Siden sist
Alle disse nyheter som kom og gikk – ikke visste jeg at det var selve nyhetsbildet.
19. september 2022

Nok en sommer er forbi og høsten møter oss alle med sitt kjølige favntak og sin trekkfullhet i våre kjære, spede hjem. Tiden går med andre ord som den pleier. Opplevelser er blitt til minner og nyheter er blitt til vanligheter. Allikevel er det i vår interesse å ta deg med gjennom noen av øyeblikkene som utgjør tida siden sist du hvilte øynene på papir med formuleringer produsert av Stoff-redaksjonen. 

 

Krig, død og fest

Det er stadig krig i Europa. Ukrainernes motstandskamp og Europas (i hvert fall delvis) samlede respons til Russlands invasjon kjennes her på hjemmebane i form av et realt dask på pengepungen. Alt virker dyrere enn i går, og kanskje er det virkelig det også. Uansett: Sutring er for tapere. 

Aggressorene i Russland har i tillegg til å føre krig mye på asjetten om dagen. Sovjetunionens tidligere leder og foregangsmann for en mindre synlig barriere mellom øst og vest, Mikhail Gorbatsjov, er død som en sild. 30. august dro en av den nyere historiens mest kjente menn sitt siste åndedrag, og ble premiert post mortem i hjemlandet med et besøk av selveste Vladimir P. i lukket rom. 

Snaue to uker etter Gorbatsjovs avskjed tok dessuten dronning Elizabeth II av Storbritannia farvel, etter rekordlang regjeringstid. Premie? Hennes sønn, nå kong Charles III, overtar som monark.

Foruten å dø er det som tidligere eller nåværende regjeringsleder andre måter å komme i medias søkelys på. Finlands statsminister Sanna Marin har fått erfare hva det å bli dokumentert på fest kan gjøre med et menneske i politikkens sfære. Det hele har endt i en uttalelse fra Marin selv om at hun aldri i sitt liv har brukt narkotika. Hvorvidt det er betryggende får være opp til hver enkelt. Trond Giske har for øvrig gjestet Nettavisen-podkasten Stavrum & Eikeland siden sist – for sommergrill. 

 

Den urett som ikke rammer deg selv…

Sommeren har vært brutal i Pakistan. Verdens skjevfordeling gjør seg gjeldende på hjerterått vis idet vannmasser, så langt, har tatt livet av over tusen mennesker, og drevet mer enn tre millioner på flukt. Pakistans regjering, ved minister for klimaendringer Sherry Rehman, har bedt om å ikke måtte betale prisen for enkelte andre lands betydelig høyere CO2-utslipp enn deres eget. Dessverre er prisen allerede betalt i form av et betydelig tap av menneskeliv, og regningen for gjenoppbygging og forebyggende tiltak skal det et mirakel av en holdningsendring i Vesten til for at de ikke må betale selv. 

Apropos både Pakistan og (potensiell) holdningsendring: Det er nå betydelig flere enn før som vet at Abid Raja har en storesøster – Abida Raja, og at hun er produktet av et enda større utslag av kulturkonflikt enn sin bror. Abida Raja deler historier fra oppveksten i bokform ett år etter at broren gjorde det samme. Men som Abid Raja selv sier, er det faktum at Abida er kvinne med på å gjøre hennes utgivelse mer kontroversiell i deler av det norsk-pakistanske miljøet enn hans egen. Lenge leve åpenhet om, og eksponering av, den undertrykkelse som eksisterer rett foran nesene våre. 

 

Takk for nå, corona!

Litt lystige, men kanskje overflødige, nyheter: den sagnomsuste FHI-appen Smittestopp pensjoneres/skrotes/glemmes etter å ha gjort jobben for Instituttet. Appen som skulle være med deg i selv dine mest intime stunder har bukket under for tiden/presset/angrepet. Vi takker for følget og satser på å aldri sees igjen – eventuelt i helvete. 

Når vi er inne på både pandemi og helvete får denne utgavens aller siste nytt være at Nord-Korea har løftet sine koronarestriksjoner etter verdens korteste og minst dødelige utbrudd av Covid-19. Gratulerer!

 

LES OGSÅ: Forrige: Siden sist