Lavt budsjett, skyhøye ambisjoner
Siden januar i år har guttegjengen på fem laget filmer under navnet Skyhøy film. Målet deres er å få filmene med på Bergen internasjonale filmfestival.
31. mars 2023

–Alt begynte i januar i fjor da jeg og Peik var ute og tok en sigg, og han sa til meg at vi burde lage film, sier Sondre Gjerstad Myklebust. 

Gjengen tar oss godt imot på Landås hjemme hos foreldrene til Peik Dyvi-Ulveseth, som selv er på jobb. Vi setter oss ned i stuen hvor de byr på brownies, melk og god stemning. 

–Selv om jeg var helt med fra starten av, visste vi ikke hvordan vi skulle gå frem. Det var en veldig stor oppgave og vi hadde ingen erfaring. Men så fant vi Hans Olav, som foreløpig har hjulpet oss med å gjøre drømmen til virkelighet, fortsetter Myklebust. 

Og Grove var ikke vond å be.

–En dag ringer Peik meg mens jeg ligger på et skikkelig lite hostelrom i Hamburg og sier at han har en «business proposal», forteller Grove.

Etter en påspandert øl og videre forklaring av prosjektet var Grove ombord.

Resten av filmkollektivet består av Jone Holmelid, Hans Olav R. Grove og Damian Agic. Alle er i alderen 19-21 år. Noen av guttene har jobbet sammen før, men ellers er de noe usikre på hvordan de ble en gjeng.

«Vi er jo alle glad i å bare ha det gøy og å lage ting.»

–Vi har jo alle møttes flere ganger før vi begynte filmprosjektet, så egentlig var vi en god gjeng fra før av, sier Holmelid. 

–Nei, ikke fra før av, skyter Grove inn. 

–Altså, alle var liksom i samme miljø, men det var filmen som gjorde at vi kom ordentlig sammen. Likevel skal det sies at hvis jeg hadde hatt en fest før vi begynte prosjektet hadde alle her vært invitert, fortsetter Holmelid. 

Nå er de i gang med å lage fem kortfilmer om ungdomslivet i Bergen, og virker greit entusiastiske når vi spør om de kan fortelle om prosjektet.

Filmene tar opp temaer som vennskap, kjærlighet, rus og familieproblemer. Selv om de fire første filmene har hvert sitt tydelige tema og hver sin tydelige hovedperson, er intensjonen at den siste filmen skal knytte sammen alle temaene og karakterene. 

–Du kan på en måte sammenligne det med Marvel-filmene, der du har Thor først, så Captain America og så til slutt Avengers der alle karakterene og temaene kommer sammen, sier Grove. 

 

Utløp for kreativiteten 

–For oss som har friår, og for så vidt også for de som studerer, er det litt kjedelig å bare holde på med jobb. Man må liksom bruke tiden på noe mer enn bare det. Vi er jo alle glad i å bare ha det gøy og å lage ting, forteller Holmelid. 

Agic legger til at flere av dem manglet noe å bruke kreativiteten sin på etter at de var ferdige på videregående. Derfor tenkte de at å lage film kunne være en god idé.  

Mens Grove står for filmingen, spiller resten av guttene selv de ulike hovedrollene. Ellers bidrar alle der de kan, og de beskriver fordelingen av arbeidsoppgaver som relativt flytende. Resten av de involverte består stort sett av venner og bekjente, men også av folk som de har castet gjennom Instagram. 

«Vi må filme og redigere litt mer, og så «blowe det opp» på sosiale medier og få det lansert etter hvert.»

De vil at filmene skal være av ungdom og for ungdom, og noe mange kan relatere til. Derfor er det viktig for dem at rollene spilles av ungdommer som kan sette seg inn i livene til de ulike karakterene. Likevel poengterer de at målgruppen ikke kun er ungdommer, men også alle andre som kan synes det er interessant å se realistiske filmer om ungdomsmiljøet i Bergen. 

 

Alt skal være gratis 

Ettersom filmprosjektet er noe guttene har startet helt på egenhånd, er det viktig at alt er gratis. Alle involverte jobber derfor frivillig. Utstyr har de ordnet selv, enten ved å bruke egne penger, få hjelp av foreldre eller låne fra diverse organisasjoner.  

–Det er ingen som får betalt. Vi vurderte en gang å hyre inn en lydmann, siden det er vanskelig å skaffe, men gikk ifra det. Det går jo imot prosjektet vårt – at alle jobber frivillig, forteller Holmelid. 

Guttene forteller også at de har forsøkt å søke om støtte, men at det ikke har vært lett ettersom de ulike støtteordningene har kompliserte innsendingsskjema som har vært tidkrevende å sette seg inn i.

Likevel virker det som om de har klart å samle inn både kunnskapene og ressursene de trenger for å kunne lage filmene.

Fra v.: Hans Olav R. Grove, Damian Agic, Jone Holmelid & Sondre Gjerstad Myklebust.

Målet er BIFF 

Å få filmene med på BIFF har vært målet siden starten. Ellers tenker de å høre med ulike distributører. De jobber også med å lage sin egen nettside, hvor de eventuelt kan distribuere filmene selv. 

–Vi må filme og redigere litt mer, og så blowe det opp på sosiale medier og få det lansert etter hvert, sier Myklebust. 

Uansett har de lyst til å arrangere en premiere for filmene på for eksempel Verftet eller Cinemateket. Der vil de gjerne også prøve å få med noen av artistene som har bidratt til filmene, blant annet Hester V75, MC Magnus, GABIFUEGO og Lillemy. 

–Alle artistene er folk fra vårt nettverk, så vi trekker altså fram mange vi kjenner, og tenker også å lage litt musikk selv. Vi har ikke fått helt tid til det ennå, men vi har lyst, så vi kommer nok til å gjøre det, sier Holmelid. 

 

En ambisiøs gjeng 

Det er ingen tvil om at gjengen selv har troen på prosjektet, og når vi spør dem om andre også har troen på dem er svaret klinkende klart:

–Hundre prosent, sier Agic. 

Målet er å være ferdig å filme i slutten av juni, slik at de får klippet og redigert alt før innsendingsfristen til BIFF i august.

 

LES OGSÅ: Den glemte kunsten