Siden sist
Alle disse nyhetene som kom og gikk – ikke visste jeg at det var selve nyhetsbildet.
12. desember 2022

VM i Qatar

Verdensmesterskapet i fotball for menn ble sparket i gang 20. november i Qatar, landet der 40 grader i skyggen er normalen og som er kjent for sitt store fotballengasjement. Tja. Det er vanskelig å anslå hvor mange arbeidere som døde for å bygge stadionene, men menneskerettighetsorganisasjoner tror det kan være flere tusen. Qatar har også fått kritikk for bestikkelser og korrupsjon i forbindelse med tildelingen av mesterskapet, samt deres syn på kvinners og homofiles rettigheter. Men ingen fare: FIFA-presidenten føler seg sikkert som begge deler!

 

Koronaviruset på fremmarsj

Pandemien! Kanskje det kjipeste som har ankommet Bjørgvin siden skipet i 1349. Og den er på vei tilbake!? Neida, etter økt smitte i løpet av november ser det ut til å flate ut, selv om FHI kaller det en uoversiktlig situasjon. 

 

Partiet De Kristne blir Konservativt

Partiet De Kristne, KrFs litt sære og lugubre søskenbarn, skifter navn til Konservativt for å bedre kommunisere hvilken ideologi partiet er fundert på. Men frykt ikke, du må fremdeles være kristen for å stemme på dem!

 

Vi passerte likelønnsdagen

17. november var årets likelønnsdag. Siden kvinner tjener 87,9 prosent av det menn gjør, kan man si at de jobber gratis fra 17. november og ut året. Heldigvis går verden fremover, da likelønnsdagen 2021 ble markert 15. november. I dette tempoet blir det kanskje noen år med likelønn før pensjonsalderen kommer!

 

Monolitten dekket av maling

Etter en rekke klimaaksjoner rundt om i verden, som blant annet inkluderer tomatsuppe kastet på malerier, superliming av hender på diverse steder og hindring av trafikk, var det på tide at den trendy aksjonsformen skulle komme til bjerget.  Den 18. november ble Monolitten dekket av oransje maling i klimaets navn. Det endte med klima som tema i Debatten – med fokus på debattklimaet. Det er fremdeles usikkert om vi gidder å løse klimakrisen. 

 

Vi er 8 milliarder mennesker på jorden!

Den 15. november ble vi 8 milliarder mennesker på den lille blå planeten vår. Forrige gang vi passerte en av milliardene var 31. oktober 2011, da vi ble 7 milliarder. Det globale folketallet eksploderte i løpet av 1900-tallet. Det tok hele menneskehetens historie frem til rundt år 1800 å nå den første milliarden, den neste ble nådd rundt 1930. 

Siden den gang har det økt med 1 milliard hvert 10.-20. år. Dette er mye takket være den grønne revolusjonen, der kunstgjødsel og økt effektivitet i jordbruket har økt matproduksjonen i verden drastisk. På grunn av økt levestandard i verden bremses befolkningsveksten og man anslår at man når toppen på 10,4 milliarder rundt 2080. Da er vi mange, da! Lykke til med å telle alle dem!

 

NRK skal hem

Flere statlige selskaper må kutte kostnadene etter et stramt statsbudsjett i disse strøm-, krigs- og økonomikrisetider. Dette inkluderer blant annet Folkehelseinstituttet, som vi ikke trenger lenger nå som pandemien er over(!?). NRK må også gjøre flere drastiske kutt, og legger ned blant annet Sportsrevyen etter 62 år i drift. I tillegg flytter de TV-aksjonen til Bergen for å spare penger. Bra for Bergen, men kulere om det hadde vært på grunn av det gode fagmiljøet eller noe sånt.

 

Uro i Iran

16. september døde 22 år gamle Jina Amini etter å ha blitt arrestert av det iranske moralpolitiet for å bruke hijaben “på en feil og uanstendig måte”. Siden har det vært uro og demonstrasjoner i Iran. Myndighetene har svart på demonstrasjonene med sensur, tåregass og skudd. I motsetning til tidligere protestbevegelser har denne som hovedfokus å styrte den islamske republikken som har styrt landet siden revolusjonen i 1979. Har de ikke skjønt at de må lime seg fast til noe? (For de som er nysgjerrige på den postrevolusjonære situasjonen i Iran anbefales Persepolis, som finnes i tegneserie- og tegnefilmformat.)

 

LES OGSÅ: Forrige: Siden sist