Se og hør, her og nå #57
Høstmørket har satt seg, og semesteret begynner å bli kjedelig. Da varmer det ekstra med noe digg i magen og spennende på TVen.
23. oktober 2022

Fôr:

Shakshouka

Denne retten er noe av det beste Nord-Afrika har å by på. Frokostretten, som funker minst like godt til lunsj og middag, er like enkel som den er god. Personlig pleier jeg å bruke rester jeg har liggende, men basen er stort sett det samme:

Stek løk og hvitløk. Når den er myk tilsetter du hakkede tomater og noe gammelt tacokrydder eller annet krydder du liker, og la det putre i noen minutter. Lag to groper i tomatsausen, og knus to egg oppi. Strø fetaost over, og legg et lokk på. La småkoke til eggene er hvite og faste på toppen. Topp med salt og pepper, og gjerne fersk persille om du har liggende. 

I tillegg pleier jeg å tilsette ting jeg har liggende i kjøleskapet. Mine favoritter så langt er spinat, chorizo, paprika, og oliven, men det er veldig mye som egner seg til denne retten. Her er det kun dine preferanser som setter grensene. 

 

Drikke:

Grans Cola X-tra

Til digg mat trengs smud drikke. For mange er dette en helt vanlig Cola-kopi. De kunne ikke ha vært lenger fra sannheten — dette er verdens beste brus. Grans Cola X-tra har i flere år vært fast inventar på alle mine tacotirsdager, -onsdager, og -torsdager, og det med god grunn. Brusutviklerne i Grans sparte ikke på noen ting i utviklingen av denne godbiten. Grans Cola X-tra smaker det Pepsi Max Lime hadde smakt om Willy Wonka hadde satt alle sine dyktigste umpa-lumpaer på oppdraget. Altså ligger brusen smaksmessig milevis foran konkurrenter som Pmax og Rød-Cola, og prismessig er det ingen som kan måle seg. Det gjør Grans Cola X-tra til studentens beste venn. 

For tiden selges en sekspakning med halvannenlitere for 49kr på Rema. Det finnes ingen gode grunner til å ikke plukke med seg en sånn neste gang man handler inn til festeligheter.

 

Miniserie:

«Maid» (Netflix)

«Maid» gikk meg hus forbi da den kom for et års tid siden, men da jeg kom over denne serien på Netflix tok det ikke mange minuttene før jeg satt med en klump i magen. Glitrende skuespillerprestasjoner og et velskrevet manus gjør serien svært overbevisende. Få andre serier har fått meg i til å vrenge meg i fortvilelse, føle på intens gledesrus, og presset frem tårer i samme grad som «Maid». I serien følger vi Alex  og datteren på flukt fra en misbrukende far. I ekte The Pursuit of Happyness-stil følger vi Alex i opp- og nedturer gjennom kamp mot arbeidsgivere, sosialkontor, og rettsvesen for å gi datteren den oppveksten hun selv aldri fikk.

 

Morgenrituale:

Politisk kvarter 

For oss som tenker at morgenstund aldri har hatt gull i munn gjelder det å finne måter å håndtere denne fryktelige tiden av dagen på. For meg har løsningen blitt å krype sammen med en skål yoghurt og se Politisk kvarter, som sendes hver dag kl 07.45 på NRK1. Fordelene med dette er mange: Du slipper å prate med de andre i kollektivet ditt, du vet når du har brukt nøyaktig 15 minutter på frokosten, og du får et samtaletema å slå i lunsjbordet med. Perfekt for deg.

 

Podcast:

The Other Latif

Dette er min soleklare favorittpodcastserie. Gjennom seks episoder følger vi reporteren Latif Nasser, som hele livet har tenkt han er den eneste i verden med sitt navn. Ved en tilfeldighet oppdager han at han har en navnebror som også går under et annet navn: Innsatt 244 i Guantanamo Bay. Latif Nasser ble i utgangspunktet løslatt i 2016. Likevel var han i 2020, året serien kom, fortsatt fanget på Guantanamo Bay. Gjennom en rekke sjokkerende undersøkelser tar podcasten oss med til Marokko, Sudan, Afghanistan, og Guantanamo Bay i jakten på sannheten om reporterens navnebror. Denne podcast-gaven er historien om Al-qaida, to amerikanske presidenter, Pentagon, og solsikkebønder i Sudan, er på toppen av det hele pakket inn i det beste dramaturgiske gavepapiret som er å oppdrive.

 

LES OGSÅ: Se og hør, her og nå #56