Fritt frem
Vers Libre er en internettradiokanal med base i Bergen med DJer fra hele verden som spiller, øver og produserer egne podcaster.
15. november 2022

På Møhlenpris finner man selve basen til radiokanalen Vers Libre. Daglig leder Fraser Keddie og PR-sjef Bertha Chan kan fortelle oss at navnet stammer fra litteraturteorien, og handler om å være fri fra tradisjonelle strukturer og rytmer. Et navn de lever opp til.

– Vi er en uavhengig radiostasjon. Du kan gjøre hva du vil her, forteller Keddie. 

Før vi begynner får vi høre et kort DJ-sett i ekte Vers Libre-stil, satt sammen av Vilhjálmur Yngvi Hjálmarsson og Snæbjörn Helgi Arnarsson Jack fra Island. Disse er to av mange som bruker utstyret Vers Libre har å tilby for å streame, øve eller finne et fellesskap i musikken. 

 

En internettradiokanal for musikkentusiaster

Vers Libre er en internettradiokanal og kaller seg selv for en «community radio station». Her kan alle musikkentusiaster komme for å ha sitt eget radioprogram. De som driver stedet tilbyr opplæring om du er helt fersk i gamet

– It is all about the community, ler Keddie og Chan. 

Slike radiokanaler er populære i andre deler av Europa og USA, forklarer Keddie, men er fortsatt ganske nisje i Norge. Målet er, ifølge dem selv, å berike samfunnet med inkluderende fellesskap, og ha en plattform tilgjengelig der man får lov til å uttrykke seg selv slik man ønsker. 

Hvorfor starte en slik radiokanal?

– Interessen startet etter studiene, med slike «community models of media». For eksempel TV-stasjoner, som pleide å være en stor greie, der du bare kunne gå inn på din lokale stasjon og ha ditt eget program. Men det finnes ikke lenger, sier Keddie.

Derfra utviklet interessen seg til radio.

– I Storbritannia, der jeg er fra, er slike radiostasjoner en stor greie. Så jeg tenkte å prøve det her i Bergen og se hvordan det utviklet seg. 

 

— Vi er en uavhengig radiostasjon, du kan gjøre hva du vil her

 

Ekko til Island 

Chan beskriver det hele som én levende organisme. Siden technomiljøet i Bergen er relativt stort, er det et tett samarbeid mellom de ulike klubbscenene, som blant annet Østre og Bergen Kjøtt. Under EKKO-festivalen var det flere som spilte oppvarmingssett på radioen, før de holdt egne DJ-sett til festivalen. 

– Forrige uke hadde vi «Air Conditions», et prosjekt av noen kunstnere og artister fra Bergen og Island. Det fungerte som et samarbeid mellom Vers Libre og Seyðisfjörður Community Radio FM 107,1. 

Fra mandag til fredag holdt de sendinger mellom Bergen og Island, og avsluttet på lørdag med livesending av eksperimentell musikk på EKKO.

– Det fungerte litt som et åpent brev til hverandre.

Vilhjálmur Yngvi Hjálmarsson og Snæbjörn Helgi Arnarsson Jack fra Island

Kolibrier og koppholdere

Selve radiostasjonen består av tre rom satt sammen av frivillige. Et DJ-rom med alt utstyret en DJ trenger, og et podcast-rom for de som har mye på hjertet. Mellom disse ligger fellesarealet der mye av det sosiale skjer. 

– En gang i måneden har vi noe som heter Kolibri, et sosialt event for både nybegynnere og erfarne DJs. Her kan man spille, pilse og bli kjent. Mange kommer hit for å bygge et nettverk, alene eller med venner, forteller Keddie.

– Jeg fikk flere av vennene mine gjennom Vers Libre, legger Chan til. 

Studenter er også velkomne, kan de fortelle. 

– Studenter må vite at dette er et lavterskeltilbud, så folk med null erfaring kan komme hit og spille og prøve seg frem, uten noe press. Det er hele poenget: Du kan spille, lære, teste, og når du føler deg klar, spille live. 

Alt ved Vers Libre drives av frivillige. Til og med koppholderne i fellesarealet er laget av en frivillig. Keddie og Chan ler og forklarer at det først og fremst handler om at de ikke har penger til å betale folk, men at frivilligheten også er en stor del av Vers Libres identitet. 

–Takket være dugnadskulturen i Norge og det sterke DJ-fellesskapet her i Bergen, kan de som hjelper til være med å bestemme hvordan Vers Libre skal styres.  

Fraser Keddie og Bertha Chan.

LES OGSÅ: Musikk for mangfold