Kulturell førstehjelp
Ta av din eksamensperiode-maske først, og sørg for ditt eget kulturelle påfyll før du sørger for andres.
2. mai 2023

Kulturelt påfyll er livbøyen for druknende eksamenshjerner. Har du lyktes i å lande toppkarakterer, men ikke livsgnisten? Har du hilset våren velkommen med koffeinholdige energidrikker istedenfor utepils? Unn deg en pause. Motiverte hjerner presterer bedre uansett.  

Hjerner lar seg motivere av ulike ting. Kanskje din lar seg motivere av fengende rock på Karmøy-dialekt? Så bra, for det er faktisk noe som eksisterer. Bandet AYANAPA påstår i alle fall så. Kanskje du skal ta dem på ordet, og se dem live på Viccen 11. mai

Hvis du først er i konsert-modus kan det også lønne seg å ta turen innom Hulen påfølgende dag, 12. mai. Er du lei av mas om Ravi fra Stoff magasin? Tsjeriåu Tsjeriåu bai bai. Neida, plis fortsett å les oss. Men også plis kom på konsert. Eller, du gjør selvsagt som du vil, men vi tror det blir fett.

Hvis du derimot er i modus for en litt annerledes musikkopplevelse, kan det være fint å vite at Vanligt Folk fremfører verket Dischorealism Østre 6. mai. Gruppen ville egentlig lage et bestillingsverk om melk, men bevegde seg etter hvert videre fra den kalsiumholdige drikken og over til mer allmenngyldige temaer som vennskap, sex, vold og rusmisbruk. Som man jo gjør. Lar du deg også engasjere av vennskap, sex, vold og rusmisbruk? Eller av alternativ punk mer generelt? Ta turen innom da vel. 

Om du vil hilse mai velkommen i litt mer landlige omgivelser, kan du kanskje vurdere en tur innom Lystgården på Landås. De organiserer ulike kurs for dyrking og kultivering av kortreist mat. Det er riktignok ikke alle studentkollektiv som tillater annlegging av plantekasser eller hønsehus. Heldigvis har ikke gården bare arrangementer som handler om å dyrke kortreist mat, men også om å spise den. De serverer onsdagslunsj og torsdagsmiddag annenhver uke frem mot sommeren. Kortreiste, lokale, sosiale og rimelige langbordsmåltid. Er det bare meg eller gir det litt danske vibes? 

Senteret for mat og urbant landbruk prøver seg også som kino 3. mai, med øko-romvesen-filmen «La belle verte». Om man etterpå vil ut av det grønne og inn i det urbane, kan man fordype seg i klubbkultur og småskala vinningskriminalitet på Bergen Offentlige Bibliotek mandag 8. mai. De viser spenningsfilmen «En natt i Berlin», som er skutt i én lang tagning, god nok til å sikre norsk filmfotograf Sturla Grøvlen en sølvbjørn. Ellers skal også «Den fabelaktige Amelie fra Montmartre» innta samme kinoskjerm mandag 5. Juni. Hun er ingen Manic Pixie Dream Girl, men alle quirky alpeluejenters mor, og helt klart verdt et cinematisk gjensyn.  

It’s loppemarked season. På Skjold skole 6. og 7. mai, i St. Jakob kirke 6. mai og på Kronstad skole 7. mai. Bruktkjøp føles aldri så bra som når de gjøres i en svett gymsal, med et stykke krydderkake av typen «skuff» i hånda. Her kan du håndplukke din egen vintage til greit under Livid-pris. Alle er velkomne, bortsett fra de som har planer om å dukke opp tidlig for å raske med seg alle de bra tingene og selge dem videre til tredobbel pris på Tise (det står kanskje ikke i arrangementsbeskrivelsen, men burde være opplest og vedtatt som uskreven loppis-regel).

Noen som savner mer kulturelt innhold med dubstep og karate som virkemidler? Teaterforestillingen Lykke til Cathrine Frost benytter seg av begge. Den humoristiske forestillingen om føding og filosofi finner sted på Cornerteateret 26. mai. Studentteateret Immaturus setter også opp sin årlige minifestival fra 3. til 6. mai. Her kan man flokke fra forestilling til workshop til forestilling igjen, og få med seg studentteateres egne produksjoner samt gjesteforestillinger. 

Men før du rekker å kaste deg over noen av godsakene i denne kulturelle snopeposen er det på tide med slippfest for magasinet du nå holder i hånden. Den er allerede i kveld. Det blir diskohouse med et hint av tekno, og historisk stemning på Pappa bar. Vi sees!

 

LES OGSÅ: Forrige kulturell førstehjelp