Se og hør, her og nå #65
20. oktober 2023

Film: Hunt for the Wilderpeople

Hunt for the Wilderpeople,regissert av Taika Waititi, er en slags Pixars «Up» for voksne.  Ricky er en trøblete tenåring som blir flyttet fra hjem til hjem før han blir plassert hos fosterforeldre, Bella og Hektor, i bushen i New Zealand. Uten å røpe for mye ender Ricky og fosterfaren opp på rømmen sammen i bushen. Filmen er forfriskende, og den klarer å være øm og rørende uten å bruke åpenbare klisjeer eller overdreven sentimentalitet. Karakterene er kreative og originale, og filmen har en perfekt rollebesetning, der Sam Neill og Julian Dennison har en overraskende god kjemi. Filmen er også visuelt vakker, med bushen i New Zealand som bakteppe. Hvis du enda ikke er overbevist, kan du se filmen for lydsporet sin skyld. De originale sangene av Moniker passer perfekt til viben i filmen. Du ler, du gråter, du vugger til musikken; vær så god!

 

Oppskrift: Fiskekaker i lompe med ketchup

Jeg har generelt fått litt dårlig respons når jeg foreslår denne oppskriften (oppskrift hvis man legger godviljen til), men jeg er overbevist om at hvis du gir det en sjanse, vil du digge det. Fiskekaker i lompe med ketchup er kanskje den letteste og raskeste middagen du kan få. Spesielt hvis du som meg ikke varmer fiskekakene, men bare smeller dem rett i en lompe og spruter litt ketchup på. Du kan også kutte opp noen valgfrie grønnsaker og ha ved siden av, for å gjøre måltidet litt mer spennende og næringsrikt. Det er ikke et herremåltid, og jeg ville ikke nødvendigvis servert det til middagsgjester, men det er en sunn, enkel, billig og megadigg studentmiddag. Vel bekomme! 

 

Bok: Elskeren

Elskeren av Marguerite Duras er skrevet i enkel nøktern prosa, men er en utrolig sterk leseopplevelse. Med korte oppstykkede setninger skildrer Duras det kompliserte forholdet jeg-personen har til familien, i tillegg til et intenst og altoppslukende erotisk forhold. Romanen er sår og nostalgisk, og samtidig veldig vakker. I denne boken finnes det ingen overflødige setninger – hvert ord er bevisst og nøye utvalgt. Dette gjør at romanen  er tettpakket med inntrykk og følelser på hver side, og dermed ganske intens. Derfor passer det også perfekt at den kun er på rundt 120 sider. Forbered deg mentalt på en intens kjærlighetshistorie, og nyt!

 

Dokumentar: 20 Feet from Stardom

Dokumentaren 20 Feet from Stardom gir et ansikt og en historie til kordamer som sang med noen av verdens største rockelegender, som Mick Jagger og Joe Cocker, uten å få den anerkjennelsen de fortjente. Merry Clayton, Darlene Love, Claudia Lennear og Lisa Fischer har gitt uvurderlige bidrag til musikken, men har blitt gjemt bort i skyggene. Til tider har de også blitt utnyttet, i en musikkindustri der menn dominerte. Filmen hyller disse kvinnene og trekker dem frem i søkelyset der de endelig får stå i sentrum og skinne. De fantastiske, frustrerende og til tider triste historiene deres blir fortalt gjennom dokumentaren uten at de blir portrettert som ofre. Selv om dokumentaren tar opp problemer innenfor musikkindustrien, er det også en hyllest til musikk, drømmer og lidenskap. Den er full av musikk, dans og futt, og man får høre både originaler og coverversjoner av tidenes største klassikere.  

 

Musikkstykke: Nøtteknekkeren

Tiden går fort, og de første juledekorasjonene kommer til å dukke opp i butikkvinduene før vi vet ordet av det. I den anledning vil jeg anbefale å høre  Nøtteknekkeren på Spotify i juletiden. Stykket er perfekt å lytte til når man sitter og leser på en mørk desemberkveld, eller å bruke som bakgrunnsmusikk på lesesalen for de uheldige av oss som har eksamener til langt uti adventstiden. Musikken er julete nok til at du kommer i stemning, men ikke så julete at barndomsnostalgien overstyrer viljen til å gjøre skole eller andre hverdagslige gjøremål. Det er egentlig særlig Pas de Deuxen (på Spotify nummer 10 under disc 2) jeg vil trekke frem. Jeg blir veldig lett forført av klassisk musikk med pene melodier som er lette å høre på, og hvis det er en harpe med i bildet, er jeg solgt. Pas de Deuxen oppfyller definitivt disse beskjedne kravene jeg har til klassisk musikk. Som en bonus er det også med fløyter. God jul! (etterhvert).