Empatisk utstråling: Tips fra en KI
Ønsker du å fremstå mer empatisk, men er usikker på hva slags ansiktsuttrykk og klesantrekk du burde gå for? Stoff har spurt Bing AI.
12. oktober 2023

Jeg har fått beskjed av redaktørene mine om å lage en myk take-off til denne teksten. Dagsaktualisere det på et vis, eller hvert fall tilby dere lesere et skohorn der dere står og vingler på en fot i entreen min. De forteller meg at konseptet er «random». Det stemmer sikkert. Men jeg ønsker å heller be dere sette dere inn i min situasjon, siden teksten nettopp handler om empati. Hvordan skal jeg apropoe at «jeg spurte en KI hvordan man kan utstråle mest mulig empati»?

Å bli møtt med empati kan være en stor opplevelse. Fornemmelsen av at noen legger merke til akkurat dine nyanser av følelser og tanker er magnifique. Det er noe mesterlig humant og tidløst verdig over å kunne møte andre med slik forståelse. Dessverre har man ikke alltid anledningen til å sette seg ned og ta den lengre samtalen – en form for empati som dessuten er energikrevende. Det tar på å skulle være påskrudd og personlig med åpne porer. Av den grunn oppsto ideen om å forhøre seg med KI om diverse, konkrete måter man kan framstå empatisk på. Ingen kan vel være empatiske hele tiden, men alle kan kanskje framstå som det. Sånn som med lykke.

Spør man bestemor hvordan man kan framstå mer empatisk svarer hun nok at man må lytte og vise varme. Det er et lite sporty svar om man egentlig lurer på hva slags type antrekk som utstråler mest omtanke. KI, derimot, briljerer i møte med absurde og ambisiøse spørsmål. Følgende er forslag og tegninger gjort av Bing AI. Den eneste gratis KI-en jeg vet om som kan «tegne» bilder. Å skulle implementere alle forslagene den kom med er åpenbart for omfattende. På den andre siden går det kanskje an å endre en ting eller to. For eksempel investere i ny parfyme, eller ha sånne empatiske lepper når man går rundt i offentligheten.

 

Prat

Empati handler gjerne om å lytte, og da gjerne inderlig til noen som taler om sine problemer – men hva hvis man ønsker å skifte samtaleemne? Hva er en empatisk måte å endre kursen på? Bing AI foreslår følgende replikk:

«Wow, du har mye på tallerkenen. Jeg skjønner ikke hvordan du klarer å håndtere alt det. Kanskje du skulle skrevet en bok om det. Apropos bøker, har du lest noen gode i det siste?» 

Klarer man å gjennomføre denne manøveren uoppdaget, har man gjort et lite kunststykke. Heldigvis er det også mange andre måter å virke empatisk på.   

 

Lepper

Hvor pleier du å feste blikket når du ser på noen som prater? Veksler du mellom øyne og lepper? Kanskje ser du på øynene til det blir ubehagelig, for deretter å hvile selvbevisstheten litt ved å observere hva leppene driver med. Sannsynligvis gjør din pratende motpart noe av det samme. Dette fenomenet kan profitteres på, ved å ha leppene i det Bing AI omtaler som en empatisk positur. Dette er et svært rimelig alternativ for deg som ønsker å fremstå mer empatisk, uten at det skal gå utover studentbudsjettet. For sikkerhets skyld ba jeg Bing AI også om å tegne normale lepper for referanse. De var litt mer lukket.

 

Parfyme

Heldigvis er ikke empati bare lydbølger og synsinntrykk, det kan også være luktmolekyler. Dette er en enkel løsning for deg med en hektisk hverdag, men som likevel ønsker å diffundere empati. Spray deg inn med rikelig av riktig parfyme etter frokost, og du er good to go for resten av dagen. Lukter som Bing AI anbefaler er blomster og sitrus. Den foreslår spesifikt en rose-parfyme som heter Durga Rose Atlantic Eau de Parfum, og nevner i forbifarten at stylist Michelle Li påstår at parfymen får deg til å «revurdere alt du tidligere har tenkt om rose».    

 

Antrekk

Et annet empatisk innkjøp man kan gjøre hvis man likevel er innom Galleriet for å finne Durga Rose Atlantic Eau de Parfum, er å investere i et nytt outfit. Bing AI inkluderte beige blazere i tegninger av både empatiske dame- og herreantrekk. I tillegg kom den med et annet forslag: Et antrekk med et hint av street, og i hvert fall betydelig mer fargerikt. KI-en foreslo at antrekket kunne skifte form og farge i tråd med eierens humør. Dette har nok ikke ankommet butikkene ennå. For øvrig strider det mot visjonen om å framstå empatisk uavhengig av sinnstilstand.

 

Verdens mest empatiske menneske

Jeg vet ikke hvor empatiske disse tiltakene kan gjøre deg. Personlig har jeg fokusert mye på posituren til leppene mine den siste tiden. Avslutningsvis ønsker jeg å inspirere til selvutvikling med Bing AI sin tegning av verdens mest empatiske menneske. Det er noe eget ved det empatiske blikket hennes som kan bli vanskelig å replikere, men hva gjør man vel ikke for å fremstå maksimalt empatisk.