Siden sist
Siden forrige utgave har det vært påskeferie og forhåpentligvis har du logget litt av og nytt påskesolen. Samtidig har du kanskje følelsen av at du ikke har fått med deg hva som har skjedd. Her kommer en oppdatering.
25. april 2022

Det er fortsatt krig

Dessverre kan vi ikke melde om fred i Ukraina, men heller om at store ødeleggelser og tap av liv holder frem. Russland har ikke lyktes å invadere Kyiv og kampene nå hovedsakelig er i øst. Det meldes om krigsforbrytelser, og forferdelige bilder dukker stadig opp i media. Over fem millioner Ukrainere har flyktet landet. Sanksjonene mot Russland har vært sterke. Nato og EU, inkludert Norge, har bistått med militært utstyr. Ukraina har nå også sendt søknad om medlemskap til EU.

 

Korn og energimangel

Før krigen stod Ukraina for 12 prosent av verdens hveteeksport. Egypt, for eksempel, får 80 prosent av sin hvete fra Ukraina og Russland. Krigen får dermed store konsekvenser for de mange brødelskende land i Europa og Midtøsten. Russland er også Europas hovedeksportør av gass, og denne avhengigheten har gitt enda en utfordring i et allerede presset energimarked. Det er bare å glede seg til enda høyere drivstoffpriser i tiden fremover.

 

Valg

Det har vært valg i både Ungarn og Serbia. I Ungarn ble høyrepopulisten Viktor Orbán gjenvalgt og i Serbia ble nasjonalisten Aleksandar Vučić sittende ved makten. Begge har nektet å slutte opp om vestens harde linje mot Russland, og Vučić mottok gratulasjoner fra sin gode venn Putin etter valgseieren. Observatører har kritisert valget for ikke å være fritt, blant annet fordi Orbáns parti eier store deler av media.

I Frankrike kjemper Marine Le Pen og Emmanuel Macron om presidentjobben. Le Pen representerer partiet Rassemblement national, på norsk oversatt til «Nasjonal samling» (gulp), og vil blant annet forby hijab. Macron representerer sentrumpartiet La Republique en Marche. Hvilken retning Frankrike marsjerer, vet du bedre enn meg.

 

Store demonstrasjoner på Sri Lanka

I Sri Lanka har innbyggerne sett seg lei på korrupsjon og økende energi- og matpriser. Store folkemasser har tatt til gatene med krav om at presidenten Gotabaya Rajapakse går av. Politiet har møtt demonstrantene med vannkanoner og skudd.

 

Corona

Nei, jeg snakker ikke om ølen du kanskje har nytt i løpet av påsken, men et virus med samme navn som du kanskje har vage minner om. Her i Norge har livet begynt å gå tilbake til normalen, men i Kina er flere store byer i lockdown. I Kina kjører de nemlig en null-covid strategi der hele samfunnet stenger ned ved nye utbrudd. Det er fortsatt mange uvaksinerte eldre, og vaksinen brukt i Kina har også vist seg å være mindre effektiv enn andre varianter. I Shanghai, som nylig var i full lockdown, gikk mange innbyggere tomme for mat da de i flere uker ble nektet å forlate husene sine.  

 

Kamp for kjærligheten

Det er 50 år siden homofili ble avkriminalisert i Norge. For bare 50 år siden var det å være mannlig homoseksuell likestilt med seksuelt misbruk av dyr. Regjeringen beklaget kriminaliseringen av homofile, men kampen er ikke over. Homofile blir fortsatt utsatt for vold på åpen gate i Norge og prester får fortsatt lov til å nekte å vie homofile par. Samkjønnede par har heller ikke automatisk foreldrerett til barn de får ved donor eller surrogati. Det er en overvekt av unge skeive som forteller at de har selvmordstanker eller som har forsøkt å ta eget liv. På verdensbasis er tilstandene mye verre og sju land har fortsatt dødsstraff for homofili.

 

LES OGSÅ: Forrige: Siden sist