Rusa på livet
Stoff-redaksjonen har lenge lurt på hva som ligger bak dette eksotiske valget: å avstå fra alkohol. Hvem er vel bedre å spørre enn selve kongen av avholdenhet, styreleder i Juvente, André Thomassen Haugen.
17. november 2023
Juvente

– Hvem er du da, André?

 – Ja! Jeg heter André Thomassen Haugen, er 26 år og er bosatt i Kristiansand, og er Juventes styreleder.

 

– Hva er Juvente, og hva gjør dere?

 – Juvente er en organisasjon for ungdom og studenter mellom 12 og 30 år som jobber for å redusere drikkepress og gjøre det enklere for folk å ta egne valg i livet. 

 

– Mener dere virkelig at fullstendig alkoholavholdenhet ville vært det beste for samfunnet og enkeltindividet?

 – Godt spørsmål. Jeg tror at dersom vi hadde lansert alkohol i dag, ville det aldri blitt tillatt. Slik er det jo med andre rusmidler. Personlig er jeg ikke den som vil gå ut med pekefingeren, og det vil heller ikke Juvente. Det er store kostnader knyttet til alkoholforbruk i dag, så konsumet må ned. Men først og fremst jobber vi for at folk skal kunne ta egne valg. Så kan man stille spørsmålet på nytt når man ser at alkoholforbruket har gått langt nok ned.

 

– Tidligere har man hørt om kampanjen Skjenkekontrollen, der aktivister fra Juvente under 18 år reiser rundt i dagligvarebutikker og prøver å kjøpe øl. Det er jo litt morsomt.

 – Målet med kampanjen var å undersøke om mindreårige fikk kjøpt alkohol, i tillegg til å øke bevisstheten rundt det ansvaret butikkene har. Det er ikke lov å selge alkohol til mindreårige. Kampanjen fikk mye medieoppmerksomhet. Vi la den ned i fjor, siden vi så at butikkene har blitt oppmerksomme, og begynte å skjønne tegninga. Det tror jeg kampanjen vår har bidratt til. Nå prøver vi heller å jobbe direkte inn mot politikerne på de store tingene.

 

– Synes du ikke det er litt historieløst å avskrive konsum av alkohol helt? Hva ville Italia vært uten rødvin, liksom? Og i Norge har vi jo mjød, som man drakk i vikingtida og sånt. Hva tenker du om det? Kan man ikke dyrke egen kulturarv?

 – Jo, det er interessant at du tar det opp. Jeg var i Brussel på en konferanse, og der lærte vi hvordan det har vært å få gjennom lover rundt alkohol i EU. Da gikk det mye på dette. Italia har jo sin historie med vin, og hvis man prøver å gjøre noe der, fornærmer du hele Italia som nasjon. Men i Norge er det jo mange andre deler av kulturen vi kan ta vare på. Man skal kjenne historien sin, men kanskje alkoholen ikke er det vi skal ta med oss videre.

 

– Alkoholfritt mjød kan kanskje slå an.

 – Ja. Det er så mange gode alternativer til alkohol!

 

– Jeg vil gjerne høre mer om deg personlig. Hva gjør du en lørdagskveld med vennegjengen? Er det bare mozell og ticket to ride, eller?

 – Jeg har en veldig fin vennegjeng på fem stykker. Når vi møtes er det aldri alkohol, og det er utrolig deilig. Og jeg har levd etter den filosofien hele livet egentlig, at man kan ha det like gøy uten alkohol. Vi sitter som regel og drikker brus, mozell eller alkoholfri champagne. Så  koser vi oss og spiller spill, og har det rett og slett veldig gøy. Eller så kan vi høre på musikk og danse. Vi gjør alle de morsomme tingene som de som drikker alkohol også gjør, men vi gjør dem i edru tilstand. Jeg er ofte den som kan være oppe sist, og den som har det mest gøy på fest, selv om jeg ikke drikker alkohol. 

 

– Det er det ikke mange som kan skryte på seg! Men du er jo en ung og hipp… student?

 – Ikke student, nei. Jeg jobber fulltid som styreleder i Juvente.

