Bergens mektigste kake
Gir ikke de vanlige skillingsbollene deg den samme gleden lengre? Kjenner du deg klar for å gå over til sterkere saker? Du er ikke den eneste.
29. mai 2022

Vi har livsstilsdiabetes i familien, vi har kremfløte i blodårene, vi er ustoppelige på konfirmasjonsbuffet og vi er ditt smakspanel for anledningen. Hold deg fast. Dette er jakten på Bergens mektigste kake. 

 

Bod 24 Peanøttkake, 65 kr 

Sukkersøthet – 4

Kremfaktor –  2

Visuell overload – 4

Metthetsfølelse – 5

 

Dagen starter med ymse forsinkelser fra samtlige medlemmer av det lille smakspanelet som er ført sammen for anledningen. Kakemennesker er ofte B-mennesker, så det må man nesten regne med. 

«Gi oss den mektigste kaken dere har!» lyder det samstemt fra en morgentrøtt gjeng som straks skal starte dagen med sukker, koffein og kuldesjokk. Ved Bod 24 kan man nemlig kombinere kafelivet med en svømmetur i havet. Vi får tildelt en lekker og visuelt innbydende peanøttkake dekket av kompakt sjokoladekrem og dekorative bær. 

Man skal ikke spise før man bader, men det er vel ingen som har sagt noe om å spise mens man bader? Vi har uansett et stramt tidsskjema foran oss, så litt multitasking må rett og slett påregnes. 

Kaldt bryggevann og mild brennmanetsangst. Søt, salt og velsmakende kake. Det er i livets kontraster at man kjenner at man lever. Bod 24s peanøttkake byr på en sammensatt og mektig smaksopplevelse. 

Vel inne i kafeen henvender vi oss til tre kakeveteraner på lørdagskafé for litt kaketips til reisen videre. Janicke og venninnene hennes har vært i gamet lenge, og vet hva de snakker om.

– Dere må smake hvit dame!

– Det er en kake? Vi spør litt forsiktig, og tenker at hvis ikke så er dette et noe i overkant spenstig forslag å få servert fra tre eldre kafé-venninner på en lørdags formiddag. 

– Ja! Og for en kake, en ordentlig festkake rett og slett. Den får man bare her i Bergen.

Men hvor egentlig? Reinerts konditori er et av forslagene som blir presentert. 

– Nei nei, det ble jo lagt ned for 15 år siden, ler Janicke.  

 

Det lille kaffekompaniet – Gulrotkake, 75 kr

Sukkersøthet – 5

Kremfaktor – 4

Visuell overload – 4

Metthetsfølelse – 5

 

Reinerts konditori lar seg altså ikke spore opp, men det gjør heldigvis Det lille kaffekompaniet – en annen het forhåndsanbefaling. 

Grunnet plassmangel i den lille kafeen må vi ta med oss den utvalgte kaken ut. Det er et lite kaffekompani, men et svært jækla stykke gulrotkake. Det føles overraskende tungt når vi skal bære det med oss. Det lover bra.

Selve kakebunnen er saftig, smakfull og akkurat slik en god gulrotkake skal være. Den luftige og fløtemyke smørkremen er spicet opp med et syrlig hint av lime. Det gir kaken et friskt preg, slik at den blir mektig, uten å være for kvalmende. Vi lar oss imponere. 

Grepet av entusiasme og overmot lar vi oss rive med og bestiller et stykke med suksessterte også. Den fortjener hederlig omtale, til tross for at vi skal komme til å angre på kjøpet litt senere. Vi har nemlig enda ikke innsett at denne kakestafetten kommer med omtrent like høy oppkastrisiko som den gjengse pubcrawl. 

 

Løvetann – Sjokolademoussekake, 65 kr

Sukkersøthet – 3

Kremfaktor – 2

Visuell overload – 5

Metthetsfølelse – 3

Vi haster inn døren ved neste stasjon på stafetten. Ett blikk i Løvetanns kakedisk er nok. «Vi skal ha den der!» Et visuelt slående stykke med sjokolademoussekake stråler mot oss. Den utgjør et mektig syn, men en noe mindre mektig smaksopplevelse.

For hva er egentlig dette? 

Moussen som så så fristende og luftig ut, er rett og slett hard og gummiaktig. Vi har kommet til skade for å kjøpe en kake med «trampoline»-konsistens. Det hele føles rett og slett litt ugreit. 

Men kakens andre halvdel leverer faktisk veldig sterkt. Med en fudgy og saftig browneaktig bunn kan man mildt sagt beskrive denne kaken som en noe sammensatt opplevelse. Kanskje man kan kjøpe den for så å dele den i to?  

Det bør for øvrig nevnes at dette er kakejaktens eneste stopp hvor vi har tatt turen videre med rester liggende igjen på tallerkenen.

