Kulturell førstehjelp
Det er jul jo! Og verdens beste by gir oss kulturopplevelser i form av film, musikk og fermentering.
12. desember 2022

Vi tar det absolutt viktigste først. 14. desember er det duket for førjulstidas høydepunkt: Stoffs slippfest på Pappa bar! Gira på dansing? Mingling? Drikking? Tenk at alt dette kan oppleves på ett og samme sted! 

Hva er vel jula uten film? Svaret er: nitrist. Men ta det med ro! Cinemateket byr på et avbrekk i eksamensinnspurten i form av kjente og kjære juleklassikere. Her er det bare å prokrastinere i vei! På programmet står amerikanske klassikere som Christmas Vacation, Home Alone og It’s a Wonderful Life, men også verdens vakreste julefilm (helt objektivt vurdert), nemlig stavangerklassikeren Mongoland fra 2001, som vises 14. og 15. desember. La lavbudsjettseventyret fra oljebyen, som også er debuten til både Kristoffer Joner og Pia Tjelta, ringe julen inn! «Det e tradisjon, for faen!»

Lei av kjas og mas fra tidligere Stjernekamp-deltagere om juleturneene de legger ut på? Det kan virke som det er like vanskelig å slippe unna dem som det er for England å overleve en straffekonk (ikke at noen av oss har sett et sekund av VM, vi har bare hørt rykter). Her kommer forslag til litt musikalsk påfyll som ikke innebærer Michael Bublé-covere:

Dersom du rekker å plukke med deg et magasin allerede på utgivelsesdatoen, kan det hende du også får med deg dette: Med en stemme fra en annen toneverden og trekkspilling fra over øverste divisjon garanteres en sterk opplevelse når Elias Akselsen og Stian Carstensen inntar Nykirken 12. desember. Dersom du heller er i humør for real rock spiller, tradisjonen tro, Powerslaves julen inn med ektefølt tribute til Iron Maiden på kulturhuset 17. desember. Noen er mer fan av disco enn av jul. Vil du ut og danse,? Ddrikke øl og sprit og ikke si en drit? Føkk lunsj og hør No4 spille på USF Verftet 17. desember. Tredje juledag spiller bergenslegendene i Fjorden Baby! på Kulturhuset. Bandet har blitt kalt både kultband og kritikerfavoritter, og nå kan du høre dem spille igjen og igjen og igjen og igjen.

Last tango in Bergen? Det håper vi ikke. Men 16. desember slår Nobel Bopel til med tangoaften. La deg inspirere av Dag Solstad og legg igjen genanse og verdighet hjemme. Du tar kanskje ikke referansen, men du kan ta dansegulvet. Dersom du er mer i humør for klubb, techno og jul byr Landmark på alle tre når de arrangerer Tjommijul 26. desember

Er du blant de som ikke vet hvordan man bytter passordet på PC-en? Lærte du deg akkurat hurtigtastene for klipp og lim? Redaksjonens dataferdigheter er heller ikke helt på topp. Kanskje vi sees på årets siste datahjelp på Hovedbiblioteket 13. desember? Det er annonsert at ingen spørsmål er for dumme! Er du derimot datakyndig nok og heller fan av heller foretrekker prat og strikking, varter biblioteket to dager senere – 15. desember – opp med strikkekafé. 15. desember er datoen!

Julen er fermenteringens høytid. Har du ennå ikke fått på plass sølvløken til årets julemiddag? Null problem! Bybonden i Bergen inviterer til fermenteringskurs 13. desember.

Helt på tampen minner vi om at det også er ting å glede seg til etter nyttår: blant annet spiller Tigers State på Kulturhuset 14. januar. Dette eklektiske oslobandet lover god stemning og høyt musikalsk nivå, og kan bli en god motivasjon til å ta turen tilbake til studiebyen litt før studiene krever.

For øvrig byr de tusen hjem på lille julaften 23. desember, julaften 24. desember, første juledag 25. desember og nyttårsaften 31. desember. Så her er det bare å stålsette seg.

 

LES OGSÅ: Forrige: Kulturell førstehjelp