Møt lykkehormonene!
Du har sannsynligvis opplevd å få det som kalles «lykkerus». Den er et resultat av at hormonene Dopamin, Endorfin, Serotonin og Oksytocin utløses. Heldigvis for meg er alle disse lykkehormonene å finne i Bergen, og jeg har fått eksklusive intervjuer for å bli bedre kjent med dem, og finne ut hva som kan lokke dem frem.
18. november 2023

Dopamin – Belønningshormonet

Dopamin er kroppens belønnings- og motivasjonshormon. Hormonet stimuleres av produktivitet, og dukker gjerne opp hvis du har en effektiv dag på lesesal eller vasker leiligheten. Men hun stimuleres også av aktiviteter som, i hvert fall tradisjonelt, ikke anses som like produktive, som å scrolle på sosiale medier, binge en sitcom eller spise godteri. Inspirert av utilitarismens far, Jeremy Bentham, kan vi dermed karakterisere Dopamin som en slags hedonistisk og amoralsk lykkekalkyle som ikke diskriminerer om du fullfører Krig og fred eller Bridgerton

Dopamin sitter foran meg i et cheerleaderantrekk, og forteller at dette antrekket er standard prosedyre, i tilfelle noen skulle trenge litt ekstra motivasjon.

– Hvordan ser en perfekt dag ut for deg?

– Godt spørsmål! Altså, hvis jeg får oppfylt alle målene mine på «to do» listen min er jeg veldig fornøyd. Jeg liker også godt å gjøre noe kreativt i løpet av dagen, som for eksempel å male, skrive eller høre på musikk. 

– Har du noen favorittaktiviteter?

– Jeg liker jo å føle meg produktiv. Forrige uke fullførte jeg Min Kamp av Knausgård, som ga meg en stor mestringsfølelse. Jeg er også veldig glad i å shoppe, og da særlig på nettet. Jeg har hørt fra andre at det kan gå litt hardt utover lommeboka, men for et rush!

– Hva gjør du for å kose deg?

– Folk tenker kanskje av og til at jeg er kjedelig og pliktoppfyllende, og gjør alt etter boka, men jeg elsker å kose meg og ha det gøy! Jeg kan gjerne ta meg åtte øl på byen eller spise en hel Toro brownie. Skeie helt ut liksom!

– Hva er favorittmaten din?

– Jeg elsker kaffe, mandler og sjokolade. Generelt er jeg veldig glad i mat. Hvis ingen stopper meg kan jeg fort finne på å sluke en hel pose potetgull på en kveld. Men da kan jeg av og til bli litt slapp etterpå.

– Hva er favorittfilmen din?

– Jeg liker å se informative dokumentarer jeg kan lære noe av. Men Zoolander og Dum og Dummere er veldig morsomme, så jeg må nok si dem!

Når Dopamin går ut av rommet ser jeg at hun sniker frem en liten notatblokk fra lommen og setter en stor hake ved siden av «intervju», som står under «se på tiktok i 8 timer» og over «skrive ferdig bachelor».

 

Endorfin – Naturlig morfin

Endorfin blir gjerne knyttet til en følelse av eufori, og fungerer som en naturlig smertestillende. Hun stimuleres særlig når man er fysisk aktiv, og er grunnen til at løpere opplever «runners high». I tillegg kan hormonet for eksempel produseres når man ler eller har sex. Jeg fikk klemt inn et møte med hormonet til tross for at hun er opptatt med å trene til Trollveggen triathlon i Bergen. 

Endorfin kommer inn i rommet i fullt treningsutstyr, med sykkelhjelmen på, og et par klatresko hengende bak på Nikesekken. Hun er svett og andpusten med en frisk rødfarge i kinnene, og et stort smil.

– Hvordan ser en perfekt dag ut for deg?

– Jeg begynner gjerne morgenen med en rolig fem mils joggetur, før jeg svømmer noen runder i bassenget eller trener styrke. Jeg liker å utfordre meg selv fysisk, for eksempel ved å isbade eller være med i konkurranser. Når jeg har trent ferdig liker jeg å ta meg et langt varmt bad og kanskje møte en venn jeg kan ha det lættis med. 

– Har du noen favorittaktiviteter?

– Jeg driver med tennis, klatring, løping, svømming, squash, orientering og sykling. Og så elsker jeg å loggføre en 55 km løpetur på Strava. Jeg kan også få mye ut av å tilbringe natten med en kjekk gutt eller pen jente, hvis du skjønner hva jeg mener. 

– Hva er favorittmaten din?

– Jeg er veldig glad i jordbær, avokadoer, nøtter og frø. Jeg liker også å unne meg litt rødvin og mørk sjokolade, men jeg tror nok ikke jeg er like glad i alkohol og godteri som Dopamin, ler Endorfin.

– Hva er favorittfilmen din?