 

Lie Nielsen Konditori AS– Hvit dame, 63 kr

Sukkersøthet – 5

Kremfaktor – 5

Visuell overload – 4

Metthetsfølelse – 3

Der er hun: den hvite damen! Til tross for dystre prognoser om nedlagte bakerier snubler vi altså likevel over denne bergenske lokalkjendisen på vår ferd. Kakestykket stråler mot oss fra Lie Nielsens kakedisk. 

Med marsipanlokk, friskt syltetøy, flere lag med krem og en krokanaktig bunn kan den hvite damen minne om et ekstra fancy stykke marsipankake. Om man liker en slik klassiker vil nok også denne mektigere varianten falle i smak. Den luftige fløtekremen går godt sammen med den syrlige traktekaffen, til tross for at vi etter hvert begynner å kjenne at dette er stafettens femte kakestykke. 

På vei ut hilser vi på tre eldre kaféveninner for å spørre om litt kaketips til veien videre. 

– Vi liker å nyte en god napoelonskake i weekenden, kan Vigdis, Tove og Lillemor fortelle oss. 

– Det tror jeg ikke østlendingene vet hva er for noe engang, og det er jo litt kult,  smiler Tove lurt. 

Vi skal egentlig til å gå, men en av kakeekspertene har fått blod på sin sweet tooth. Hun forsøker å pushe på oss et stykke napoleonskake på stedet. 

– Se! Det ligger der i disken, dere rekker det hvis dere skynder dere!

Men den hvite damen har dessverre overkvinnet oss for øyeblikket. Vi trenger sårt en pause før neste kakestasjon, og venter til kakeekspertene har gått før vi skynder oss videre.

 

Konfektgalleriet – Mørk sjokolademoussekake med appelsinfyll, 79 kr

Sukkersøthet – 5

Kremfaktor – 5

Visuell overload – 5

Metthetsfølelse – 4

Takeawaybutikken på Galleriet er fylt til bristepunktet med mektige kaker, konfekt og annet snadder. Vårt småkvalme smakspanel reagerer med skrekkblandet fryd. Her inne er det luftbåren sukkersyke.

– Alle liker jo dessert, men har du spist en tung middag først så spiser du ikke denne etterpå, humrer kakekonsulenten bak disken. 

Hun heter Vivien og har akkurat presentert oss med en søt kakeporsjon med mørk sjokolade og appelsinfyll. 

Hva om man i forkant har fortært flere ganske tunge kaker? Vi vet ikke helt. Informasjonen lover uansett godt for jakten på Bergens mektigste kake, selv om den kanskje lover litt mindre godt for et allerede ganske redusert smakspanel. 

Men vi lar oss rett og slett overraske. Til tross for sin sene plassering i stafettløypa føles den lille kaken på mirakuløst vis likevel som en religiøs opplevelse. Den myke sjokoladesmaken går nydelig sammen med det søte appelsinfyllet. Moussen ligger som silke på tungen. Den er tung og lett på samme tid. Samtlige kakesmakere lar seg frelse.

 

Bunnpris Markeveien – Rullekake, 29 kr

Sukkersøthet – 4

Kremfaktor – 1

Visuell overload – 2

Metthetsfølelse – 5

Orker vi mer kake nå? Egentlig ikke. Gir vi det et forsøk likevel? Visst faen. Noen ganger så må man faktisk også gjøre ting man ikke liker. Jakten på Bergens mektigste kake er et seriøst anliggende, hvem sa at det skulle være behagelig?

Siste stopp i kakejakten er en folkekjær og prisvennlig klassiker. Strekker ikke stipendet til surdeigsbrød? La oss spise rullekake! Vi snakker god gammeldags plastpakket nostalgi. Den konsumeres på bussen på vei hjem, i en intens siste kake-innspurt.  

Det er et kjent faktum at det kan være litt kvalmende å sitte feil vei på kollektivtransport. Det er også et kjent faktum at rullekake ikke pleier å gjøre saken noe bedre. Den plastpakkede smaken overrasker likevel med en nesten litt barnslig sjarm. Det hele er en ubehagelig, men samtidig også litt trøstende smaksopplevelse. Om det skyldes kaken i seg selv, eller bare pur glede over at den er stafettens siste, er derimot litt usikkert. Her bør det tas høyde for potensielle feilkilder.  

 

Mektigst 

Så hvor finner man egentlig Bergens mektigste kake? På konfektgalleriet? På Det lille kaffekompaniet? Vi lar skalaen tale for seg, men vil uansett legge til at samtlige kakestasjoner er verdt et besøk. Hvorfor begrense seg til bare en? Det er ikke nok før det er litt for mye.

 

 

LES OGSÅ: Solfaktor 4,7%