Tre kule forfattere forteller deg hva du bør gjøre
Dersom du skulle ha problemer med å finne det ut selv.
16. mai 2023

Cornelius C. Steinkjer

Foto: Anna-Julia Granberg

Litteratur er et interaktivt medium, men så leses gjerne litteraturen i alenerom. Må det være slik? Man sitter sjelden alene i en kinosal, enda sjeldnere i teatret. Jeg foretrekker konserter med et engasjert og lydhørt publikum. Kunst oppstår vel ikke bare gjennom å konsumere kultur, det er vel også viktig å dele opplevelsen? Er for eksempel et privateid maleri kun sett på av sin eier et kunstverk, eller simpelthen dekor?

For noen år tilbake vandret mamma og jeg inn til et lite vann, omkranset av frodig skog. Vi satt oss ved vannkanten med en bok, og vi leste høyt for hverandre. Vi vekslet mellom hvem som satt og ble beriket av natur og litteratur, og hvem som konsentrerte seg om lesningen. Vi diskuterte mellom byttene, stoppet opp ved fengslende setninger, og neste dag gjorde vi det samme igjen. Slik fortsatte vi til siste side var lest.

Litteratur er et interaktivt medium, men det trenger ikke å være et ensomt et. Litteratur kan skape samhold, slik også teater, film og musikk i det daglige gjør. Finn deres bok, du og en utvalgt. Bruk naturen og vær nysgjerrig på hverandres opplevelse av boken. 

Kunst er balsam for sjelen, mens samhold balsamerer kunsten.

 

Sunniva M. Roligheten

Foto: Anna-Julia Granberg

Min absolutt viktigste leveregel og beste tips, som gjelder i alt jeg gjør (med unntak av skrivinga), er å aldri gjøre noe mer enn 90% bra. De siste ti prosentene tar uproporsjonalt lang tid i forhold til hva man får ut av det, og da er det bedre å bruke den tida på noe gøy. Dette tipset funker ypperlig til innleveringer, pensumlesing, presentasjoner og alt annet man måtte finne på, fra studenttilværelsen og til evig tid.

Mine litt mindre viktige tips er: 2) drikk radler om du blir lei av øl under fadderuka, 3) kjøp pensum brukt på ibok.no, 4) erstatt minst en fjerdedel av pensum med bra skjønnlitteratur, 5) dra på frokostseminarer og spis gratis mat når du er lei havregrøt, 5) tren, for da funker hjernen bedre, 6) bli kjent med noen som kjenner til de skjulte skattene i Bergen, for de er det mange av. Og sist, men likevel viktigst av de mindre viktige reglene: 7) utnytt det faktum at det finnes studentforeninger som gjør masse rart som du aldri ellers vil få muligheten til å prøve ut!!

 

Brynjulf Jung Tjønn

Foto: Maria Kleppe Vihovde

Viss du har forfattarambisjonar: Les, skriv, stryk, skriv om, skriv på nytt, gi aldri gi opp! Gå gjerne på forfattarskule, bli kjent med andre som skriv, eller gjer noko heilt anna: reis, studér litteratur, eller noko som ikkje har med litteratur å gjere. Ein kan bli forfattar på ulike måtar. Men for å bli forfattar, må du ha nok disiplin og vilje og motivasjon. Og så må du ha ei forteljing: Og den forteljinga ligg kanskje nærare deg sjølv enn du hadde trudd på førehand.

 Og så er det viktig med motstand og nedturar. Bruk motstanden og nedturane. Ein blir ikkje noko utan motstand og nedturar. Ver glad for motstand og nedturar. 

 Ta vare på deg sjølv og dei du er glade i.

 Skjem deg sjølv bort.

 Ikkje bruk tid på destruktive relasjonar.

 Skriv og les litt kvar dag.

 Et noko godt kvar dag.

 Tren gjerne litt, det er noko av det luraste eg har begynt med. 

 Og nyt tida som student, som ung og lovande. Plutseleg er du som meg, som blir kjempeglad viss eg blir spurt om legitimasjon på polet.

 

LES OGSÅ: Forrige: Tre kule værfolk forteller deg hva du bør gjøre