 

– Nettopp. Ung og hipp, i hvert fall. Har du opplevd mye stigma rundt det å avstå fra alkohol? Har du noen gode historier rundt dette?

 – Jeg har jo vært på fest med folk som har sagt: «Har du aldri smakt en dråpe alkohol? Neivel, nå må du det!». Så heller de tre-fire dråper alkohol i glasset mitt. Men heldigvis så avstår jeg fra det. Drikkepresset i samfunnet er jo enormt, både bevisst og ubevisst. Men jeg føler egentlig at den eldre garde er mer dømmende enn de yngre overfor de som ikke drikker, i hvert fall de jeg har møtt. Så man ser en holdningsendring blant den yngre generasjonen.

 

– Alkohol genererer jo selvfølgelig mer vold og farlige situasjoner, jeg ser jo den. Men hva med andre rusmidler, som hasj? Jeg har aldri hørt om noen som blir voldelige i hasjrus, de blir jo bare daffe og kjedelige, liksom. Hva skjer med retten til å styre over eget liv, så lenge det ikke går utover andre? Har ikke Kardemommeloven noen nytteverdi i juventisk ideologi?

 – Retten til å ta egne valg er jo det vi brenner mest for. Men slik som med alkohol så er narkotika farlige rusmidler. Mange av de som ruser seg, ser ikke skaden selv. Faren min har jobbet i fengsel, så jeg har lært mye om dette. Det er veldig få av de som bruker lettere rusmidler som holder seg på det nivået. Jeg tror at dersom hasj skulle ha blitt legalisert, så ville terskelen for å bruke sterkere rusmidler blitt lavere. Med alkohol er det ikke så farlig å ta ett glass til jul og ett glass til nyttår. Vi er jo mot legalisering av hasj, men samtidig så tenker jeg på at det er ingenting som er svart-hvitt i samfunnet. Det må man bare leve med.

 

– Den ligger jo dypt forankret i menneskets natur, denne trangen til å ruse seg. For deler av befolkningen så er livets alkoholfrie alternativer, som sex, kaffe og tur i skogen godt nok. Men likevel, hvordan greier dere som er avholds å ikke føle på en slags tomhet? Finnes det et hull der som alkoholen kanskje kunne ha fylt, tror du?

 – Jeg tar meg en fest og synger karaoke, og har det like gøy uten alkohol. Jeg føler ikke noe på behovet. Sånn jeg ser det, så er det én fordel med å drikke alkohol: hvis du legger deg dritings på en lørdag, så blir du bedre utover søndagen. De som ikke drikker alkohol, beholder jo samme formen.

 

– Så du tenker at den eneste fordelen med alkohol er det øyeblikket man blir bra igjen på søndagen?

 – Ja. Eller nei. Det er jo bare en joke, da. Men ulempen, derimot, er at alkoholkonsum koster samfunnet 80-100 milliarder i året. Og illegalt rusbruk koster ca 35.8 milliarder kroner. Det er andre tiltak man kan bruke pengene på, som psykisk helse. Jeg tror ikke folk tenker over hvor mye penger 80-100 milliarder kroner faktisk er. Så hvorfor gjør vi det da? Samfunnet kunne sikkert vært like gøyalt uten alkohol, om ikke enda mer gøyalt.

 

– Helt til slutt – hva er ditt endelige budskap til Stoffs lesere, som til tider tar seg én pils for mye, én gang for mye i uka?

 – Jeg vil ikke være noen pekefinger overfor dem som tar én eller to pils innimellom. Man må ta valget selv. Men hvis du ønsker å gå ned på alkoholkonsumet, eller lurer på hvordan det er å være avholds, skal du vite at det er veldig mange i samfunnet som går gjennom det samme som deg. Det finnes mange rusfrie fellesskap. Jeg tror rett og slett at det er flere der ute som ikke drikker, men som ikke tør å si det offentlig. Så du er ikke alene. Men hvis du liker å ta det ene glasset eller to for mye, så er det ditt valg. Men man kan jo sette det litt i perspektiv. Hva er fordelene? Er du mer tjent uten? Det er vanskelig å komme med et konkret råd. Men om du kjenner på at det er deilig å være rusfri så er du ikke alene. Mulighetene er mange, og helsefordelene er enda flere.