Et behov for å skape
Ingo er en stilstudie i å ha mange baller i luften. Allikevel ser det ut som musikeren, kjent for de fleste gjennom rapgruppen Hester V75, har full kontroll på utallige prosjekter.
2. mai 2022

– Det er ingen som egentlig har kontroll, smiler Ingebrigt Ryland «Ingo› Røyrane.

Vi sitter på tynt utemøblement i solsteken utenfor Café Opera. Røyrane reflekterer over hva han egentlig driver med. 

– Jeg tror ikke jeg er den beste på å gjøre mange ting på en gang.

En vandrende kontradiksjon, muligens. For er det noe Røyrane gjør, er det mange ting på en gang. 

I 2015 entret Røyrane rapscenen sammen med kompisgjengen i Hester V75, og har siden vært en del av Bergens yrende kulturmiljø. I skrivende stund er han aktuell med en rekke prosjekter. To singler, «Hengt seg opp» og «Nær meg», sistnevnte i samarbeid med også bergensbaserte Gabben, har satt sounden til den nyetablerte soloartisten. 

– Nå gleder jeg meg til å slippe en mer rappete låt, konstaterer han. 

Singlene til Ingo har så langt vært en sammensmeltning av pop, rap og R&B, med tematikk som kjærlighet og nærhet. Han reflekterer over hiphopens utvikling, og er litt lei av den skrytete rappen, og fornøyd med at man nå kan skildre følelser og virkelige opplevelser i låter. 

– Jeg liker å være han kisen som kan snakke om følelser, og være litt sårbar, sier han.

 

Tomlene intakt 

I tillegg til alle de andre prosjektene studerer han ved Bergen Arkitekthøgskole, hvor han har gått to år. I fjor sommer bestemte han seg for å ta et friår fra studiene for å få tid til seg selv og alle prosjektene.

Parallelt med soloprosjektet som musiker, er Ingo dirigent i flere store prosjekter. I smuget på østsiden av Kulturhuset bygges det et nytt tilskudd til Bergens uteliv. Der skal en ny bar og samleplass for bergensfolket stå.

Det er en kreativ gjeng som er satt sammen for å lage den nye baren, på initiativ fra Kulturhusets egne. 

– Det er jo en sammensatt gruppe av kreative folk, som lager et sted for andre kreative, forteller han. 

– Jeg har et veldig behov for å utrykke meg selv, og for å skape ting.

Og i spissen av en arbeidsgruppe på syv står han med ansvaret for interiør, bygging av bar, elektrisitet og flere essensielle aspekter av en bars nødvendigheter. Røyrane er en mann med tomlene intakt. Med lenende positur mot døren til den nye baren innrømmer han at han har vanskelig for å si nei til nye prosjekter, før han med stor livlighet forteller han om gruppens studietur til Berlin. Der bodde de i en shitty AirBnb med spy i oppgangen, og utforsket Berlins mange barer og miljøer. 

– Det var ganske tidig, vi bare gikk rundt på barer. 

Forhåpentligvis gir studieturen til Berlin avkastning i form av en bar som kan tilføre noe nytt til byens uteliv. 

 

Å skape noe for andre 

– Jeg har et veldig behov for å utrykke meg selv, og for å skape ting. 

Han vipper på kaffekoppen, i takt med knipsende lyder fra fotografens kamera. Vi diskuterer hvorfor og hvordan han har endt opp med å bli en stor bidragsyter til kulturscenen. Ivrig forteller han om det som driver ham mest: Å skape områder og steder for folk, og gjerne bidra i å samle mennesker sammen. Skape sosiale og kreative plasser. 

– Musikk er jo også sånn, noe som samler folk. Jeg digger å lage musikk og å stå på scenen, bekrefter han. 

Det å ta mye ansvar og være en fremtredende figur, kan være krevende. Men det virker ikke som om Røyrane har tenkt så altfor mye på det. Selv forklarer han at hvis det er noe man er god til, så må man gjøre det. Enkelt eksemplifiserer han sin egen tankegang:

– Om du er flink til å lage keramikkrus, må du bare gjøre det. Så blir du flinkere, og til slutt kan du gjøre det resten av livet. 

Med andre ord – Røyrane har funnet det han er god på, og han gjør det. 

 

Musikalsk tømrer i Balestrand

Til Balestrand, like utenfor Sogndal, har Ingo blitt en fast pendler. Han har flere vers på Balestrand Badeklubb, et sammensatt musikalsk prosjekt arrangert av rap-kollega Kjartan Lauritzen. Det var også her Ingo spikret sin neste singel. En beat fra prosjektet ble til hans kommende singel «Rastløs».

– Det er litt førstemann til mølla. Vi lagde demoen [til låten] i Balestrand, fordi vi tenkte at det var en «Ingo-låt», også gjorde jeg den ferdig i Oslo, forteller han. 

Lauritzen har også satt i gang et nytt prosjekt i Balestrand, hvor han restaurerer et hotell. Her igjen dukker Ingo opp, som en evig hardtarbeidende protagonist. 

I mangel av presis, real journalistisk informasjon om Ingo som arbeidsmann, har vi fått tak i en beskrivelse fra ingen ringere enn Mr. Balestrand selv:

– Jeg kan ikke snakke for Ingo, men jeg elsker å jobbe med han fordi han og jeg er veldig like på at vi er store drømmere med store ambisjoner. Han er ekstremt bestemt på hva han liker og hvordan han vil ha ting, forteller Kjartan Lauritzen via tekstmelding. 

At Lauritzen er en kødden fyr er gammelt nytt for de fleste, men den kildekritiske sansen til undertegnede stoler blindt på lovordene.

– En mer arbeidsom og flink fyr skal du lete lenge etter! avslutter han.

Det er neppe tilfeldig at Ingo ansees som en arbeidsom og flink fyr. Farssiden består nemlig av en lang rekke tømrere. Med gode karakterer var det prakket på han at han skulle gjøre noe akademisk, men til slutt tok han det uunngåelige valget, og begynte på yrkesfag. 

Han gikk sin egen vei, og det har i ettertid vist seg å være riktig valg. Nå høster han fruktene, til musikalske rytmer.

 

LES OGSÅ: Full sprint inn i Norges hiphop-verden