Kritikkens kvaler
14. november 2022

Denne høsten har debatten knyttet til anmelderiet rast. Tidligere i november hevdet forfatter Agnar Lirhus i et debattinnlegg i Aftenposten at litteraturkritikken har utviklet seg til å bli «markedsavdelingens forlengede arm». De store mediehusene anklages for å overse alle andre enn de største kulturaktørene.

Poenget er enkelt å forstå. De største mediehusene anmelder og omtaler bare et lite utvalg av det brede sortimentet. Mindre utgivelser glemmes eller forbigås mer eller mindre i stillhet. Likevel: Det er ingen allemannsrett å bli omtalt av de største avisene og tidsskriftene. Leserne til de store mediehusene forventer å lese om de største og mest kjente utgivelsene. Dette legger føringer for hvordan mediene prioriterer, og å peke på dét som unaturlig er banalt.

Med debatten som har gått som bakteppe, har jeg tatt noen runder på hva Stoff sin rolle i dette er. For et, la oss være ærlig, relativt lite magasin, hovedsakelig drevet av studenter – hvilken linje skal vi legge oss på? For oss har det jo ingen hensikt å omtale de største bok-, album- og filmutgivelsene. Ved å skrive om det samme som andre, større utgivelser, oppnår vi antakeligvis ikke annet enn lave lesertall. 

I stedet for å fokusere på de største utgivelsene i kulturbransjen, setter vi oss som mål å skrive kritisk, skarpt og godt om lokale forfattere, musikere, og andre kulturaktører. For å ikke glemme debutantene, hvis nåløye for å nå frem i mainstream medias søkelys stadig blir trangere.

Av denne grunn ble spalten «Månedens debutant» unnfanget i Stoff allerede i 2016, nettopp for å rette søkelys mot det som ikke nødvendigvis blir plukket opp av de større aktørene rundt oss. Den trofaste leser vil være oppmerksom på at spalten fremdeles er et relativt fast innslag i magasinet vårt, fortsatt drevet frem av samme formål.

Vi føler et ansvar for å forsyne leserne med sjansen til å oppdage noe nytt og utvide den kulturelle horisonten. Dette er bare én av flere grunner til at til at vi denne høsten har gått til anskaffelse av en fast litteraturspaltist, og én av grunnene til at nevnte spaltist denne utgaven har skrevet om nettopp den litteraturen som ofte glemmes, av både store aviser og prisgivere, men også av forbrukerne.

Utøvende kulturkritikk kan heller ikke sies å være noe annet enn positivt for de unge og uerfarne skribentspirene som fostres opp i Stoff-systemet. Det kritiske blikket utvikles, for evnen til å vurdere om noe er utpreget bra eller dårlig er tross alt både verdifull og trenbar.

Slik jeg ser det er dette positivt for journalistspirene, og for kulturlivet som dekkes bredere. Ikke minst er det positivt for deg som leser, som får et bedre tilbud.

 

LES OGSÅ: Et budsjett for fortiden