DEN HELT HALVSERIØSE PÅSKEKVISSEN
Ta deg en prell, knekk en kald en og ta et dypdykk ned i høykulturen med Stoffs påskekviss.
31. mars 2023

KUNST

 1. Hvilken norsk kunstner og realitydeltaker uttalte i forkant av en utstilling i Bergen at «Bergen er jo overhodet ikke en kulturby, så det er jo litt katastrofe kanskje, å stille ut der»? (1 poeng)
 2. På Bergen Kunsthall kan man oppleve fantastisk samtidskunst, men for mange er det heller øl og dans som trekker dem til lokalet. Hvor mye koster en pils på Landmark? (1 poeng)
 3. I 2017 ble et maleri auksjonert bort for 450.3 millioner dollar og ble dermed det dyreste maleriet solgt noensinne. Hva heter verket, og hvem var kunstneren? (2 poeng)
 4. Ifølge «The bohemian index», i hvilken kommune bor det flest kunstneriske mennesker per innbygger? (1 poeng)
 5. I 2004 stemte 500 kunsteksperter frem et verk av Marcel Duchamp som det mest innflytelsesrike kunstverket i det 20. århundre. Hva er dette banebrytende verket? (1 poeng)
 6. I Fosswinckels gate dukket det i 2018 opp et veggmaleri av en kjent norsk politiker. Siden ble bildet solgt av noen studenter for over 260 000 kr. Hvilken politiker var malt på dette bildet? (1 poeng)
 7. Et Banksy-verk som i 2018 ble auksjonert for 1.4 millioner dollar, ble tre år senere solgt på nytt for svimlende 25.4 millioner dollar. Hva var årsaken til denne enorme prisøkningen? (1 poeng)
 8. Med motiver som varierer fra dagligvarer til Hollywoodstjerner, hva kalles kunststilen Andy Warhole er kjent for? (1 poeng)

 

ØL

 1. Selv om mjød ofte blir sett på som et vikingøl, er det teknisk sett ikke øl. Hva er de tre hovedingrediensene i mjød? Her må alle ingrediensene være med for poeng. (1 poeng)
 2. Ølvarianten IPA er mang en pretensiøs øleksperts foretrukne eleksir. Hva står IPA for, og hvordan fikk ølet navnet sitt? (2 poeng)
 3. IPA er sikkert bra det, men i Norge er det pils som er den mest populære ølvarianten. Hvilket land kommer pilsen fra? (1 poeng)
 4. Hvor mange millioner liter øl ble det omsatt for i Norge i 2021? Slingringsmonn på 20 millioner liter. (1 poeng)
 5. Fra hvilket land kommer verdens mest solgte øl? (1 poeng)
 6. Hvor mange desiliter øl er det i en murer, en pint og i et snitt? (3 poeng)
 7. Det er ikke bare USA som kan smykke seg med tidligere forbudstid. Tidlig på 1900-tallet var det også forbudt med salg av brennevin i Norge. Hvor mange år holdt vi ut forbudet? Slingringsmonn på tre år. (1 poeng)
 8. Det er ingen tvil om at logoen til Hansa bryggeri er inspirert av de hanseatiske kjøpmennenes tid her i byen, men hva er egentlig motivet til våpenskjoldet vi ser på ølboksen? (1 poeng)

 

LITTERATUR

 1. Monsteret i Mary Shellys Frankenstein er i populærkulturen kjent for sin grønne farge. Hvilken farge har, ifølge boken, Frankensteins monster egentlig? (1 poeng)
 2. Hvilken norsk roman begynner slik: Det var i den tid jeg gikk omkring og sultet i Kristiania… ? (1 poeng)
 3. Hvilken bok er, med unntak av Bibelen, verdens mest solgte bok? (1 poeng)
 4. Hvilken bok var den mest solgte i Norge i 2022? (1 poeng)
 5. Konspirasjonsteoretikere helt tilbake til 1800-tallet skal ha det til at William Shakespeare ikke er den faktiske skaperen av hverken dramaene eller diktene han er så kjent for. Hvilken annen historisk person peker teoretikerne på som den sanne skaper? (1 poeng)
 6. Den Norske forfatteren Matias Faldbakken er i dag kjent for bøker som Vi er fem og Stakkar. Under hvilket pseudonym debuterte forfatteren med romantrilogien Skandinavisk Misantropi? (1 poeng)
 7. Overgangen fra blogger til anerkjent forfatter er sømløs. Hvilken av disse bloggerne har ikke gitt ut en bok: Sophie Elise Isachsen, Isabel Raad, Emilie Voe Nereng, Anna Rasmussen (Mammatilmichelle), Julianne Nygård (Pilotfrue), Linnéa Myhre, Kristin Gjelsvik, Anniken Jørgensen (Annijor), Marna Haugen (tidligere Komikerfrue) eller Caroline Berg Eriksen (Fotballfrue)? (1 poeng)
 8. Antikrigsromanen All quiet on the Western front av Erich Maria Remarque ble i 2022 atter en gang filmatisert. Hvor mange priser vant filmen under årets Oscar-utdeling? (1 poeng)

