Den e brun!
Din guide til brune puber – eller reportasje av redaksjonens pubcrawl, alt ettersom.
2. januar 2024

For noen uker siden satt vi en onsdag kveld på uteserveringen på Folk og Røvere for å nyte en avslappende øl i godt selskap etter en lang og kjedelig dag på lesesalen. Kvelden begynte hyggelig nok, særlig da vi kom i prat med et amerikansk par som var på utkikk etter sveler og lurte på om vi hadde noen tips. Det hele tok imidlertid en mer dramatisk retning da fire vektere plutselig kavet med en sprellende mann som de hadde i hodelås. Vi lot oss imponere da den fulle mannen tok en uno reverse og kjørte samme manøver på en av vekterne. Basketaket varte i gode 15 minutter før politiet endelig kom og avløste vekterne.

 Besøket ga åpenbart mersmak, og vi bestemte oss derfor for å lage en guide til brune barer i Bergen. Dermed ble vi konfrontert med spørsmålet: Hva er egentlig en brun pub? Et Google-søk resulterte i følgende definisjon fra Vårt Oslo: Brunt lokale, noe slitent, i mahogni eller annet mørkt treverk. På Kvinneguiden kan imidlertid bruker Gjest Bellatrix fortelle oss at en brun pub har «løs stemning, stamkunder og øldrikkere». Vi valgte å gå for en løs blanding av disse kriteriene, og håper leseren legger godviljen til i vurderingen av vårt utvalg. 

Hvorfor er denne guiden relevant for deg, spør du kanskje. Hvis du ikke er fan av Ricks, er lei av å skvise deg inn på Legal, eller helst vil unngå å møte eksen, seminarlederen og personen du sendte ti ubesvarte meldinger til forrige helg, er du på rett sted. 

 

Huset Pub – 90 kr for Hansa 0,5 l

Da resten av redaksjonen fikk nyss om at vi skulle på pubcrawl, ble deres engasjement for journalistisk metode vekket. Det var derfor en hel gjeng som travet inn på Huset Pub i syvtiden en onsdagskveld. Til tross for et godt synlig skilt ved trappene opp til Johanneskirken, var den uoppdaget for de to undertegnede før trofaste Google Maps ledet oss dit. Det første som slo oss, var at dette er den perfekte fotballpub. Med fire skjermer på hver vegg som viser ulike fotballkamper, er nemlig dette et godt alternativ for å se ditt favorittlag. Du kan til og med få med deg flere kamper samtidig. En anonym kilde med mer erfaring innenfor fotballbeskuing har imidlertid opplyst oss om at vinkelen til skjermene egentlig ikke er optimal fra flere av bordene. Det gjelder derfor å plassere seg strategisk. Vi, som er amatører, lot oss uansett imponere av oppsettet. 

«Dermed ble vi konfrontert med spørsmålet: Hva er egentlig en brun pub?»

Av øvrige observasjoner kan vi blant annet informere om et variert utvalg av øl. Vi ble fortalt at fem av ølene var nærmest unike for Huset, og måtte selvfølgelig kjøre en smakstest. Meningene våre om ølen var like blandede som utvalget, og flere av smakene fremkalte noen rynkete neser. Likevel er det alltid gøy å teste nye ting. Hvem vet, kanskje tuttifrutti-kiwi-øl er noe for deg? 

Stemningen kan vi trygt beskrive som rolig, så rolig at fotografen ikke turte å ta bilde med blits. Vi så blant annet en fyr som så ut til å få unnagjort litt jobb på PC-en sin. Likevel skal det poengteres at det fortsatt var tidlig på kvelden. Om det klikker på Huset i tolvtiden, har vi derfor ikke grunnlag for å si noe om. 

 

Skipperstuen – 90 for en 0.5 l før kl 18, 110 etter kl 18 (stivt!)

Skipperstuen er for mange et landemerke i Bergen, og er vanligvis preget av meget god stemning til alle døgnets tider. Da vi var her rundt åttetiden var det i likhet med Huset likevel fortsatt rolig stemning med unntak av en relativt rølpete gjeng som satt på bordene ute.

Dette samsvarer med våre tidligere observasjoner av uteserveringen på Skipperstuen. 

Også her ble det vist fotballkamp på storskjerm, og det så ut som de fleste bordene hadde god sikt. Ellers var det pyntet til jul, og vi bemerket oss at juletreet sto meget godt til det overraskende flotte møblementet. Det var nemlig en blanding av brune møbler og stoler i det vi uten nevneverdig ekspertise velger å kalle rokokkostil. På grunn av en blanding av god musikk, gode samtaler og god tilgang på Champions League-kamper, ble vi sittende lenge på Skipperstuen før vi så oss nødt til å dra videre på grunn av et noe trangt tidsskjema.