– Jeg elsker Mission Impossible. Da får jeg ofte besøk av adrenalin, et annet hormon som aktiverer meg veldig. 21 Jumpstreet er også veldig morsom, og jeg får mye ut av en god latter. 

Bare tanken på 21 Jump Street får Endorfin til å slenge hodet bakover i latterkrampe mens hun slår seg gjentatte ganger på låret.

 

Oksytocin – Kjærlighetshormonet 

Oksytocin er kjent som kjærlighetshormonet, og hun kan bli stimulert av blant annet amming, fysisk kontakt, sosialisering og synging. Hormonet bidrar til å knytte sterke relasjoner.

Oksytocin har på seg en rosa kjole med små hjerter, og en blomsterkrans. Hun kommer inn i rommet med nakenkatt i armene som hun stryker på ryggen. Hormonet har et kjærlig, men nokså intenst blikk. 

– Hvordan ser en perfekt dag ut for deg?

– Søndag er min favorittdag, det er virkelig dagen for å kose seg. Da liker jeg å ha rolige morgener med kjæresten min hvor vi kan ligge lenge i senga og kose. Jeg er også glad i intime middager med venner eller familie.

– Har du noen favorittaktiviteter?

– Jeg liker å kose med familie, venner, katter, hunder, babyer… Også liker jeg i likhet med Endorfin å ha sex, men jeg blir nok mye mer følelsesmessig involvert i partnerne mine enn henne, og knytter sterkere bånd til dem. Jeg elsker følelsen av å være forelsket, og skjønner godt at man kaller det en kjærlighetsrus! I tillegg er jeg selvfølgelig med i kor.

Mens vi snakker har Oksytocin sakte krøpet opp i fanget mitt, og begynt å puse meg kjærlig på armen. Hun blir værende der resten av intervjuet.

– Hva er favorittmaten din?

– Jeg liker laks, banan, bønner og belgfrukter. Også er jo østers, rødvin og sjokolade afrodisiaka. Selv om jeg ikke vet om det har noen bekreftet effekt, er det veldig romantisk mat.

– Hva er favorittfilmen din?

– Favorittfilmene mine er About Time, Before Sunrise, Call Me by Your Name, The Holiday, The Notebook og… 

Oksytocin fortsetter å ramse opp romantiske filmer til vi må avbryte intervjuet for å få tid til neste hormon, men jeg ble lovet en ettersendt liste med topp 50 Hallmark-filmer.

 

Serotonin – Det stabiliserende hormonet

Serotonin er det hormonet som stabiliserer humøret. Han stimuleres for eksempel når man gjør yoga, sitter i solveggen eller mediterer.

Serotonin har nettopp kommet hjem fra yogaretreat på Bali, og har en misunnelsesverdig glød som kun kan fås av et langvarig opphold på en tropisk strand. Uheldigvis har Serotonin også plukket opp en noe nedlatende og belærende tone om hvordan livet burde leves. Han har på seg løse yogabukser, en rumpetaske, og en tie-dye trøye a lá 2013 der det står Peace. 

– Hvordan ser en perfekt dag ut for deg?

– På en perfekt dag har jeg fått en god natts søvn, og stått opp tidlig, gjerne i sekstiden. Jeg vil si jeg har en ganske rigid morgenrutine, uten å være helt Patrick Bateman heller. Hver dag gjør jeg en halvtime med yoga, og et kvarter med meditasjon, før jeg løper en tur. Jeg behandler definitivt kroppen min som et tempel. Så drikker jeg en kopp grønn te i solen på verandaen. Ni-til-fem hverdagen passer meg ikke så bra. Jeg får ganske klaus av å være inne på et kontor eller en lesesal, og vil mye heller være ute i naturen.

– Har du noen favorittaktiviteter?

– Jeg gjør mye meditasjon og yoga for å oppnå en indre ro, en såkalt zen tilstand. Har du hørt om det? Å få nok sollys er veldig viktig for meg, så du skjønner kanskje hvorfor jeg trengte å komme meg vekk fra Bergen en stund. Du burde prøve det, du ser litt blek ut… Men nå blir det tilbake til den meningsløse, lange og mørke vinteren. Da hender det jeg går ned i noen ganske dype daler. Kanskje jeg skal kjøpe meg en lysterapilampe? 

– Hva er favorittmaten din?

– Jeg er glad i tofu, nøtter og fermentert mat. Det er viktig for meg å ha et balansert kosthold, og jeg prøver å ikke spise så mye sukker. Dette kan gi et ustabilt blodsukker. Har du snakket med Dopamin enda? Har du fortalt hvor mye sukker og alkohol kan forstyrre et stabilt humør? Jeg tror jeg må ta en alvorsprat med Dopamin snart. Nå er det jo snart jul også… 

Serotonin ser lettere nervøs ut.

– Hva er favorittfilmen din?

– Jeg liker Into the Wild. En mann i naturen med bare seg selv, noen bøker og en notatbok. Han er det perfekte bilde på lykke.