Se og hør, her og nå
Mange bergensstudenter skal hjem til jul. Her er kunsten, lektyren og lyden du trenger for en behagelig og lærerik reise.
19. desember 2022

Kunstner:

George Condo

George Condo er en amerikansk maler, tegner og skulptør. Mellom skyskraperne i New York (eller sikkert i en penthouse-leilighet i toppen av en av dem) maler Condo sine verk. I krysningspunktet mellom abstrakte personligheter, typer, og konkrete roller viser Condo frem sine karakterer. Hans særegne motiver er det som gjør ham spennende. Uten spesiell faglig kompetanse innenfor aktuelle felt, ville jeg kanskje tenkt at noen av verkene hans minner om en rundere Picasso? Modernistiske temaer og utpreget annerledeshet i hans motiver gjør mange av maleriene hans tidløse og eviganalyserende. Uansett er verkene hans spektakulære i både form og størrelse, og alt fra de harde strekene laget med kullstift, til de uendelige nyansene av ulike myke paletter gjør verkene hans svært spennende. 

(Psst! Det er Condo som har laget alle maleriene til My Beautiful Dark Twisted Fantasy av Kanye West, håndplukket av albumets «art director» Virgil Abloh)

 

Bok:

Mengele Zoo – Gert Nygårdshaug

Vi står nå fremfor en miljøbevegelse noen frykter tar sine siste skritt over den radikale kanten. I en slik tid kan det være nyttig med litt skjønnlitterær lesning, som gir et innblikk i en slags tankevirksomhet som kanskje ikke virker så usannsynlig, i hvert fall etter endt lesning. Mengele Zoo fra 1989 er en rask, enkel og ufattelig spennende roman om den lille regnskogsgutten Mino, som tar skjebnen i egne hender. Hans lille landsby i Amazonas blir bulldosert og tilintetgjort av et amerikansk selskap på jakt etter profitt. Mino samler en nydelig gjeng unge mennesker, og de blir hverandres eneste familie. Opplevelsen av kapitalismens miljøødeleggelse på nært hold limer dem sammen til en hardbarket miljøterroristgruppe som legger verdens miljøsvin under sine føtter. Høres det aktuelt ut? Kanskje har Joachim Skahjem rett? Uansett, denne fortellingen tar deg med på en reise du sent vil glemme. 

 

Musikk:

Kanye West (Ye)

Før den enorme blokaden som er kanselleringskultur spiser Kanye West, nå «Ye», sitt frie ord, og Spotify sletter katalogen hans, er det en ting du må gjøre: Hør den! Alt! Lytt gjennom katalogen kronologisk, og nyt en artists utfoldelse og progresjon. Fra morsomme bars om skoleball og cheerleader-dating, til mer seriøse refleksjoner rundt kunst og individualitet. Kanye har utfordret både leveransestil og fortellerteknikk. Det historiefortellende aspektet av musikken hans er noe enhver ung rapper strekker seg etter. Selvfølgelig finnes det større lyrikere, men måten Kanye West fortalte historier fra sitt eget standpunkt var og er fortsatt en fortryllende opplevelse for den aktive lytter. Albumet 808s & Heartbreak kom ut i 2008 og var sonisk definerende ved måten trommemaskinen 808 ble anvendt i hiphop. Jeg går så langt som å si at en forståelse av «Ye» som sjangerdefinerende artist vil gi både varme lytteopplevelser og ikke minst en dypere og utvidet lyttekapital i møte med annen musikk. Det vil også vise hvordan en artist fra den flotteste stjernehimmel ender som en fallen, utbrent stjerne. 

(Jeg deler selvfølgelig ingen av artistens politiske, historiske eller samfunnsmessige synspunkter).

 

Bok:

Pengar – Victoria Benedictsson

Om du synes det er vanskelig med selvrealisering i 2022, kan du tro det var vanskeligere på 1800-tallet! Særlig som kvinne. Pengar av Victoria Benedictsson er en svensk roman fra 1885, fylt til randen av samtidskonvensjonenens strupetak på den kreative kvinne. Benedictsson skrev under pseudonymet Ernst Ahlgren, det var liksom litt lettere å være mann på den tiden. Sidene bruser med skildringer av den unge Selma, som vokser opp på et lite sted i Sverige. Hun drømmer om å bli kunstner, men innser at veien dit er lang. Etter hvert gir hun etter for ekteskapets fordeler, og gifter seg med en eldre mann. Pengar er en rystende roman om en ung jente og hennes utvikling mot å bli en selvstendig og sterk kvinne, men i det ulykkelige ekteskapets tøyler. Greier hun å fri seg på samme måte som Nora i Et dukkehjem, eller går livet til grunne? Les! 

 

LES OGSÅ: Se og hør, her og nå #58