Siden sist
Alle disse nyheter som kom og gikk – ikke visste jeg at det var selve nyhetsbildet.
14. november 2022

Spionskandale

José Assis Giammaria fikk en tung start på dagen da han ble arrestert på vei til forskerjobben sin ved Universitetet i Tromsø, og senere siktet for spionasje på statshemmeligheter. PST mener at mannen som kom til Norge med brasiliansk pass i realiteten er en russisk spion ved navn Mikhail Valerevitsj Mikusjin. Dette er også bekreftet av den uavhengige undersøkelsesgruppen Bellingcat, og blir understøttet av at han tilsynelatende ikke forstod det den portugisiske tolken sa til ham i fengsel. Han hadde tidligere jobbet som forsker i Canada og kom til Norge med gode skussmål fra universitetet han hadde vært ansatt ved. 

Under Sovjetunionen pleide russiske spioner å få Russlands beste språktrening ved MGIMO (Moskvas statlige universitet for internasjonale relasjoner). Ærlig talt, Putin, kanskje det er på tide at du gir deg hvis du ikke engang kan sørge for at spionene dine har et minimum av kunnskap om språket som tilsvarer passet deres?

 

Britisk rekordforsøk

Storbritannia har fått sin tredje statsminister på seks uker. Lizz Truss’ regjeringstid ble kort, men begivenhetsrik: Som siste statsminister utnevnt av dronning Elisabeth II, fikk hun også i oppgave å iverksette den sagnomsuste operasjon London Bridge, og komme med dødsbudskapet på direkten. De få timene hun ikke brukte på begravelsesplanlegging gikk med til å skakkjøre pundet, landets aksjemarked, og sitt partis oppslutning i et mislykka  forsøk på å gjøre de rike enda rikere. Litt av noen uker, si. 

Rishi Sunak, som tar over stafettpinnen, blir dermed den første statsministeren i Storbritannia av ikke-britisk opphav. Om de konservative har ambisjoner om å slå rekorden for flest statsministere på ett år fra 1864, blir spennende å følge med på. Klarer de å hoste opp enda en statsminister før året er omme?

 

På hjemmefronten

Skuespiller Toralv Maurstad har gått bort, 94 år gammel, etter en livstid på skjerm og scene. Han var en av Norges mest folkekjære skuespillere, og har portrettert blant annet Georg Anker Hansen i Hotell Cæsar, Ludvig i Flåklypa Grand Prix og Gurin med reverompa, samt Peer Gynt som både ung og etterhvert også gammel. Hans begravelse vil gå på statens regning.

Opp mot trettifem tusen laks rømte fra et oppdrettsanlegg i Vadheim. Dette er potensielt katastrofalt for økosystemer som står i fare for å få seg en kraftig trøkk om den rømte laksen begynner å gyte. Lokale fiskere får derfor to hundre kroner for hver rømte fisk de leverer inn. Her er det med andre ord muligheter for å innkassere syv raske millioner – eller syv tusen laks.

Prinsesse Märtha Louise har etter lang tid i hardt vær formelt sluttet å representere kongehuset. Hun vil likevel beholde tittelen sin, men hennes forlovede Durek Verrett mister retten til å bruke hennes titler i offentligheten. De vil heller ikke kunne omtale kongehuset eller dets medlemmer på sosiale medier eller i offentlig sammenheng. Men det viktigste spørsmålet er selvfølgelig: Kommer NRK til å dekke det kongelige bryllupet? 

 

Nok et tilbakeslag for Russland

Den russiske hæren skal trekke seg ut fra den vestlige siden av elven Dnipro, som også inkluderer regionshovedstaden Kherson. 11. november fullførte Russland uttrekningen, og Ukrainske styrker har nå startet jakten på Russlands hjelpere. Russiske generaler skal angivelig ha ønsket uttrekningen for lenge siden, men Putin skal ha nektet. 

Så langt har Kherson vært den eneste regionhovedstaden Putin har greid å få kontroll over, og tilbaketrekningen er i følge den russiske analytikeren Sergei Markov det største geopolitiske tapet landet har opplevd siden sovjetunionens fall. 

 

Lyset slukkes for SV

Audun Lysbakken har annonsert at han ikke stiller til gjenvalg som partileder for SV på landsmøtet i mars neste år. Etter elleve år i sjefsstolen klargjør han seg for å rekke stafettpinnen over til en heldig nordlending. De tre heteste kandidatene: Kari Elisabeth Kaski, Kirsti Bergstø og Torgeir Knag Fylkesnes, kommer nemlig alle fra Nord-Norge. Det ligger med andre ord an til en nordnorsk takeover i Sosialistisk venstreparti.

 

LES OGSÅ: Forrige: Siden sist