Se og hør her og nå
12. oktober 2023

Bok: 

Xiania 1 av Lotta Elstad 

Denne boka har tatt meg med storm. I skrivende stund er jeg bare midtveis, likevel drister jeg meg til en innstendig anbefaling. Romanens handling utspiller seg i et skittent Kristiania på 1920-tallet: Lugubre medisinske inngrep, alkoholisme, nedgangstider, arbeiderbevegelse og nærmest groteske klasseskiller, for å røpe noe. Hovedpersonen, en 19 år gammel «pike» fra Hamar, svever i grenseland mellom pietismens nøysomhet og overklassens hedonistiske livsførsel. Bunker med sedler gjemmes vekk i sprekker, vitrineskap og under madrasser. Som leser dveler jeg ved språk og skildringer av et imaginært Kristiania, samtidig traver jeg gjennom sidene på leting etter svar.        

 

Film: 

Oldboy

Denne filmen er pervers. Jeg ville verken anbefalt deg å se den alene eller sammen med andre. Når du endelig får fri etter 2 timer med dirrende intensitet, er du helt ødelagt. Hva er det som gjør at jeg likevel vil anbefale deg Oldboy? Koreanske omgivelser, rått skuespill og en psykotisk historie. Men sier jeg noe konkret om hva filmen egentlig handler om? Nei. Det er nemlig litt problematisk å skrive anmeldelser av filmer, med den overhengende faren for å ødelegge din subjektive opplevelse. Dette problemet gjelder særlig for denne filmen. En dag i juli uttalte en italiener med et lurt smil, «den er jævlig bra, he he he». Noe liknende akter jeg å videreformidle. Bare se den, takk meg eller skyt meg. 

 

Serie:

Jakten på monsterkveita

En produksjon i skjæringspunktet mellom «Der ingen skulle tru at nokon kunne bu» og «Lars Monsen går en eller annen strekning på langs». Ønsker du å leve i pakt med naturen, eller lurer du på hvorfor dine skyhøye forventninger ofte forfølges av voldsom skuffelse, er denne serien midt i blinken for deg. Plusspoeng dersom du setter pris på Finnmark, fisk og sau. Og multer, som går under navnet «pensjonistenes kokain». For ikke å glemme samspillet mellom to middelaldrende menn. Vi følger et pars voldsomme jakt etter ro og ultimat mestringsfølelse, som stadig blir  forstyrret av en rekke uforutsette hendelser og Bård Tufte Johansens kontinuerlig skiftende humør. Hva som er planlagt dramaturgi og ikke, vet jeg sannelig ikke. Underholdende er det uansett. Problemer blir erstattet av nye problemer, og behov av behov. Slik livet vanligvis arter seg.

  

Podcast:

Verdibørsen: «Hva skjer med oss når boka forsvinner?»

Jeg skal forsøke å være seriøs for én gangs skyld. Skjermtid ødelegger livet. Samfunnet og teknologien krever at informasjon konsumeres radig. Men samtidig er det skadelig for et skjørt legeme. Denne podcasten omtaler historiske holdninger til konsum av informasjon. Samtidig diskuteres det hvorvidt Jesus var analfabet eller ikke. Lesing var tidligere en meditativ aktivitet i seg selv, blant annet hos munker i klostre. Informasjonen leseren tilnærmet seg var ikke aktivitetens hovedformål. For dagens lesehester høres dette kanskje søkt ut, og vil kanskje provosere mang en student som allerede henger etter med pensum. Det er likevel beroligende å lytte til folk som kritiserer travel lesing og forfekter behovet for tilstedeværelse og ettertanke.   

 

Youtube:

Hans Bauge

Er du møkka lei dystre nyhetssendinger og politikere som lyver deg rett opp i trynet? Hva med en dose lettbeint underholdning fra fortiden? En kveld ramlet jeg ned i Youtube-avgrunnen. Det jeg fant var 90-tallets svar på noe jeg ikke visste jeg trengte: En taxisjåfør med masse temperament, engasjement for hvalkjøtt og kommunale ungdomsklubber. Gjennom 90-tallet dukket han opp i en rekke TV-debatter, som nå er foreviget gjennom Youtube videoer av ymse kvalitet. Ifølge kommentarene er Hans Bauge «en legende». Riktignok lever mannen fremdeles, men jeg skal ikke flisespikke på språket. Undertegnede vet ikke om Bauge er ansatt som strategisk urokråke eller ei, men det er uvesentlig –utropene er fullkomne i min bok. Ikke nødvendigvis politisk korrekte, men jeg  mener den humoristiske verdien ikke taper seg av den grunn.

 

Sted:

Nordnes Sjøbad

Hva med å dra et sted du aldri har besøkt før? For mitt vedkommende ble det Nordnes Sjøbad. Her kan du se post-pubertale menn «dødse» og tøffe seg. Fint for vennegjengen med avbrekk fra lesesal og faste vannhull, til fordel for et desto mer helsebringende vannhull. De mest hardbarka kan ta seg et bad i fjorden og virkelig kjenne på sjokket. For maksimal ro i badstue, basseng og dusjer med meget god akustikk bør du dra på et tidspunkt der barn oppbevares i barnehager.