Se og hør, her og nå #55
De mektigste sommerfestene å kræsje, provoserende lytting og indie-toner fra India.
6. juni 2022

 

Låt: Memory Box – Peter Cat Recording Co. 

Denne sangen fra albumet Bismillah ble sluppet i 2019, men dukket brått opp som anbefaling på min Spotify her om dagen. Peter Cat Recording Co. heter bandet som oppstod i New Delhi, India i 2009. Her serveres trompet, fiolin og avhengighetsskapende trommer på en seng av drømmende vokaler. Dette er låten du ikke visste at du trengte. I Memory Box får du sløv soul-musikk som bygger seg opp til en catchy disco-låt. Den åtte minutter lange sangen føles ut som tre låter i én og er den perfekte bakgrunnsmusikken på headsettet når du vandrer gjennom Bergens gater. 

 

Bok: Jakta på makta (2018) – Kjetil Raknes og Bård Vegar Solhjell 

I kollektivet mitt har vi hatt høytlesning av boka som gir deg tolv råd for effektiv politisk påvirkning. I seg selv var det interessant lesning for deg som enten vil luske rundt i maktens korridorer selv eller trenger en bekreftelse på at korridorpolitikk undergraver demokratiet vårt. Det som var iøynefallende for oss, derimot, var tipsene til de mektigste sosiale begivenhetene å søke innpass i. Våren er nemlig tiden for mediebransjens elleville sommerfester. Ingenting trekker journalister, politikere og kommunikasjonsdirektører på samme måte som alkohol, mingling og lukten av vår. «Noen ganger er det ikke viktigst hvem du allerede kjenner, men hvem du bør bli kjent med». Alle som er verdt å kjenne, befinner seg visstnok på disse sommerfestene. Ikke for å avsløre noen av de, men vårt kollektiv har ihvertfall laget en liste over fester vi skal forsøke å kræsje i løpet av mai og juni.

 

Se, lukt og smak 

Bergen om våren, am I right? Den ene måneden i året der byen kan friste med nydelig vær, duften av kirsebærblomster og liv i gatene. Og ikke nok med det, mai er nemlig også høysesong for ramsløk. Norges svar på hvitløk, og hipsterens nye botemiddel. Det fuktige vestlandsklimaet og det brå temperaturskiftet gjør at ramsløken trives godt i skogområdene rundt de 7 fjell. Bruk hele planten i oljer, salater, til å lage pesto eller bruk den i digge pastaretter. Det er bare å glemme at det også er midt i eksamenslesingen. Genetisk er vi satt sammen slik at den dårlige samvittigheten skyller over oss når sola gløtter frem og vi sitter inne, så det gjelder å komme seg ut. Finn tilbake til jeger- og sankerrøttene og spar et par kronasjer på å plukke ditt eget krydder. 

 

Podcast: Tore og Haralds podkast – PodMe

For de av dere som enda ikke har avfunnet seg med at podcaster heretter er gjemt bak betalingsmur; se vekk. Her kommer nemlig en anbefaling fra PodMe-konglomeratet. Hva får du om du plasserer to kverulerende komikere med sansen for det konvensjonelle og provoserende? Du får det Bergens Tidendes anmelder kalte «en kjærlighetserklæring til to hvite, middelaldrende menn». Tore Sagen og Harald Eia har stått i stormer før og de er ikke redd for å si sine noget upopulære meninger. I denne podcasten klarer de på mesterlig vis å balansere humor og seriøsitet på en knivsegg. Det er det ikke mange som får til. Med sine særegne takes på dagens nyheter, går de inn i lange resonnementer med personlige skildringer. Det er en fryd for øret og en renselse fra det ensporede taktfaste mediebildet  vi ser i dag. For all del, som lytter kan man være skrekkelig uenig med de to gubbene, men diskusjonen bidrar til nye og banale vinklinger på vedtatte sannheter. En diskusjon som vil få deg til å undre lenge etter at PodMe er ferdig med sin selvpromotering i slutten av episoden. De ti episodene som har kommet ut sluker du lett på et par dager, og det er et perfekt dypdykk inn i å utfordre seg selv hva gjelder å nærme seg meningsmotstandere. 

 

LES OGSÅ: Se og hør, her og nå #54