Tre kule folk forteller deg hva du bør gjøre
Dersom du skulle ha problemer med å finne det ut selv.
27. november 2022

Helene Uri, forfatter og lingvist

Foto: Anna-Julia Granberg

Det beste rådet jeg kan gi, er selvsagt: Bruk språket på en fornuftig måte. Husk: Språk er makt. For eksempel har dette magasinet fått en mengde folk til å bruke tid på å gi gode råd om hva du skal gjøre – og hvorfor bruker vi tid og krefter på det? Jo, fordi vi blir så smigret over å bli kalt kule, så klart.  

 De siste årene har jeg snakket mye og skrevet mye om kjønn og språk. Derfor må jeg si noe om det: Tenk igjennom om du må kjønne. Må du skrive/si «kvinnelig forfatter/lege/gründer»? Går det ikke klart frem av konteksten (av fornavn, av bilder)? Ville du ha brukt «mannlig forfatter/lege/gründer» om det dreide seg om en mann? Smak på pronomenet hen – kort, elegant, lekkert og dekker et behov i språket. Slutt å skryte av kvinner ved å si at de har «baller» eller «bukser», slutt å si at hun må «manne seg opp». Slutt å si til ham at han ikke skal være kjerring eller pussy. Slutt å snakke om helse og kvinnehelse, litteratur og kvinnelitteratur, fotball og kvinnefotball.  

 Lær deg et nytt ord hver dag. Sjekk naob.no, som inneholder en kvart million ord og over 300 000 sitater – det er nok å ta av.  

 Får du ikke sove om natten, stå opp og skriv et dikt.  

 Og ellers: Les romaner! Det gjør deg til et bedre menneske. Jeg lover. Å leve seg inn i fiktive menneskers tilværelse får deg til å forstå virkelige mennesker.   

Til slutt: Ikke lag teposete: Lag te av teblader i løsvekt. Smil enda mer og klapp flere dyr med myk pels! 

 

Kjell «Kapteinen» Øverland, musiker

Foto: Simen Sjølund

Hvis det er én ting du skal gjøre nå, så er det å tørre å være deg selv.

En av de viktigste egenskapene jeg har lært meg i det siste, er det å faktisk stole på at en selv er den beste man kan være. Det høres som regel ut som en enkel, men samtidig intetsigende setning, men oppskriften er lite komplisert. 

En dæsj med tro på at en selv er bra nok som en er. Dine interesser er viktige og gøye. Dine utsagn er morsomme, selv om de kun er morsomme for deg og én annen.

En klype med forståelse for at ingen andre er perfekte, snarere tvert imot. Folk er bare folk, og alt annet er bare en snever nyanse og forteller lite om det mer sammensatte bildet. 

En teskje selvironi. I det neste øyeblikket er alle flauser glemt. Og ens hukommelse om seg selv er alltid den sterkeste. De fleste har nok med sitt eget. 

Og til slutt: Strø på litt glede! Du eksisterer i en liten brøkdel av menneskehetens historie. For en begivenhet at vi finnes akkurat her og nå!

 

Sandra Lillebø, forfatter

Foto: Helge Skodvin

Les bøker. Dikt, romaner eller instruksjonsboken til din oldemors gamle Ford Escort, bare les. Hver eneste dag. Ha alltid et svar klart når noen spør  «hva leser du nå?»

Ta vare på kulturarven din: Skriv et brev, besøk et museum eller lær å lage hvit saus fra bunnen av.

Skaff deg en venn som er ti år yngre enn deg selv, og en annen som er ti år eldre.

Vær snill. Hvis du har vært heldig i livet, vær ekstra snill. Snillhet får snart en renessanse. Det var her du hørte det først!

Spis dessert hver dag.

Hvis du fortviler over hva du ser i speilet, husk at det på hvert gatehjørne står en førti- eller femtiåring som beundrer deg for skjønnheten din.

Hvis det kjennes som om tiden har løpt fra deg, har den ikke det, du må bare forandre på noe i livet ditt. Husk at det er mulig å peake for tidlig, men umulig å peake for seint.

 

LES OGSÅ: Forrige: Tre kule forteller deg hva du bør gjøre