Festival på trusa
19. april var det duket for Høydenfestivalens slippfest. Vi var der og tok en prat med to frivillige om festivalen, truser og frivillighetens gode kår.
28. april 2023

Etter sommeren er Høydenfestivalen tilbake i full blomst for tredje år på rad. Onsdag 19. april var det duket for slippfest på Landmark. I den anledning var vi på plass for å stille de store og små spørsmålene. Siden samtalen fant sted i forkant av slippet, var styremedlemmene naturlig nok ganske lure og hemmelighetsfulle. Men siden katta nå er ute av sekken, kan vi oppsummere onsdagens begivenheter for deg som ikke har fulgt med i svingene. Store P, Tribino, Most Likely Marlin og RebMoe skal innta scenen sammen med Spellemannsnominerte Nelly Moar. Mer får vi ikke vite. På benken ved Lille Lungegårdsvann fikk vi likevel noe å tygge på.  

  

Kunne dere introdusert dere selv?

Aurora: Jeg heter Aurora og er frivilligansvarlig 

Sebastian: Jeg heter Sebastian og er økonomiansvarlig 

 

Hva kan vi forvente oss av Høyden i år?

Sebastian: Jeg tror det vil bli høstens hyggeligste parkfest, rett og slett. Vi bygger videre på de foregående årene, med en kombinasjon av konserter og akademiske innslag. I tillegg blir det politisk debatt, med fokus på kommunevalget. Vi samarbeider blant annet med Samfunnet.  

Aurora: Uten å ta vekk det hjemmekoselige preget, tror jeg vi får bedre og bedre rutiner på ting, noe som gjør at vi utvikler oss. 

Sebastian: For oss er det viktig å beholde studentsjarmen, særlig med tanke på at festivalen er drevet av frivillighet. De næreste båndene knyttes i oppløpet til festivalen. 

Aurora: Det man kan forvente seg er noen artister man kanskje ikke har hørt om, som er nye og kjempeflinke. Vi er veldig stolte over at vi satser på ekte up-and-coming artister. I tillegg har vi noen kjente navn og noe akademisk innhold, så man blir litt klokere òg.  

 

Har dere endelig fått booket Honningbarna?

Samstemt: Hahahaha, ingen kommentar.

Ryktene går om at dere har skifta logo. Hvorfor har dere gjort det? 

Samstemt: Den forrige logoen ble laget da Høyden var oppstartet. De senere årene har vi blitt mer etablerte, samtidig ikke så etablerte. Vi ønsker derfor at folk skal kjenne oss igjen. Vi har beholdt mange av de kjente elementene, for eksempel fargene og den lille høyden. 

Aurora: Det er viktig at vi fornyer oss. Vi har en samling av Bergens flinkeste studenter. Når de kommer med et forslag om noe bra, tenkte vi at tredje året var et fint tidspunkt. 

Sebastian: Det må nevnes at det også var studenter som designet den nye logoen.  

 

Men hvordan forsvarer dere nytt design med tanke på klima og forbruk?

Sebastian: Vi hadde egentlig ikke så mye materiell som var påtrykket logo fra før, i og med at gensere og t-skjorter ble gitt bort til de frivillige. De restene vi har, skal vi bruke som pynt. Planen er å fortsette det bærekraftige løpet i tråd med sertifiseringen vi har fra Brak. 

Aurora: Det er derfor vi har live-trykkeri inne på slippfesten nå, der folk kan ta med gamle t-skjorter. Vi måtte fornye oss på et tidspunkt, men vi bruker de gamle materialene til andre formål. 

 

Mange studenter må ta lommeboka i betrakning når de skal velge blant Bergens festivaltilbud i høst. Hvorfor bør man eventuelt velge Høyden?

Sebastian: Det er noe med selve festivalprogrammet, vil jeg tørre å påstå. Høyden kan ikke sammenlignes med for eksempel Feelings, for å nevne elefanten i rommet. Vi fokuserer mye på å holde prisene studentvennlige. Samtidig skal dette være en arena for studenter, både med tanke på frivilligheten og for opplevelsens skyld. 

Aurora: Jeg tror ikke helt man kan sammenligne den møteplassen Høydenfestivalen er, i forhold til store festivaler. Men jeg tenker alt har sin sjarm. Store festivaler kan ikke sammenlignes med en festival som er drevet av hundre prosent frivillighet. Studentenes egen park blir omgjort til en møteplass for venner etter sommeren. Noe slikt får du ikke på et stort festivalområde, der mange av deltakerne ikke deler dette studentfellesskapet. Akkurat der tenker jeg Høydenfestivalen differensierer seg veldig positivt. 

Sebastian: Høydenfestivalen er et sted der du kan sette deg ned og prate med andre mellom slagene. På større festivaler derimot, er det nok ikke like mye rom for slikt. 

Aurora: På Høyden får du med deg både valgdebatt, DJ, ukjente og kjente navn for en billig penge. 

 

Kan dere røpe om det blir noen overraskelser? 

Aurora: Det er et par nye ting, men jeg vet ikke om vi kan si noe. 

Sebastian: Jeg tror du får vite det i løpet av kvelden. 

Hvordan er det egentlig å være frivillig?

Aurora: Erfaringen min er at Høyden har et ganske unikt miljø. Jeg har fått noen av mine beste venner her. Hvis man tenker på andre studentorganisasjoner, er vi egentlig ganske få. Da får en større ansvarsfølelse for prosjektene, fordi alle medlemmene er delt inn i mindre grupper eller har hovedansvar. Det tror jeg gjør at man tydeligere ser sitt eget bidrag. «Jeg var med på å sette opp banner, telt og gjorde at denne artisten står her», tenker du i Nygårdsparken under festivalen.

Sebastian: En annen ting er at prosjektet har en konkret start og slutt. Det tror jeg de frivillige setter pris på. 

Aurora: Samholdet vises jo gjennom at mange frivillige i etterkant av festivalen søker seg videre for å bli medlem eller del av styret. 

Økonomiansvarlig signaliserer at han må komme seg inn på Landmark. Slippet skal tross alt annonseres. Et intervju med undertegnede står ikke øverst på prioriteringslista. Det er travelt å arrangere festival, vi bærer ikke nag. 

 

Kan man få logoen trykket på alle slags plagg? På trusa, for eksempel? 

Aurora: Jajaja! Det var noen som hadde med seg en blå boxer inn her.

Festival på trusa eller truse på festivalen. Uansett gleder vi oss til pils i park, samhold og deilige toner. Mulig ikke like mye som Nygårdsparkens naboer gruer seg til å sove i telt på Sotra. Neida, klart vi gleder oss. Høyden er på høyden i år igjen.

 

LES OGSÅ: En vennskapsfestival