Se og hør, her og nå
Eksamensperioden trenger ikke å være kjedelig. Gi hverdagen litt pizazz med disse tilrådde kulturelle innslagene.
27. november 2022

Album:

Hold the Girl av Rina Sawayama

Dette er ei ordentlig interessant og rar plate. Artisten pryder selv coveret ikledd noe som ser ut som en svart løk mot en rød bakgrunn. Det er også noe med vokallinjene til Sawayama som gjør at man kan få assosiasjoner til Kelly Clarkson, uten at musikken egentlig høres ut som noen av delene. Det renner nesten over av følelser i stemmen, og kombinert med sjangerblanding av alt fra rock til moderne techno kan ikke plata lett beskrives – den må oppleves. Særlig presterer Sawayama bra vokalt, med en balanse som gjør at mange litt tomme elektronikalåter føles både nære og hardtslående. 

 

Bok:

Syndere i sommersol av Sigurd Hoel

Jeg plukket opp denne juvelen av en bok på et loppemarked på Stabekk skole tidlig i høst. Den er ikke en typisk sommerbok, slik tittelen kanskje antyder , og kan helt fint leses i seks grader og kuling. Guttene og jentene på sommerferie på Sørlandet blir konfrontert med hendelser og forhold som er «usømmelige», indre kvaler og mennesker som driver hverandre fra forstanden. Alt dette i et gammelt hus fylt med sprit, et steinkast unna bølgeskvulp. Men som i så mange bøker, er det kanskje aller mest å hente mellom linjene i denne boka. Om ikke annet, kan den fungere som en slags anti-guide til ferie med vennegjengen på Sørlandet.

 

App:

Savner du også en liten beskjed hver dag om hva som egentlig foregår i livet ditt? Med gratisappen Co-Star får du en kort melding om hva dagen din kan by på, i hvert fall i følge stjernenes makt. Enten du får en påminnelse om å ikke være kjip mot andre, eller om at du må sette pris på dine kreative impulser, føles det mer som en liten daglig gåte eller utfordring. Bonusen er at du ikke trenger å være i nærheten av å tro på astrologi for å bli underholdt av denne appen. Som fredagens horoskop fortalte meg: The truth is right there in front of your face. Gjør det du vil med den informasjonen. 

 

Skjell:

I det siste har jeg sett både lamper, glass, smørskåler, smykker og annet tilbehør formet som kamskjell. Kanskje det er det stadig stigende havnivået som inspirerer til tanker om havgapet, men min drøm om å bli havfrue har ikke føltes så virkelig siden H20 gikk på TV. Praktiske ulemper satt til side, mitt juleverksted skal bestå av å lime skjell på ting. No ordinary girl, som de sier.   

 

Film:

«Petite Maman»

Den franske filmskaperen Celine Sciamma («Girlhood», «Portrait of a Lady on Fire») har laget en søt, sår, og litt magisk film om familie og sorg. I tillegg til å være visuelt vakker med høstfarger på den franske landsbygda, har filmen mange smil-i-munnviken-øyeblikk som varmer sjela. Filmen er en fin påminnelse om at vi alle finner på små og store fantasier for å takle hverdagen og de tingene som skjer med oss. Det er også en film som gir deg lyst til å være et barn igjen.  

 

Tips:

Collaboration playlist på Spotify 

Jeg har venner med god musikksmak. Jeg vil til og med si at de har bedre musikksmak enn det jeg har. Og dette er ikke et problem jeg er alene om – i det ganske land er det sikkert flere tusen mennesker som sliter med det samme! Heldigvis har Spotify funnet en løsning. Du kan lage samarbeidsspillelister der Spotify plukker sanger som de tror dere begge vil like fra ditt og din amigos musikkbibliotek. Vipps, så har du masse ny musikk hånd i hånd med dine egne favoritter! Om dette er AI som tar over verden, så sign me up.

 

LES OGSÅ: Se og hør, her og nå #57