Kulturell førstehjelp
Med førstehjelpskurset fra jobben friskt i minnet utfører du de livreddende første stegene i ABC-metoden på din livløse medstudent. De kommer etter hvert til sans og samling, men det er fortsatt noe som ikke stemmer. Vi må gå hardere til verks: vi trenger kulturell førstehjelp.
26. april 2022

Vi har entret årskvartalet hvor solen ikke lenger går ned innen arbeidsdagen er omme. Var du som flere andre reiselystne studenter i påsken? Da røk kanskje du også på en chartertur med storfamilien, som plutselig ikke ga like stor avsmak som da du var en radikal fjortenåring. På mange måter går vi lysere tider i møte, kun overskygget av en snikende eksamensangst. For å forhindre at studentbergen skal bli kronisk på tuppa av dette må vi gi dem noe å se frem til. De trenger en oppdatert kulturkalender, og de trenger det nå.

Selv om det blir deiligere å være ute fremover fins det likevel én viktig anledning der du burde holde deg inne, og det er på Stoff sin slippfest. Vår 54. utgave skal feires onsdag den 27.april med hjemmesnekret dansegulv, DJ-sett og generelt god stemning. Denne gangen har vi søkt nye impulser og lanserer utgaven for første gang på Bergen Assembly. Dersom du har et ironisk ønske om å havne på glattcelle for kvelden er politistasjonen i praktisk nærliggenhet. Kødda! Please vær grei.

Etter slippfestens morsomheter kan du sette ditt alkoholforbruk under det filosofiske søkelyset. Studentersamfunnet arrangerer debatt om rusreformen den 28. april på Kvarteret. Seansen kan forventes å bli både krydret og stimulerende til den gode samtalen. Allerede den 29.april kan du gå inn i det kulinariske sjiktet av pilsing: 7Fjell arrangerer nok et åpent bryggeri etter suksessen fra mars. Kun en kort busstur fra sentrum står i veien mellom deg og en etterlengtet reparasjonspils. Dersom du trenger et musikalsk innslag for at fredagen din skal bli komplett kan du ta deg en tur innom Studinekoret Sirenene sin 25-års jubileumskonsert på Verftet samme kveld.

Er du en av dem som faktisk bruker vinylspilleren du har på display i kollektivstuen? Da kan du få valuta for pengene ved å ta turen innom Vinylmania Platemesse på Hulen den 30. april. Forhåpentligvis finner du et nytt bangeralbum fra 70-tallet du kan spille på din neste lyttesession, eller hva enn det er man gjør som vinylentusiast.

Er du videre interessert i å utforske hva Bergens suburbane strøk har å tilby, er det nok en gang kun en kort busstur mellom deg og neste gastronomiske opplevelse. Lystgården på Landås byr nemlig på torsdagsmiddag den 5.mai. Langbordet skal dekkes med mat fra Norges første plantebaserte foodtruck, Vegan Pop Up Café

Skulle du mot formodning ikke ha anledning til å komme er det heldigvis ikke mange dagene før neste plantebaserte attraksjon finner sted på Lystgården. Den 8.mai arrangerer de et plantemarked med fokus på spiselige vekster. Her vil de stille med kafé og veiledning fra ulike plante- og hagebruksentusiaster. Ferske sveler og klimavennlig kompetanse? Ja, takk!

La oss imidlertid ikke være for rask på avtrekkeren nå. Før du stiller opp på plantemarked er det flere kulturelle snask og slikkerier som kan være verdt å få med seg. På KODE er det åpning av arkitekturutstillingen NABO: Hvordan skal vi bo sammen? den 6. mai. Utstillingen inviterer til diskusjon om et vidt spenn av samfunnsutfordringer som ensomhet, klimakrise, boligpolitikk og eldrebølge. Alt skal være sentrert rundt tre ulike innslag de kaller en møteplass, nabokveld og nabonatt utenfor KODE 2, med innslag av mat og drikke fra Smakverket.

Etter du har tilegnet deg omfattende kunnskap om arkitektoniske løsninger som kun er en akademiker verdig, kan du dra til Hulen for en fullstendig utblåsning på konsert. Oslobandet From Scratch spiller der den 7. mai, og for de av oss som så dem spille på Vill Vill Vest i fjor kan vi garantere at dette er noe man ikke burde gå glipp av. Som support har de med seg den bergensbaserte kvartetten Vepsestikk, som melder at vi kan forvente varme vibber og groovy rytmer. Om konserten blir allergivennlig er derimot en annen sak.

Er stumfilmkonsert mer din nisje er det akkurat dette du kan få med deg den 11.mai, når Bergen Filmklubb holder stumfilmkonsert av 1928-filmen The Passion of Joan of Arc. Til lydspor stiller Bergens egne Fucales. Et perfekt arrangement for de som elsker grov, energisk og drømmende musikk i søt harmoni med en filmatisert rettssak fra 1431 med lange tagninger, pregende nærbilder og tankevekkende skildringer. Som sagt en nisje, men utvilsomt en severdig opplevelse!

Til sist gir slutten av mai deg en unik mulighet til å utvide algoritmen din på Spotify. Den 20.mai arrangeres to-dagersfestivalen FOMO, med lovende ord om at det er her du kan finne din nye favorittartist. Up and coming artister fra nært og fjernt inntar Kulturhusets scene, deriblant navn som Sipho, Ekkstacy, Santino Le Saint, Bo Milli og Blomster. Vår herre har gitt deg to ører, og nå er det på tide å bruke dem.

 

LES OGSÅ: Forrige: Kulturell førstehjelp