Siden sist
Alle disse nyheter som kom og gikk – ikke visste jeg at det var selve nyhetsbildet.
23. mai 2022

RNB og inflasjon

Rhytm and Blues. Revidert nasjonalbudsjett. Kjær forkortelse har mange betydninger. Torsdag 12. mai la Trygve Slagsvold Vedum frem det oppdaterte budsjettet for statens finanser i 2022. Og det var en relativt tøff oppgave odelsgutten fra Stange hadde foran seg. Det meste – mat, strøm og drivstoff – har plutselig blitt veldig dyrt. Samtidig har Vedum forsøkt å forklare hvorfor staten ikke kan gå bananas med oljepenger og kjøpe folk ut av prisproblemene. For da overopphetes økonomien, prisene stiger ytterligere, og Norges Bank må inn fra sida og fakke vanlige folk (iallfall de med store boliglån) med høyere renter. Så istedenfor å bruke sykt mye oljepenger i år, bruker vi bare mye oljepenger. Med mindre SV, som regjeringen er avhengig av støtte fra, selger seg dyrt i budsjettforhandlingene. 

 

Jordbruksoppgjøret

Men bøndene skal få spenn! Kostnadsøkningene på alt som trengs for å produsere mat rammer bøndene hardt. I tillegg har bøndene hatt en meget stusselig lønnsutvikling sammenlignet med andre yrkesgrupper de siste årene. Regjeringen har lovet å tette inntektsgapet, og de innvilget – nesten – bøndenes krav om 12 milliarder kroner i økt støtte de neste to årene. Som alltid ved jordbruksoppgjør har debatten gått om vi virkelig skal bruke masse penger på å holde i live et desentralisert og – ifølge kritikerne – ineffektivt jordbruk. Foreløpig svar: Ja.

 

Borten Moe on a thing

Det blir mye Senterpartiet nå, men forsknings- og høyere utdanningsminister Ola Borten Moe er på en real ting om dagen. Etter et drøyt halvår som minister har trønderen hisset på seg halve akademia. Først uttalte han at vordende studenter bør søke seg til olje-utdanninger, og at det bare er sunt med litt deltidsjobbing ved siden av studier. Så ga han NTNU klar beskjed om å gjøre utbyggingen av campus mye billigere, noe som er svært uvant kost for offentlige byggeprosjekter. Foreløpig siste kapittel i sagaen er at han regelrett sparket hele styret i forskningsrådet og innsatte et nytt et for å rydde opp i litt slepphendt økonomistyring. De smått amerikanske tendensene fra Borten om dagen minner vagt om en viss Donald med catchphrasen «You’re fired». Bak mang en kontordør på landets universiteter og høyskoler undres det nok på hva Moe trekker opp av ministerhatten neste gang.

 

Depp vs. Heard

Det er alltid trist når ekteskapelige feider utspiller seg foran et globalt publikum. Men det var vanskelig å komme utenom for Amber Heard og Johnny Depp. Heard beskyldte Depp for vold og mishandling, Depp mistet alt av jobber, Depp saksøkte Heard, Heard saksøkte Depp tilbake, og nå sitter de der altså, i en rettsal i Virginia hvorfra alt de sier kringkastes ut til en sladderhungrig verden. I løpet av rettssaken har nok opinionens sympati beveget seg i retning Depp. Heard står i hvert fall med ryggen mot veggen, hun så seg til og med nødt til å sparke krise-pr-teamet sitt. Et kjendispars død er millioner av underholdningskonsumenters brød. 

 

Abort abortion

Nei, alt står ikke så bra til på den andre siden av den store dammen om dagen. I et lekket dokument kom det frem at Høyestererett planlegger å forkaste Roe v. Wade fra 1973, dommen som sikret amerikanske kvinner retten til selvbestemt abort. Om lag halvparten av amerikanske delstater vil i så fall ha lovgivning som sterkt begrenser kvinners abortmuligheter. Høyesterett har enda ikke formelt fattet en beslutning, men mye tyder på at en nesten 50 år gammel likestillingsseier over sommeren reverseres. 

 

Eurovision

På vår side av dammen har vi derimot fått en vitamininnsprøytning i det europeiske prosjekt! Under slagordet «The Sound of Beauty» – kanskje ikke det mest treffende –  gikk 66. utgave av Eurovision Song Contest av stabelen i Torino. Alle ingrediensene for en fullkommen Eurovision-fest var på plass: Kleine pauseinnslag, bisarre opptredener og masse kjærlighet. Man skal passe seg for kontrafaktiske spekulasjoner, men det er mulig å tenke seg at Ukraina ikke hadde vunnet om landet ikke var under russisk angrep. Uansett var det en fin gest fra Europa å stemme frem folkesang- og rapgruppen Kalush Orchestra som årets vinnere. I en sang dedisert til frontfigurens mor, spyttet en kar i rosa, strikket bøttehatt beinharde linjer på ukrainsk, innimellom tradisjonelt ukrainsk fløytespill. Vi krysser fingrene for at det blir mulig å arrangere finalen i Ukraina neste år.

 

LES OGSÅ: Forrige: Siden sist