Håp på kjøkkenet
Sri Lanka er et land med en kompleks politisk historie, så vel som matkultur. Middag med Godfrey har som mål å fremme begge deler.
20. september 2022

Middag med Godfrey har siden februar 2022 matet bergensere med kryddersterke retter fra Sri Lanka, med mål om å formidle gjestfriheten og de digge smakene som kommer fra dette konfliktfylte landet.

For å finne ut mer om Middag med Godfrey møter vi mannen bak konseptet, Godfrey Manoharan. Landmark, som selv har høstet god kritikk for maten på menyen, virker som et logisk sted å møte personen bak det brennhete konseptet.

Etter en sosial runde hvor Manoharan hilser på kjente og kjære i lokalet, setter vi oss ned med en kopp kaffe og et glass vann fylt opp med limebåter, for å diskutere tamilsk mat og kultur.

Et pandemiprosjekt

– Hvordan oppstod Middag med Godfrey?

– Under pandemien, da restriksjoner gjorde at man bare kunne være ti personer samlet,  hadde vi en vennegjeng fra jobb som laget middag til hverandre. Da det var min tur inviterte jeg til tamilsk mat. Da var det flere som spurte «hvorfor finnes ikke dette på en restaurant? Dette smaker ikke som noe vi har smakt før!» forklarer Manoharan.

Det var disse reaksjonene som gjorde at lyspæren over hodet til Manoharan ble tent.

– Da tenkte jeg at det hadde vært gøy å ha en pop up-restaurant. Går det, så går det – hvis ikke, så har vi prøvd. Jeg hørte med Øyvind Vik som driver Victoria, og vi fikk låne stedet gratis. Vi hadde pop-up og det sprengte, forklarer Manoharan, ikke helt uten overdrivelse.

Siden den gang har Middag med Godfrey hatt fem utsolgte kvelder på Viccen og blitt booket til flere private arrangementer.

 

Familie og svette panner

Konseptets suksess skyldes ikke det tamilske kjøkkenets gode smaker alene. Hjelpen fra familie og venner har vært uvurderlig. Blant annet har Godfreys bror, Steven, også gjennomført sine skift på kjøkkenet.

– Alt kommer fra familie og nære venner. Det er veldig fint å se at den tamilske kulturen og samhold også kan oppstå i Norge. Det er mange av våre etnisk norske venner, som ikke har noe tilhørighet til tamilsk matkultur, som er like giret som oss, forteller Manoharan, og fortsetter:

– Det får oss til å tenke at vi er på rett spor. At vi har truffet en eller annen nisje, og fylt et tomrom som har eksistert i Bergen.

Når man setter seg til bords på Middag med Godfrey, blir man møtt av en meny på femti prosent tamilsk og femti prosent norsk. Her får man velge mellom vegetar eller kjøtt. Styrkegrad får man imidlertid ikke velge, og her serveres det sterk mat. Ikke av typen som brenner ørene dine, men typen som gjør at du får lyst på mer. 

– Vi anbefaler alle å spise med hendene, og vi ser at de fleste som kommer spiser med hendene og svetter fra pannen. Det gjør meg så glad, sier Manoharan med et smil om munnen.

 

Et land i krise

Du husker kanskje å ha lest om den politiske krisen på Sri Lanka i nyhetene for noen måneder siden. Vi tok en prat med Gunnar Sørbø, sosialantropolog og tidligere direktør for Chr. Michelsens institutt. Sørbø var i flere delegasjoner for den norske fredsmeklingen på Sri Lanka, den første i 1978.

Konflikten på Sri Lanka dreide seg lenge om kampen mellom regjeringen og Tamiltigrene.

– Tamiltigrene var en veldig autoritær bevegelse, som hadde som interesse å skape sin egen stat i den nordøstlige delen av Sri Lanka, forklarer Sørbø.

Sørbø forteller at Tamiltigrene som representerte de nordlige områdene av Sri Lanka i 2009 ble slått av regjeringsstyrkene, og lederskapet ble drept. Mange sivile tamiler ble fanget mellom regjeringsstyrkene og Tamiltigrene. Disse ble skutt og drept uten å bli gjort forskjell på, på den nordøstlige delen av Sri Lanka.

Majoritetsbefolkningen på Sri Lanka er singaleserne, og de er buddhister. Tamiler er enten hinduister, eller, som veldig mange tamiler i Bergen, katolikker, forklarer Sørbø.

All politisk endring har skjedd på majoritetsbefolkningens premisser.

– Du har en politisk elite som har styrt dette landet i alle år, siden Sri Lanka fikk uavhengighet fra den britiske kolonimakten. Mange i denne eliten er i slekt med hverandre, selv om de tilhører ulike politiske partier. Det er en relativt snever politisk elite som har kjørt landet i grøften, og derfor er det en desperat situasjon for folk flest, sier Sørbø, og fortsetter:

– Det har aldri vært en positiv politisk kultur på Sri Lanka. For mange besøkende er landet på mange måter et «paradis på jord». Det er et land med veldig store muligheter, som har blitt ødelagt av politikere, for å si det rett ut.

Gunnar Sørbø, Foto: CMI

Finnes det håp på kjøkkenet?

Godfrey Manoharan har store planer for Middag med Godfrey. Alle pengene de tjener fra pop-ups blir spart til en restaurant, og håpet er å gi tilbake til Sri Lanka.

– Situasjonen på Sri Lanka har vært tilspisset veldig lenge, og landet er konkurs. I april hadde vi en innsamlingsaksjon over to dager på Victoria, hvor vi samlet inn 50.000 kroner som gikk til rundt 400 familier på Sri Lanka, forteller Manoharan, før han fortsetter:

– Det er vår måte å vise at vi ikke trenger å være politiske, vi kan ved hjelp av den tamilske kulturen få folk i Bergen engasjert. Politikken kan politikerne ta seg av, så får vi bruke kulturen til å fremme folket.

Gunnar Sørbø er imidlertid klar i sin tale.

– Det Sri Lanka trenger nå er humanitær bistand. Rett og slett nødhjelp. Men det er kanskje ikke så mye interesse i Oslo lenger for å gjenåpne det politiske engasjementet, i lys av alt det andre som skjer i verden.

For Godfrey Manoharan er kursen satt.

–Vi er sykt glade for at folk tør å gi oss tillit. Ingen av oss er kokker, vi lager bare maten vi har vokst opp med. Men folk vil ha det.

 

LES OGSÅ: Å heve stemmen