Kulturell førstehjelp
Trenger du en pause fra tungsinn og en litt for kald hybel? La byens myldrende kulturliv tilføre litt sårt tiltrengt pleie i hverdagen.
15. november 2022

Høsten og vinteren er den tiden på året der kleine middelaldrende mennesker konsumerer flest kulturopplevelser, helst av det grusomme slaget. Her kommer diverse alternativer som ikke innebærer avdankede artister som kun lever av julekonserter, og med veldig lav harryfaktor. 100% Kurt Nilsen-frie kulturopplevelser her altså. 

Det første som må nevnes er at Stoff har slippfest onsdag 16. november på Cafe Opera. Kjenn deres besøkelsestid, folkens! Det blir DJ-sett med både Jonas Hibiki og Ghanamannen, så her er det bare å spenne på seg støvlene og ta turen.

Ellers er det en del konserter fremover. Man får aldri nok konserter, gjør man det? Om du er keen på litt for høyt lydnivå og litt for mye svette så inntar tundrarockerne Slomosa Kvarteret 17. november. Dagen etter, 18. november, har bandet TØFL releasekonsert for sitt etterlengtede debutalbum (hæ, har ikke de holdt på i evigheter?) på Verftet. 

Hørt om Mahavishnu Orchestra eller Miles Davis, og i så fall, har du lyst til å se en jazzlegende som var med i begge band i levende live? Sykt nok kan du få med deg den mytiske gitaristen John McLaughlin den 21. november på Verftet.

Liker du å danse til sær musikk fremført av band med litt for mange medlemmer? Lørdag 26. november blir det eklektisk hipster-rave på Hulen med mathrockoktetten Drongo. Egge og Fangst spiller en smått frenetisk splitgig 2. desember på Kulturhuset, og samme dato kan du også se Amalie Holt Kleives eminente jazzete electropop på Landmark.

Liker du improvisasjon, storband og er interessert i unge spirende komponister, så fremfører Bergen Improstorband og Griegkomponistene sitt samarbeidsprosjekt på Bergen Kjøtt 5. desember.

Ellers er det også ting som skjer for de som føler seg hjemme i den mer klubbaserte sfæren av musikalske opplevelser. Skatebård inntar Kulturhuset 19. november med sin absurde italo-disco-house-techno (jeg tror ikke noen vet hva dette innebærer, men det høres jo gøy ut?). 3. desember er det tid for den n’te utgaven av Ploink på Østre, hvis du er sulten på litt techno inne i en kvadratisk mørk boks av en scene. 

Liker du grenseoverskidende kunst og føler deg hjemme i en kinosal? Da kan du få med deg Highasakite og Arild Østin Ommundsens nye prosjekt IN SOMNIUM på Verftet 26. november. Dette er en film som tar utgangspunkt i 3 låter fra albumet «Mother», og historien i filmen og musikken følger hverandre tett gjennom 23 minutter. Den samme dagen er det tilfeldigvis og merkelig nok en konsert med Highasakite på samme plass.

Om du har en designspire i deg arrangeres norges eldste designfestival på nytt på Kulturhuset når Bergen Designfestival går av stabelen 16.-20. november. En ting som virker litt ekstra gøy her er F**k Up Friday 18. november, der erfarne designere forteller om ting de har føkket opp og ikke er stolte av.

Til slutt er det verdt å nevne at vi nå går inn i den mest masete tiden på året, nemlig juletiden. Hvis man har lyst til å markere dette litt ekstra, så åpner Pepperkakebyen den 19. november i år, og er å finne på Kode 4 (Lysverket). Julemarkedet på Festplassen vil også åpne 25. november.

Mye greier altså. Hvis ikke dette skulle være nok til å løfte litt på høstmørket og få varmen i tærne tilbake, så vet ikke vi.

 

LES OGSÅ: Forrige: Kulturell førstehjelp