Tre kule folk forteller deg hva du bør gjøre #65
Dersom du skulle ha problemer med å finne det ut selv.
8. november 2023

Miss Beehives (Aleksander Nygård Tonheim), UX-designar og dragartist

Foto: Helene Mariussen

Ikkje lev heile livet i komfortsona. Det er kanskje behageleg, men ein kan gå glipp av spennande moglegheiter, nye impulsar og perspektiv som kan forme deg. Det treng ikkje å vere så avansert. Du kan til dømes bli med i ein studentorganisasjon som Studentradioen i Bergen, eit idrettslag, bli med i eit drag haus eller bli kjent med den gamle dama i nabohuset.

I 2018 engasjerte eg meg i Regnbuedagane i Bergen. Det var eigentleg ganske tilfeldig at eg blei med på oppstartsmøtet den gongen, då den einaste eg kjende var han som spurte om eg ville vere med på oppstartsmøtet. Eg hugsar det var vanskeleg å forstå heilt kva eg kunne bidra med. Kva visste vel eg om å arrangere festival, eller om å sette opp debattar og panelsamtalar? Ingenting. Eg sat i komiteen i fem år. Det var fem utfordrande, lærerike og kjekke år. Eg lærte mellom anna at sceneskrekk sit i hovudet og at 80% er godt nok.

 

For å ikkje leve heile livet i komfortsona, må du ta moglegheitene når dei byr seg. I mi erfaring er det betre å angre på noko ein gjorde enn noko ein ikkje turte. Ta det første steget ut av komfortsona di, eg heiar på deg!

 

 

 

 

Mette Alstad, Soppsakkyndig

Foto: Johanne Nyborg

Ikke vær så redd for at tiden går. Da jeg var 26 år følte jeg på en sorg for at jeg ikke hadde hatt noe ordentlig gjennombrudd og samtidig nærmet meg slutten av «ung og lovende»-fasen. Jeg trodde at det var en slags tidsfrist på når man skal ha funnet seg selv. Men det er det ikke. Ung går kanskje ut på dato, men det gjør ikke lovende. Man kan være fersk og kul og spennende også som voksen. 

Vær nysgjerrig. Fortsett å lære, jobbe hardt og drømme om alt du har lyst til å bli når du blir stor, selv når du er blitt stor. Kanskje oppnår du aldri det du drømmer om. Skuffelser er også en del av livet. Prøving og feiling er ikke forbeholdt unge. Du kan holde på med det hele livet. Da jeg skjønte det, synes i hvert fall jeg at det ble mye morsommere å være voksen.

Og gå masse i naturen! Det er egentlig der vi hører hjemme.

 

 

 

 

 

Marthe Thu, fotograf og butikksjef Selvær Handel

Foto: Elias Olderbakk

Ting jeg har lært og erfart i mitt 29-årige liv som jeg skulle ønske noen delte med meg som 20-åring:

  • Bli kjent med følelsene dine, føl dem. Bli god på å gjenkjenne en følelse, hvor sitter den i kroppen? Gi oppmerksomhet til følelsen. Observer og pust. Så vil det løsne.
  • Blir du god på å gjenkjenne følelser vil du også kunne stå opp for deg selv om noen behandler deg urettferdig. Det henger sammen med å kunne sette grenser. Kjempevanskelig! Men det vil bli enklere etter hvert.
  • Følg magefølelsen. Noen kaller det intuisjon eller instinkt. Kroppen gir beskjed med en gang den sanser noe som ikke stemmer. Den er ofte riktig. Men det er også god lærdom å ikke følge den, fornuften man overstyrer følelsen med er ikke alltid så fornuftig likevel. Du vil mange ganger tenke «hvorfor fulgte jeg ikke magefølelsen?». Hehe, den er seig. Men det er ok.
  • Lær deg å gi deg selv komplimenter. Snakk godt til deg selv. Det kan virke litt kleint først, men når du viser deg selv godhet og forståelse vil det ha stor positiv effekt på egen energi og selvfølelse. Det gir gode ringvirkninger i livet.
  • Gi slipp på kontrollen. Det går ikke an å kontrollere alt, vær åpen for at ting utfolder seg bedre enn du hadde forestilt deg.
  • Elsk med hele deg. Elsk hardt og aldri vær redd for å elske igjen. Og igjen.