Siden sist
Alle disse nyheter som kom og gikk – ikke visste jeg at det var selve nyhetsbildet
1. mai 2023

Trofaste leser! Etter å ha vært gjennom det som har virket som en evigvarende vinter, er vi nå inne i det som i det minste deler enkelte likhetstrekk med våren. Det er da noe å være glad for. Men når du nå etter hvert skal dunke 12-timers dager på sal, ispedd noen ettermiddager i parken, har du selvfølgelig ikke tid til å lese nyheter. Vi har derfor trålet landets mediehus, slik at du slipper. Trakt deg en kopp kaffe, len deg tilbake, og oppdater deg på det som har skjedd den siste måneden i Stoff-kalenderen (som for all del ikke må forveksles med den gregorianske varianten). 

 

Storstreiken

For første gang siden andre verdenskrig ble det i år streik i et mellomoppgjør, hvor partene bare forhandler om lønn. Et tyvetalls tusen LO-medlemmer ble tatt ut i streik, etter at meklingen med NHO brøt sammen. LO og YS krevde reallønnsvekst for arbeidstakerne, mens NHO, som representerer arbeidsgiverne, mente at dårlige økonomiske tider ikke la til rette for den ønskede lønnsveksten. 

Blant dem som måtte stoppe produksjon som følge av streiken, var Ringnes. På grunn av dette fryktet mange å gå tom for Ringnes-tappede Pepsi Max, og flere mediehus har skrevet om hamstrere som nå sitter på flere hundre liter sukkerfri brus. Den er lei. 21. april ble partene enige, og streiken avblåst. Meklingsresultatet ble en lønnsvekst på 5,2 prosent. «Et historisk godt resultat», sa LO-leder Peggy Hessen Følsvik til VG, da det ble klart at streiken var over.

 

Rødt snur

Rødt har frem til nå vært det eneste partiet på Stortinget som har stilt seg negative til å sende våpenstøtte til Ukraina. På årets landsmøte snudde imidlertid partiet og Rødt-leder Bjørnar Moxnes, som lenge har hatt våpenstøtte som kampsak, fikk til slutt viljen sin, etter det som har vært en lang debatt. 

I uttalelsen, som nå er vedtatt, står det at «uten våpenstøtte hadde Ukraina blitt overkjørt og underlagt et sjåvinistisk, høyrenasjonalistisk russisk regime med erklærte imperialistiske ambisjoner.». Blant dem som stiller seg imot vedtaket, er tidligere nestleder i Rødt, Marielle Leraand. «Dette er en veldig trist dag for fredsbevegelsen», sa hun til Aftenposten da vedtaket ble kjent. 

Det hører til historien at Moxnes ble gjenvalgt som partileder få dager etter at våpenstøtten ble vedtatt. 

 

Politivold

I fjor høst ble en 26-åring utsatt for grov vold av politiet på en bensinstasjon på Kongsberg. Ingen trodde på ham, og både han og kameraten ble kastet på glattcelle og siktet for vold mot politiet. I slutten av april publiserte Dagbladet imidlertid overvåkningsvideoen fra bensinstasjonen. Videoen viser kaotiske scener etter at 26-åringen ble kastet i bakken og slått gjentatte ganger med både knyttneve og batong. Nå er en politibetjent tiltalt for politivold, og risikerer å bli dømt til fengsel. En annen politibetjent etterforskes også for å ha slettet videoopptak fra et vitnes mobiltelefon.

 

Brann-feber

Siste nytt om folkehelse: Store deler av Bergen ser ut til å være rammet av fotballfeber. Det er nærliggende å anta at det er storbylaget Brann som er både superspreder og største smittekilde. Sportsklubben Brann er, om du mot formodning ikke skulle ha fått det med deg, tilbake i Eliteserien etter et år i dypeste helvete. 

Tilbakekomsten har blitt markert med fullsatte tribuner, seier mot et bydelslag fra hovedstaden og foreløpig pallplass i ligaen. I mai skal guttene også til Ullevål for å spille cupfinale mot Lillestrøm. Folk går mann av huse for å sikre seg billetter til kampen, og det ryktes at både tog- og flybilletter i retning Oslo nærmer seg utsolgt. Hvordan i all verden skal dette gå?

 

LES OGSÅ: Forrige: Siden sist