Siden sist
Alle disse nyheter som kom og gikk – ikke visste jeg at det var selve nyhetsbildet.
17. oktober 2022

Sjakk matt 

Presidentjuks, intriger og analkulekonspirasjoner: Sjakkverdenen byr på seg selv for tiden! De støvete brettspillerne har klart å hoste opp drama av bedre underholdningsverdi enn selv den beste reality-deltager. Hvem skulle trodd?

Den ene juksemakeren etter den andre anklages og avsløres. Oslo Schakselskap (ja, de heter faktisk det, har sjekket) er i harnisk. Til og med presidenten i Norges sjakkforbund har innrømmet juks, og fratrådt sitt embete. Sjakk matt! Men hvordan jukser man egentlig i sjakk? Det kan virke som om det er flere enn meg som lurer på akkurat dette. Man rekker bare å skrive «hvordan j..» i Googles søkefelt, før det kommer opp som forslag. Rett over «hvordan jobbe med seg selv» og «hvordan jogge riktig», men det skyldes kanskje bare undertegnedes egne algoritmer. 

 TV2 fikk mye py for å hyre inn David Toska som sjakk-kommentator i vinter. Men er det egentlig så dumt å få en pensjonert raner til å kommentere brettspillseansene til en gjeng med pengevinnende juksemakere? Kanskje de bør hyre inn Waleed Ahmed eller Tindersvindleren ved en senere anledning? 

 

Hai – en fantastisk matfisk

«Vi bør spise mer fisk», er jo noe en til stadighet hører. Men nå bør vi altså også spise mer hai. Javel? Det internasjonale havforskningsrådet anbefaler åpning for fiske av pigghå i Nordøst-Atlanteren. Den halvannen meter lange haien er i storform, og bestanden er på oppadgående kurve. Det har tatt lang tid etter at den nesten ble fisket i hjel på 60-, 70- og 80- tallet, blant annet fordi britene digget å putte den i fish and chips. Den lille haien er nemlig en «fantastisk matfisk» ifølge matentusiast og forfatter Terje Dørumsgaard. Det er bare å glede seg. 

 

Nye fugler til danskene 

Ellers har Ian, Fiona og Julia herjet ganske greit de siste ukene. De er ikke en ny bande, men tre orkaner som stort sett har operert solo. Ian har utmerket seg som en versting, og nå har små canadiske fugler begynt å dukke opp i Danmark. Gulsangeren har aldri før blitt observert i Skandinavia. Nå har den blitt en severdighet blant lokale fugleinteresserte, og eksperter mener det er orkanen som har blåst den over Atlanterhavet. Ellers kunne også NRK melde at «Alligatorer “løper” rundt og vanskeliggjør opprydningen etter orkanen» i Florida. Til tross for dette noe komiske bildet, har ekstremværet ikke bare skapt kaos i dyreriket, men også blant mennesker. Orkanene har ført til høye dødsfall og store materielle ødeleggelser. La oss håpe at de rammede områdene får den krisehjelpen de trenger. 

 

Bli hjemme  

Et nytt statsbudsjett er foreslått, og studenter fra land utenfor Sveits og EØS-området må kanskje betale studieavgift for å gå på norske universiteter. Norske mastergradsstudenter i utlandet må på sin side muligens nøye seg med 40 istedenfor 70 prosent stipendstøtte til skolepenger. Det er med andre ord billigst og best hvis folk bare holder seg hjemme. Hva skal vi med kulturutveksling uansett? En tur til Granca, for eksempel, er mye rimeligere. Eller som Siv Jensen sa det over paraplydrinken på en palmeomkranset instaselfie: «Deilig med høstferie tross kjipt statsbudsjett».

 

Uforsonende diktlesning

Det er opptøyer i Iran. En ung kvinne døde av skadene hun ble påført etter å ha blitt pågrepet av statens moralpoliti, for feil bruk av religiøst hodeplagg. Mange har fulgt saken og erklært sin støtte til demonstrantene. Vi har lært at konseptet «moralpoliti» har en helt annen betydning i Iran, og noen av oss har kanskje spurt seg hvem som egentlig har lært det iranske regimet krisehåndtering. Det holder tydeligvis ikke å drepe over 150 sivile, demonstrantene skal også sammenlignes med fluer, helst i lyrisk format. Presidenten tok turen til universitetet Alzahra for å lese dikt for sinte studiner. Der fikk han rungende beskjed om å holde kjeft. Det skulle bare mangle. 

 

LES OGSÅ: Forrige: Siden sist