Siden sist #65
18. oktober 2023

Ålreit dere, det hersker vel ingen tvil om at det har vært tøffe tak i nyhetsbildet siden forrige utgave av Stoff så dagens lys. Død og pine preger avisenes overskrifter; eldgamle konflikter står ved lag, og nye oppstår over en lav sko. Men det er selvfølgelig ingen grunn til å fortvile, for det er antageligvis tid til et par «Siden sist» til før jorda går under. Og det er jammen godt, da vi i Stoffs desidert mest leste spalte kan minne deg på at det finnes nyheter som ikke nødvendigvis er underlagt alskens elendighetslover. Nyt en gjennomgang av alt du ikke visste at du burde vite (men kanskje vet allerede): 

 

Nobelprissesong

It’s that time of year again: Nobelprisvinnerne for 2023 er presentert, og prisene skal deles ut 10. desember. Vår egen Jon Fosse stikker av med prisen i litteratur, mens vår egen Nobelpris – den for fred – går til Narges Mohammadi for hennes arbeid mot kvinneundertrykkelse og for menneskerettigheter i hjemlandet Iran. Men ikke nok med at det har blitt delt ut Nobelpriser: På den internasjonale jentedagen 11. oktober ble også Jenteprisen delt ut av Plan Norge. Årets pris ble tildelt June Holm og Vi tror deg-stiftelsen for å ha etablert et bredt tilbud til kvinner som har blitt utsatt for voldtekt. Kudos til prisvinnerne!

 

Birken på børs

Om du er glad i Birken, aksjer og hipt fottøy, er det bare å sette hæla i taket. Birkenstock er nemlig notert på New York-børsen og har håvet inn en del spenn i forbindelse med Wall Street-ankomsten. Riktignok blir noteringen likevel betegnet som trøblete, og flere medier har meldt at Birkenstock «snublet» i børsdebuten. Dette er selvfølgelig gjenkjennelig (undertegnede eier Stocks selv og er egentlig inhabil i denne saken), men kjipt å få nok en påminnelse om at aksjemarkedet byr på slik kompleksitet at selv kontrollkomiteen på Stortinget får bakoversveis. 

 

Hett på Kanariøyene

Det har vært hetebølge på Kanariøyene. Uff. Enda det er lett å være skeptisk til hetegudens eksistens når man er bosatt på det norske vestland, er det visst ikke mangel på varme der de trenger den som minst. Det er med andre ord tøffe tider for Charter-Svein om dagen, som kanskje har måttet bidra med skogbrannslukking istedenfor å brunes på ei solseng i Las Palmas. Og hvem vet om det egentlig var hetebølgen eller et av Sveins munnbindbål som satte det hele i sving? La oss uansett håpe at flammene ikke gjør for mye skade.

 

Avlyst renteøkning

Etter en lang ferd mot topp sa det rentehoppstopp. Eller? Økonomene som skal predikere for oss svinger krappere og hyppigere enn Henrik Kristoffersen som guttunge på Rælingen. Etter siste titt i spåkula er den tidligere forventede renteøkninga ved neste beslutning «avlyst», ifølge de vise menn. Andre forståsegpåere koker som vanlig – noe er alltid gærent, og det kjipe i økonomien er politikernes feil (i likhet med det meste annet). At Gud skapte både økonomi og politikere kan man jo klø seg i huet av, men det er jammen godt at Hen skapte Norges Bank for å holde dem i bånd. 

 

Nye EM-vertsland annonsert

Om du trodde du skulle slippe unna «UEFA Mafia» i denne spalten tok du dessverre grundig feil. Og om du ikke har peiling på hva ovennevnte betyr, er det ikke så innmari farlig, men det handler om fotball. Saken er den at det europeiske fotballforbundet (UEFA [en organisasjon med et ambivalent forhold til egne fans]) har bestemt seg for hvor de vil arrangere europamesterskap for menn i 2028 og 2032. Om fem år går det av stabelen i Storbritannia og Irland, mens det litt odde paret Italia og Tyrkia skal få æren av å klippe gresset klart til 2032. Russlands søknader om å arrangere EM ble avvist, og kanskje må det russiske laget se hele mesterskapet på TV – muligens i selskap med Gjert Ingebrigtsen.

Avslutningsvis kunne det selvfølgelig vært på sin plass med noe nytt fra bergenspolitikken, men der er det bare løfterevideringer, opprettholdelse av kaos og hyppige kaffeslabberas på agendaen som vanlig (eneste nevneverdige her er at Stoff slo Studvest 4-2 i fotball forrige uke). Vi hviskes til neste utgave, og i mellomtiden: Ta vare!