Tre kule forteller deg hva du bør gjøre
...dersom du skulle ha problemer med å finne det ut selv.
9. mai 2022

Ronny Brede Aase, programleder

Foto: Discovery+

Kva du skal gjera?

Du skal lage pasta bolognese, sjølvsagt! Og invitere nokon du har lyst til å henge med på middag. For å skravle, drikke noke digg, ete god mat. Tilbringe tid.

Og det seier eg fordi det er dei augneblunka eg ser attende på som dei beste i studietida. Då eg brukte tid saman med folk eg sette pris på å bruke tid med. Det er dei opplevingane som formar livet, byggjer oss for framtida.

Sørg for å kose deg med dei du er glad i. Gjer ting som får hjartet til å banke hardare. Gå på fest framfor å lese, reis ut i verda om du får moglegheita. Eg heldt på å droppe utveksling til London, fordi det var så stort og omfattande og skummelt. Eg er så uendeleg lukkeleg for at eg reiste! Og for at eg valgte jobb i radioen framfor å fullføre ein bachelor.

Men det var dei tinga eg valde. Dei tinga som fekk min kropp til å kitle.

Poenget mitt er vel eigentleg berre at du må gønne på, og gjere tinga som følast rett, ikkje bere det som verkar rett.

Og livet blir uansett alltid betre av ein deilig pasta bolognese.

 

Erika Fatland, forfatter og antropolog

Foto: Privat

Hvis du går rundt og bærer på en drøm burde du prøve å leve den ut. Enten det er å gå fort på ski, lære arabisk eller å gi ut en bok. 

Mange unge mennesker er fornuftige, og det er ikke noe galt i det. Jeg har venner som er yngre enn meg som bekymrer seg for pensjonspoeng. Det er fint og lurt, men livet er mer enn pensjonspoeng. Og livet er kort og man bruker mye av det på studier og jobb. Da er det viktig å havne på en hylle hvor man faktisk trives.

Ikke alle kan leve av drømmen, og det kommer sjelden gratis. Likevel er det viktig å prøve, selv om det kan ta tid. Etter studiene var jeg kronisk fattig i mange år, mens jeg gjorde alt jeg kunne for å følge forfatterdrømmen. Jeg visste at det fornuftige var å søke en fast jobb, men da ville skrivedrømmen forbli nettopp en drøm. 

Til sist: Det er aldri dumt å ta en utdannelse, men når du velger er det viktig å kjenne etter hva du har lyst til. Ikke studer noe kun fordi det gir deg en god jobb og flotte pensjonspoeng. Studer det du er interessert i. Da blir studietiden morsommere også.

 

Jørgen Watne Frydnes, Daglig leder på Utøya og medlem av Nobelkomiteen

Foto: Paul Patrick Børhaug

Undring er en oppdagelsesreise, skrev den polske forfatteren og journalisten Ryszard Kapuściński. Og det er det du skal gjøre: undre deg. Undre deg over verden, over mennesker, over natur og opplevelser. Undre deg over hva du skal bruke utdanningen til, undre deg over om du skal bli boende i Bergen, verdens vakreste by, undre deg om hva det egentlig er som gjør deg komplett og lykkelig.

Men du skal ikke bare undre deg mens du ligger hjemme i studenthybelen. Hjernen trenger inspirasjon for å undres. Det er undringen som gjør at jeg elsker å reise til utradisjonelle reisemål. Hva i alle dager kan andre siden av jordkloden tilby? Pakk sekken og dra på fjelltur i Tadjikistan. Elsker du strender? Dropp Granca og dra til Sierra Leone i stedet! De flotteste pyramidene i verden finner du i Sudan, utestedene i Colombia er vanvittige, maten i Mexico uforglemmelig, jungelen i Kongo spektakulær og vannmelonene i Somalia vil aldri smake så godt noe annet sted. Finn deg en globus, snurr i vei og la den finne ut hvor du skal reise. Smil så mye du kan, dra ut i den fantastisk verden vår. La deg fascinere og la deg undre. Blir disse stedene litt langt unna? Ta med deg liggeunderlaget, soveposen og en tarp, dra opp på vidden, finn deg et lunt sted med utsikt over byen. Tro meg, den utsikten gir en perfekt ramme for å undre seg!

Evnen til undring er en av de fineste evnene vi mennesker har. Det er det du skal gjøre dette året!

 

LES OGSÅ: Forrige: Tre kule forteller deg hva du bør gjøre