- Fra hvilket språk kommer ordet telefon, og hva betyr det, dersom vi oversetter direkte? (2 poeng)
- Som du ser av spørsmålet over, har Norge vært heller dårlige på språkpurismefronten. Island, derimot! De er kløppere. Hva betyr det Islandske ordet for mobil, ‘fársimmi’, dersom det oversettes direkte?
- Språkrådet har likevel ikke gitt opp fornorskingsdrømmen. Hva er de fornorskede alternativene til disse ordene: airbag, clutch, clickbait? (3 poeng)
- Vi tillater oss et siste etymologispørsmål: De fleste norske ukedager har fått navnet sitt fra en norrøn Gud, men det er noen unntak. Hvor stammer for eksempel ordet lørdag fra?
- Hohvova sostotåror dodetot hoheror?
- Hvilket ord kåret Språkrådet til årets ord i 2022?
- I NRK-programmet Eides Språksjov diskuterer Linda Eide og Gunnstein Akselberg språk i beste sende tid. Vi er et nerdete land! Hvilken bygd på vestlandet, som takket nei til bystatus, er Linda Eide fra?
- Legenden Ivar Aasen gikk som kjent rundt i (nesten) hele Norges land for å danne det vi i dag kjenner som nynorsk. Det var riktignok ikke det opprinnelige navnet. Hva het skriftspråket først, og i hvilket tiår skiftet det navn? (2 poeng)
- Hvis en overivrig danske skulle be om fireoghalvfjerds pils, hvor mange pils har hen bestilt seg da?
- Når vi er inne på det: Hvilket år vedtok Språkrådet og innlemme pronomenet ‘hen’ i de offisielle norske ordbøkene?
- Hva er den mest brukte bokstaven i norsk?
- Til sist et korrekturspørsmål: I spørsmålene ovenfor har vi lagt inn fire skrivefeil. Hvilke? (4 poeng)
Fasit:
Svar: 1: Det kommer fra gresk. Tele betyr fjern, phono betyr lyd. 2: ‘Å trekke en lang tråd’. 3: Kollisjonspute, koplingspedal, klikkagn. (Her skal det sies at også fornorskningen kløtsj er tillatt). 4: Ordet stammer fra norrønt, laugardagr, som betyr vaskedag. Leste du ikke saken om Bergen Laugarlag på side 16, kanskje? 5: Hvis vi oversetter dette fra røverspråk står det ‘hva står det her?’. 6: Krympflasjon. 7: Voss. 8: Landsmål, 1929. 9: 74 pils. Her blir det altså fort pumping. 10: 2022. 11: e. 12: islandske med stor I, stor G i gud, sendetid i to ord, og istedenfor å i spørsmål 10.
Poengscore:
0-4 poeng: Både Erna, Jens og ansvarlig redaktør i Stoff har dysleksi, så det ender nok bra med deg også.
5-9 poeng: Du har akkurat lært deg forskjellen på da og når. Helt ok.
10-14 poeng: Her har noen lasta ned ordbokappen! Solid.
15-19 poeng: Du er åpenbart den jævlige i vennegjengen som retter på feil bruk av “i forhold til”. Gratulerer.
LES OGSÅ: 1962, den er god