Tre kule forteller deg hva du bør gjøre
13. oktober 2022

Karsten Blomvik, standupkomiker og radiovert

Foto: Herman Paulsen (NRK)

Studietiden er jævlig. Aksepter det. Og finn deg en hobby.

Studietiden har alltid vært en romantisert tid. Det er tiden alle voksne mimrer tilbake til: All festingen, drikkingen og (den potensielle) liggingen. Men mennesker har en tendens til å glemme de vonde delene. Du har dårlig råd (jeg vet ikke om du er klar over det, men øl er jævlig dyrt i Norge), dårlig tid (fordi du må ha en jobb på siden av studiene for å få råd til øl og strøm) og dårlig søvn (fordi du har den jævla innleveringen du ikke helt har starta på enda). Eksamensperioden er noe helt forjævlig dritt. Og sånn skal det være. Du kommer ikke til å føle deg klar, du kommer til å være trøtt, sliten og hungover. Men det jeg har lært om jævlige tider, er at om man går inn i det klar for å ha det jævlig, blir det umiddelbart mindre jævlig.

Og få deg en hobby, helst noe som krever bevegelse. Spesielt om du er introvert som meg. Meld deg på et idrettslag, eller brattkortkurs, gå på yogatimer, meld deg på orienteringsløp og løp deg vill i skogen. Det vil hjelpe. Og stopp opp, sett pris på tidene som ikke er jævlige. Tidene man er ute og pilser med venner, møter noen man har lyst til å ligge med (og som har lyst til å ligge med deg), eller kan se på Netflix med god samvittighet. Det skjer ikke hver dag.

 

Eili Harboe, skuespiller og forfatter

Foto: Youna Baupoux

Start foreining.

Det du skal gjere er å starte foreining. Ikkje ein studentforeining, men ein venneforeining. 

Ein slags middagsavtale på rundgong. Ein spleisefest. Ein Tillsammans-studenttilvere. 

Gå saman og bytt på kven som har ansvar for innkjøp, spleis og lag mat saman. Dagane med spagetti og ketchup er det mange nok av. Å ete ute er ikkje alltid like greitt for lommeboka heller. Difor er spleisemiddag perfekt. 

Når haustmørket kjem er det godt med varme inne. Bonus er kanskje at du lærar ein ting og to om matlaging.

 

 

Gabriel Fliflet, musiker og naturverner

Foto: Hans Jørgen Brun

Gå inn i din by.

Bergen er din by. Det gjelder uansett om du er oppvokst her, eller er midlertidig bergenser. Gå ut i de brede, staselige gatene. Gå inn i de kronglete smugene på Nordnes eller bak Fløybanestasjonen. Du vil møte både tidige typer og selvgode katter. Byen har aldri vært vakrere. Da jeg var ungdom, holdt Bergen på å bli kvalt av bilene. De var overalt, de fylte Torgallmenningen og Festplassen. Der det i dag er trehus-idyll, var det ofte nærmest slum. Trusler om riving hang over flere strøk. Det skulle bygges nytt, hardt og høyt. Hvorfor gikk det ikke slik? Hvorfor har alt blitt så mye bedre? 

Det er ikke tilfeldig. Det var noen som protesterte. Som viste alternativer, mot en bedre by. Studenter gjorde undersøkelser i forfalne trehusstrøk og foreslo hvordan de kunne fornyes og tas vare på. De vant frem! Selv er jeg leder av Naturvernforbundet Hordaland, og forsøker, sammen med andre aktive, å jobbe videre med det folk før oss har fått til. Det gir styrke og mening å være en del av dette fellesskapet. Du yter, men får mangedobbelt igjen. 

Finn et fellesskap! Denne byen har mange, og stadig nye spretter opp. Ett sted å møte både byen og verden, er på Folkemusikklubben Columbi Egg på Augustin Hotel, der jeg er musikalsk vert. Hit kommer det utøvere fra Sandviken og Skottland, fra Breim og Brasil. Og hele salen synger i lag! Sammen blir alt bedre. Byen er å være sammen.

 

LES OGSÅ: Forrige: Tre kule forteller deg hva du bør gjøre