Kulturell førstehjelp
Årets tristeste tid har ankommet! Været er våtere og trærne har fått en slapp, gul farge. Hjelp, vi trenger kulturell førstehjelp!
18. oktober 2022

Finn frem ullsokker – for nå er det ikke lenger lys i enden av tunnelen: Sola takker for seg. På tide med noen morsomheter for å unngå at vi isolerer oss i en haug av ulltepper og trist melankolsk Joni Mitchell-musikk.  

Men fortvil ikke! Onsdag 19. oktober klokken 21 har Stoff slippfest på Cornerteateret. Dette er månedens høydepunkt, og med DJ-sett og dansegulv blir det like illegal stemning som på Boris’ partygate.

Selv om vi må skru klokka tilbake til vintertid, tilbyr høsten kanskje årets morsomste høytid, nemlig Halloween. På tide å danse for de døde og trekke et laken over hodet, for Bergen skuffer ikke når det gjelder Halloweenfester. 29.oktober arrangerer Realistforeningen Halloween Hel(l)hus på Kvarteret. Der blir det alt fra silent disco, kåringer og konsert med Beharie. Men er du mer opptatt av kostymer, arrangerer også Hulen både fest og kostymekonkurranse dagen i forveien. Eller kanskje du heller har lyst til å holde deg unna det ekle og nifse? Da arrangerer Spin Kitty HALLOQUEEN på årets nye snakkisbar, Rommet, 29. oktober. Her skal kvinnelig DJ-talenter i søkelyset, og du kan danse til Sojuprincess, Maddemoiselle og Studio Stine, så vær klar for å make it rain girl, make it rain

Er du ikke ferdig med DJer og elektronisk musikk etter dette, begynner EKKO-festivalen den 2. november og varer til 6. november. Festivalen byr på eksperimentell, elektronisk musikk, som er like gøy å danse til som DJ-navnene på setlisten. Hvem vil vel ikke danse til Dj Scotch Egg, helt fra Japan? 

Men om usammenhengende, datagenererte lyder ikke er helt for deg, holder Bergen Jazzforum jubileumsfestival fra 28. oktober til 4. november. Her er det jazzkonserter å få med seg rundt omkring på byens scener. De feirer 50 år. Hurra!

Jeg vet ikke hva som har skjedd, men Bergen har blitt verdens navle. Ikke bare arrangeres Bergen International Film Festival 19.-27. oktober, vi har også gleden av å oppleve Oktoberdans; International Dancefestival 20. – 29. oktober, og Bergen International Music Festival 3. – 5.november. Vi får med andre ord oppleve film, musikk og dans fra alle verdens hjørner. 

Nok om festivaler og mas, hva skjer til sjøs? I forbindelse med Skeivt Kulturår inviterer Bergens Sjørfartmuseum til deres nye utstilling: Skeive Sjøfolk, den 28. oktober. Utstillingen utforsker skeive som jobbet med utenriksfart på 1960- og 70-tallet. Hvordan  levde de, og hva slags muligheter og motgang møtte de på? Til åpningen kan man oppleve livemusikk og kåseri om skeive sjøfolk i britisk cruisefart. 

Fra seksualitet til sex: la oss snakke om sex, baby. Eller rettere sagt sex på TV. Sex, porno eller underholdning i beste sendetid? Tilsynelatende har det norske samfunnet blitt mer og mer liberale rundt holdninger til sex og nakenhet. Er det dermed sagt at sex har en naturlig plass på TV? 27. oktober holder Samfunnet debatten Sex i Beste sendetid, om hvor grensene går for sex på TV, og om det i hele tatt finnes en grense? Innlederne i panelet er Tuva Fellmann, radiovert hos P3 og programleder i programmet Naked Attraction, og Aurora Gude, tv-personlighet, influenser og vinner av Paradise Hotel i 2014. 

Om du vil ta det helt ned viser Bergens offentlige bibliotek gratisfilmer hver mandag i auditoriet. Først ut er filmen Hemmeligheter og Løgner 24. oktober. Filmen handler om en svart kvinne som prøver å finne sin biologiske mor, etter at adoptivmoren døde. Men plot twist: den biologiske moren er hvit. Denne rørende filmen om kompliserte forhold og fortrengte minner vant også Gullpalmen i Cannes, tre BAFTA-priser og en Golden Globe. Og så, på selve Halloween, 31. oktober, vises Night of the Living Dead. Hjelp, de døde har våknet og sulter etter de levendes kjøtt! En liten gruppe klarer å søke tilflukt, men oppdager fort at den største trusselen mot deres overlevelse allerede er blant dem.

Så blås ut stearinlyset og få av deg ullsokkene, for til tross for tunge høstmåneder kan Bergen by på sex, film, klubb og generelt god stemning. Dette vil garantert gjøre opp for  tapt D-vitamin og vekke de døde til live.

 

LES OGSÅ: Forrige: Kulturell førstehjelp