 

SNUS OG TOBAKK

 1. I takt med at sigarettens popularitet står for fall, øker forbruket av snus. Hvor stor andel av den norske befolkningen (16-74 år) snuser daglig? (1 poeng)
 2. Røykeloven innskrenket røykemulighetene betraktelig da den ble innført i 1988. I hvilket år ble den utvidet til å omfatte innendørs røyking på serveringssteder? (1 poeng)
 3. Hva betyr disse ordene: snusfornuftig, snusmale og snushane? (3 poeng)
 4. Snusmumrikken har nok ikke fått navnet sitt etter sitt foretrukne beroligende stimuli, ettersom han jo røyker pipe. Hvilken annen sentral karakter fra Mummiuniverset er Snusmumrikken i familie med? (1 poeng)
 5. Kombinasjonen lepper og snus er en dynamisk duo, men hvordan ble forgjengeren til snus originalt konsumert? Her må det presiseres at det ikke er snakk om den såkalte skråtobakken/tyggetobakken. (1 poeng)
 6. Den gusjegrønne pantonefargen 448C preger i dag alle tobakkartikler i landet. I hvilket år ble dette standardiserte designet innført i Norge? (1 poeng)
 7. Nikotin utvinnes som regel fra tobakksplanten, men den er langt fra den eneste planten som inneholder nikotin. Hvilke av disse plantene inneholder ikke nikotin? Potet, aubergine, tomat, mais eller blomkål? (1 poeng)
 8. I 2015 gjennomførte Radioresepsjonen en snustest for å kåre verdens beste snus. Hvilken av disse snusvariantene stakk av med seieren: Skruf Fresh White Slim, Byron Portion, Lundgrens Slim Fresh, Thunder Extra Strong – Feelin’ the thunder, General Original Portion eller Original Jakobsson’s Dynamite Extra Strong? (1 poeng)

 

Poengscore:

0-12: Ingenting galt med å avstå fra snus og øl, men plukk opp en bok og dra på museum ASAP, dette var svakt.

13-25: Du bommer snus på vors og drikker billig pils, bestod særoppgaven på Videregående og synes fjorårets Høstutstilling var fet selv om du ikke helt skjønner deg på de abstrakte greiene. 

26-38: Med kjeften gjennomsyret av prell og pils har du rundet byens museumskomplekser, nå går turen til litteraturhuset for ytterligere kulturelt påfyll. 

 

Fasit:

KUNST

1) Øde Nerdrum. 2)  84 kr. 3) Salvator Mundi av Leonardo da Vinci. 4) Nesodden hvor 3.34% av befolkningen er «bohemer». 5) “The Fountain” er et porselensurinal. 6) Sylvi Listhaug. 7)  Banksy hadde installert en makulator inni rammen som ødela bildet rett etter det ble solgt. Dessverre overlevde verket prosessen og prisen skjøt til værs. 8) Pop art.

ØL

1) Vann, gjær og honning. 2) India Pale Ale, opprinnelsen til navnet kommer av transporten til India. Varmen og vuggingen på skipet under den fire måneder lange reisen modnet ølet raskere. 3) Navnet pils kommer fra byen Pilsen (Plzeň) som i dag ligger i Tsjekkia, tidligere i Böhmen. 4) 292 millioner liter eller 65,2 liter per person! 5) Kina, ølet heter «Snow». 6) 7 dl i en murer, 5.68 dl i en Pint og 2.5 dl i et snitt (Her godkjenner vi også 2 dl som snitt, siden krympflasjonen i ølmengde har gjort Bergen-snittet noe lavere). 7) 1916-1927, vi holdt altså ut i 11 år. 8) En ørn og en torsk med krone.

LITTERATUR

1) Gul. 2) Sult av Knut Hamsun. 3) Don Quixote av Miguel de Cervantes. 4) Å vanne blomster om kvelden av Valérie Perrin. 5) Sir Francis Bacon. 6) Abo Rasul. 7) Marna Haugen. 8) 4 (beste internasjonale film, beste foto, beste produksjonsdesign, beste musikk)

SNUS OG TOBAKK

1) Rundt 15% av befolkningen. 2)  2004. 3) Snusfornuftig er en barnslig fornuft, snusmale betyr å male pulver svært finkornet, snushane er en nysgjerrigper. 4) Lille My, Snusmumrikken er hennes halvbror. 5)  Den ble sniffet. Den franske dronningen Katharina de’ Medici sniffet nesesnusen mot migrene, siden spredte trenden seg til resten av Europa. 6) Fra 1. juli 2018 var det ikke lenger lov å selge snus eller sigarettpakker med originalt design. 7) Mais, de andre plantene inneholder faktisk nikotin, 10 kg aubergin tilsvarer visstnok 1 sigarett. 8) Byron Portion.

 

LES OGSÅ: Forrige: Språkkviss