Se og hør, her og nå
Stusslig hverdag? Ikke noe en håndfull varme anbefalinger ikke kan fikse.
25. februar 2023

Sang:

Amsterdam – Jacques Brel (orginalversjon), Scott Walker (coverversjon)

La meg starte med å anbefale en sang om Amsterdam, som sannsynligvis vil frata deg AUX-privilegier om du fyrer den opp på vors. Jacques Brels ode til den sagnomsuste byen vil nemlig for førstegangslyttere kanskje oppleves noe krevende, men om du gir den en sjanse kan jeg garantere at den vil vekke noe i deg. Hva er det Brel har opplevd i Amsterdam som får ham til å presse ut disse kraftige, men samtidig så inderlige og såre tonene? Vekker byen smertefulle assosiasjoner som driver ham til vanvidd, eller lengter han simpelthen tilbake til den løsslupne friheten byen tilbyr? Uansett hva som driver Brel, så resulterer det i et overveldende crescendo, hvor lungene hans er fullstendig tømt for luft og du må gjemme ansiktet subtilt i hendene slik at ingen ser tårene trille.

Der Brel fremstår elegant og poetisk på fransk, kommer sangens vulgære betydning frem først i Scott Walkers coverversjon på engelsk. Gjennom en fargerik skildring av fordrukkenhet og horeri males det et levende bilde av Amsterdams lugubre natteliv. Det er denne versjonen av «Amsterdam» som får deg til å innse hvor inderlig du faktisk elsker trekkspill.

 

Klesplagg:

Boxershorts 

Min livssituasjon er preget av tranghet. Leiligheten, økonomien og skoene jeg kjøpte brukt, har alle det til felles at de er trange. Men er det én ting jeg har investert i for romslighetens skyld, så er det undertøy. Så la meg introdusere deg for vidunderet som er boxershortsen. Her snakker jeg altså ikke om stramme, kjipe boxer briefs, men den originale retro boxeren. Se for deg shortsen til en bokseutøver så skjønner du hva jeg mener. En helt eksepsjonell luftighet gjør boxeren til et overlegent plagg i kategorien komfort. Dette simple tøystykket er undertøyets Swiss Army knife, hvor bruksområdene strekker seg til både shorts, badebukse og generelt chille-plagg. Nevnte jeg at boxershortsen er unisex og kan brukes av absolutt alle? Her er det bare å spleise på en 5-pack med kjæresten. Slit’an!

 

Bok:

Pereira Maintains – Antonio Tabucchi 

Å foreta store, livsendrende valg – med fatale konsekvenser om du trår feil – kan være utmattende. Det er langt mer behagelig å lese om andre som ernødt til å forholde seg til slikt. I novellen Pereira Maintains introduseres den sykelig overvektige kulturredaktøren Pereira. Handlingen finner sted i Portugal sommeren 1938, og over pressen henger diktaturets fascistiske sensur truende. På søken etter en assistent blir han på uventet vis dratt inn som økonomisk støttespiller av den opposisjonelle radikale venstresiden. Pereira står nå overfor to kinkige dilemmaer. Skal han kutte ut den sukkerholdige limonaden han er så glad i, eller dø av hjerteproblemer? Skal han utnytte sin posisjon i avisen til å kritisere fascismen, eller slippe unna med livet i behold? 

 

Youtube-kanal:

Vagrant Holiday 

Lei av banale reisevloggere og deres påtatte begeistring overfor kulturattraksjoner? Da er  Youtube-kanalen «Vagrant Holiday» noe for deg! Her følger vi en anonym omstreifers  uortodokse reiseskildringer, med en overdreven lidenskap for unngåelse av alle former for påkostet luksus under reisene. Vi snakker Flixbus fra A til Å og en diett bestående av hummus og baguette. I tillegg sover han utelukkende i busker og kratt. Et annet moment som gir kanalen en enorm underholdningsverdi er den brutale ærligheten og skarpe tonen han har til alt og alle. Når det kommer til youtuberens sanne identitet, florerer det med rykter som skal ha det til at «Vagrant Holiday» og «Surveillance Camera Man» egentlig er samme person, men sånt sladder holder jeg meg for god til å spekulere på. Sjekk ham ut før din neste tur til Paris!

 

LES OGSÅ: Se og hør, her og nå #59