Solfaktor 4,7%
En pils ute er som kjent bedre enn ti under taket. Bergens beste uteservering, hvor er du?
26. april 2022

Bergen er verdens fineste by når solen skinner, og mange har kanskje merket at det rykker litt i utepilsfoten i det siste. Derfor har vi testet oss gjennom malt og humle for å finne en hagestol og et vaklende bord til din fremtidige ultimate utepilsopplevelse. Dette gjorde vi selvsagt slik at du ved neste solglimt vet akkurat hvor du skal rette styret på bysykkelen for en pilsende brus. 

 

 

Egon Kjøttbasaren

Rating: 2.5/5

Pris: 98kr for 0,45L Ringnes

Hjørnet av hjørnesofaen som utgjør Bryggen og Torget finner vi på uteserveringen til Egon. Egon tilbyr mye forskjellig, og man rekker nesten å bli solbrent på tiden det tar å lese menyen. Plasseringen gir deg utsikt til både Torgallmenningen og Bryggen, og samtidig er det sol mesteparten av dagen og varmelamper til kvelden. Det er i tillegg kort vei til omtrent alle typer nattmat som finnes – så kort vei er det faktisk at uteserveringen preges av sultne måkeskrik og truende stup. Stup så nære at enkelte journalister får lyst til å gjemme seg under bordet. Ikke stedet å gå om man er redd for fugler, altså.

 

Kolonialen

Rating: 3.5/5

Pris: 80 kr for 0,5 L Hansa

Kolonialen, nærbutikken på Sydneshaugen med skjenkebevilling, er sjarmerende og autentisk, og gir følelsen av å være et sted der naboer kan møtes tilfeldig. Inne i lokalet finnes kun én tapp, og det spilles koselig, generisk jazz. Kolonialen er akkurat det de lover – en liten hjørnebutikk der du kan spise is og drikke pils etter jobb. Her er det dessverre noe dårlige solforhold på dagen, men perfekt om du møter en gammel bekjent på vei hjem fra lesesalen. 

 

Pergola mat & vinbar

Rating: 3.5/5

Pris: 99 kr for 0,4 L Birra Moretti

Godt gjemt i Skostredet finner man Pergola. Søken etter vinbaren minner om en skattejakt med flytende gull i vente. Foruten et lite skilt med en vinranke på, er det lite som tyder på at man finner en bar inne i smuget. Fremme i bakgården finner vi noen halvveis vintage hagemøbler i plast, som heldigvis er det eneste som er halvveis med Pergola. Inne i baren får man virkelig følelsen av å ha dratt til et annet land, noe uteplassen også bærer preg av. Solvinduet i båkgården er dessverre kjempekort, noe som gjør at Pergola passer best på varmere dager. Vi ser for oss pizza og aperitivo her på en lun sommerkveld. 

 

Café Opera

Rating: 4/5

Pris: 86 kr for 0,4 L Hansa

Uteserveringen var allerede full på solsiden da Stoff ankom, så her bør man være tidlig ute! Det er neppe verken lunsjmenyen eller påskeliljene på Café Opera som trekker både Bergens studenter og B-kjendiser hit, men det skader ikke. Her får du servert skikkelig fortauskafé-stemning, uten at det blir for selvhøytidelig. Det eneste som trekker ned er at uteserveringen er liten og ikke har plass til alle i Bergen. Kle deg lett, vær forberedt på å vinke til kjente som går forbi og ikke sitt for lenge uten solkrem. 

 

Nobel Bopel 

Rating: 5/5

Pris: 78 kr for 0,4 L Frydenlund

På Nobel Bopel er det feriestemning med en gang solen titter frem. Da Stoff stakk innom en varm onsdag formiddag, kunne man ha trodd det var juli og fellesferie allerede. Bilfrie gater, smijernsbalkonger og pastellfarger på Møhlenpris gjør at Nobel Bopel føles koselig og helt passe forlatt. Bypåske-fredelig, rett og slett. I tillegg serveres det skikkelig digg kaffe og lunsj, noe som gjør Nobel Bopel til den komplette sommerpakken.

 

Cornerteateret

Rating: 4.5/5

Pris: 99 kr for 0,5 L Frydenlund

I sin pistasjgrønne drakt finner vi Cornerteateret nedenfor Nygårdsparken. Huset skiller seg ut fra sine stål- og glasskledde naboer, og myten sier at det har fått navnet etter cornerflagget på fotballbanen like ved. Cornerteateret er kanskje det stedet som byr på mest festivalstemning i Bergen, og uteserveringen ligger så åpent og ubeskyttet at pilsen føles på kanten til ulovlig. Vi anbefaler å kombinere utepilsen her med en is fra deres geniale isdisk.

 

 

Trikken 106 Kafé og bar

Rating: 4/5

Pris: 52 kr / 70 kr (student/voksen) for 0,4 L Hansa

På Trikken får du både by og strand. Nabolagspuben har en plassering som både har trafikken susende forbi og samtidig utsikt til badestemning på Nøstet. En stor fordel er at man kan trekke inn i hjemmekoselige lokaler om det skulle suse en byge forbi – slik det i kjent bergensk stil ofte kan gjøre på en sommerdag. En annen stor fordel er de hyggelige studentprisene, noe som kan komme godt med når Lånekassen doesn’t come through. Med et navn som Trikken var det kanskje ikke uten grunn at ordet Bybane ble tema for flere av  samtalene Stoff hadde her. Det kan med andre ord være greit å styre unna akkurat dette stedet om du har mange venner i bystyret. Noen trikk så vi riktignok aldri noe tegn til. 

 

Landmark 

Rating: 4.5/5

Pris: 84 kr for 0,4 L Hansa 

Uteserveringen til Landmark langs Lille Lungegårsdvann er bare åpent når det er fint vær, og er så liten at man nesten glemmer hvor den er om vinteren. Men når den først er der, er det virkelig stemning: som ved et brått sceneskifte går Lille Lungegårdsvann fra å være en forblåst fuglekoloni til å ligne mer på en europeisk storby. Den lille flekken med bord føles som en viktig del av våren i Bergen. Noen vil si at den er et like viktig vårtegn som både gjøken og bladene på trærne. Solen skinner omtrent fra morgen til kveld: Det eneste hinderet for kveldssolen er KODE 1, noe man kan vurdere å rive for en god sak. Det skal ikke mer enn et grønt teppe, fargesterke hagemøbler og en bar på hjul til for å skape en utepils-vibe. Dette har Landmark skjønt verdien av. Vi også! Tommel opp. 

 

LES OGSÅ: The Clash of The Kakaos