Et budsjett for fortiden
17. oktober 2022

Da finansminister Trygve Slagsvold Vedum la frem forslag til statsbudsjettet den 6. oktober, var det lite for studentene å juble over. Som forventet, ja, men like fullt skuffende. 

Det mest skremmende: Regjeringen foreslår nå å innføre skolepenger for internasjonale studenter fra land utenfor EU/EØS og Sveits. Dette er en skandale av flere grunner.

Det mest innlysende er at det bryter med grunnprinsippet i norsk utdanning: Gratisprinsippet. I Norge skal høyere utdanning være gratis for alle, uavhengig av hvem du er, hvor du kommer fra, og hvilke økonomiske forutsetninger du har. Det gjelder også for internasjonale studenter, slik det ble presisert i Hurdalsplattformen for bare et drøyt år siden. Det tok altså regjeringen knapt et år å skrote det viktigste prinsippet i norsk høyere utdanning. Endringene gjør at vi beveger oss nærmere en amerikansk modell, med et utdanningssystem hvor de rikeste får gjøre som de vil, mens de økonomisk vanskeligstilte slenges under bussen. 

Regjeringen ser åpenbart ikke verdien de internasjonale studentene tilfører oss. For det første bidrar internasjonale studenter til verdifull kulturutveksling og til mangfold i norske studentbyer. For det andre vil det å tilby gratis høyere utdanning til de internasjonale studentene tross alt være en investering i kunnskap. Og vi vil vel at de flinkeste kandidatene skal ta sin utdanning her i landet, heller enn de rikeste? Evner og ferdigheter er jevnt fordelt blant verdens befolkning, så innføringen av skolepenger kan faktisk på sikt lede til dårligere akademiske resultater. I tillegg vil kravet om skolepenger gjøre Norge, som allerede er kjent for innadrettede studentmiljøer, langt mindre attraktivt for aspirerende internasjonale studenter. 

Statsbudsjettet legges opp slik at det blir vanskeligere å være student det kommende året enn det har vært tidligere. Khrono kunne i september melde at NTNU, med flere andre universiteter hakk i hæl, hadde senket innetemperaturen fra 21 til 19 grader. De måtte senke strømkostnader, som kompensasjon for manglende strømstøtte i statsbudsjettet. Ja ja, det er bare å slenge på seg dunjakken før du går inn på lesesalen! Med dette tiltaket sparer riktignok universitetene en håndfull millioner kroner, og det har også blitt tatt i bruk i de fleste offentlige bygg, så den jevne student skal ikke ta på seg offerhatten ene og alene på grunn av dette.

Men statsbudsjettet er i det store og hele fryktelig traurig lesning for studenter, med røde tall så langt øyet kan se. Økningen i studiestøtten på 3600 kroner høres kanskje riktig så flott ut, men det er ikke snakk om en økning per måned. Det er per år som gjelder. Økningen er da ikke i nærheten av stor nok til å dempe støyten fra de økte kostnadene vi nå står overfor: NSO mener det i realiteten gjør at studenter ikke får mer å rutte med i året som kommer. Drømmen om livet som heltidsstudent er og blir en drøm.

Det er til å bli forbanna av.

Men hallo, vi får i alle fall oppdatert systemene til Samordna opptak!

 

LES OGSÅ: Kjølig krisemaksimering