Da vi senere tok turen hjemover etter en lang og vellykket crawl, og passerte Skipperstuen rundt halv tre-tiden, var det plutselig full fest med swing og live musikk. Vi lot oss rive med av festlighetene og måtte stoppe for å vrikke litt på hoftene utenfor puben. Dessverre skulle Skipperstuen snart stenge, og selv om festen fortsatte inne, begynte vekteren sakte å dra ned persiennene mens han stirret oss inn i øynene. Mulig dette ikke hadde noe med oss å gjøre, men med mange øl innabords, fremsto det som et direkte angrep. Denne episoden burde likevel ikke ta vekk fra det svært positive helhetsinntrykket av stedet.

«Ellers var det pyntet til jul, og vi bemerket oss at juletreet sto meget godt til det overraskende flotte møblementet.»

 

Kråken – studentpris: 76 for en 0,4 l

Da vi i halv ti-tiden sto samlet i en liten ring og lurte på hvor turen skulle gå videre , var det biljardbordet på Kråken som ble den avgjørende faktoren. Her kan du nemlig booke bordet for 20 kroner og sikre at kvelden blir bra selv hvis samtalene er dårlige. Da vi selv skulle i gang med spillet, var trekanten til kulene forsvunnet, hvorpå bartenderen kunne fortelle oss at «en knarker har stjålet den». Heldigvis er ikke trekanten et sentralt moment i biljard. Spillet ledet som forventet til meget god stemning, og etter litt overdreven tramping fra visse, fikk vi høre fra en dame som vi antar jobbet der at det hørtes ut som at huset kom til å rase ned. Dette var ifølge henne imidlertid ikke ment som kritikk, og vi ble oppfordret til å kose oss.

Kråken er ikke nevneverdig innbydende fra gaten, med sin noe skjulte inngang og mørke trapp. En sentkommende deltaker av pubcrawlen kommenterte på litt høy puls da han ble nødt til å ankomme Kråken alene, særlig fordi han måtte gå forbi en mann ved inngangen som ropte «jeg så en rotte gå inn der!», og håpe det ikke var han selv det var snakk om. Det ble også diskutert rundt biljardbordet hvorvidt Kråken egentlig er mer svart enn brun. På Facebook beskriver de seg for øvrig som en cocktailbar. Når du først har kommet inn vil du imidlertid bli møtt med bra musikk, god stemning, kul kunst og mest sannsynlig en veldig god opplevelse.

Ellers kan vi anbefale å ta med studentbevis om du skal nyte en øl på Kråken, for her sjekker de nemlig nøye. 76 er en grei pris for 0.4, og den vanlige prisen husket vi dessverre ikke å sjekke. 

 

Folk og Røvere – 92 for 0.5 l

Da vi gikk inn på Folk og Røvere i halv tolv-draget var det god stemning og helt fullt inne. Vi måtte derfor sette oss ute til tross for at det var minus tre grader. Dette viste seg heldigvis å være uproblematisk fordi vi kunne slå oss ned under varmelampene med tepper og puter. Som tidligere erfart var det lett å komme i prat med folk ettersom det var flere kontaktsøkende mennesker der som hadde mye på hjertet. For eksempel ble vår tidligere nevnte sentkommende deltaker sittende lenge i prat med en tilfeldig besøkende, og rapporterte i etterkant en meget hyggelig samtale om samfunnsvitenskapens mangler som fagfelt. En forbipasserende kvinne lurte også på om vi hadde rullepapir, noe vi måtte si nei til, hvorpå kvinnen uttrykte i frustrasjon «er det ingen som røyker med rullepapir lenger?». Kanskje ikke? Folk og Røvere fremstår altså som et slags fristed fra de noe restriktive norske normene, og det forventes en viss jovialitet fra deg som besøkende.  

Til tross for gode varmelamper begynte kulden etterhvert å sige inn, og vi måtte ture videre. Det er likevel en egen sjarm med å sitte ute i vinternatten og hutre, drikke øl med votter, og krype nærmere vennene dine. Definitivt et godt alternativ hvis du er på date og trenger en god unnskyldning til å sitte litt tett. Alt i alt en meget hyggelig opplevelse. 

«Vårt svært positive inntrykk av Finnegans kan muligens være farget av at vi både var veldig gode i gassen og veldig gode i shuffleboard.»

Finnegans – 99 for 0.4 l 

Finnegans ble kveldens siste pub (foruten en helt unødvendig avslutningspils tilbake på Kråken på tampen av kvelden), og var en verdig avslutning på en respektabel crawl. Det føltes først litt som en reprise av den første delen av kvelden, som kanskje skyldtes at de viste en faktisk reprise av en av fotballkampene som hadde gått tidligere, i tillegg til at det var biljardbord og julestemning. Finnegans var ikke overraskende preget av en irsk stil, noe som ga mye sjarm, men også førte til at flere deltakere på et tidspunkt befant seg på feil toalett fordi dørene var markert på det vi antar er gælisk. Vi anbefaler å gå på do med varsomhet.

Vi ble møtt av et hovedsakelig tomt lokale, som var mye større enn forventet. Det minnet derfor om det magiske teltet i Harry Potter, som rommer mye mer enn det virker som på utsiden. Blant annet rommer Finnegans gratis shuffleboard (hvertfall gratis i ett-tiden på en onsdag), som framsto som en egen form for magi på dette tidspunktet på kvelden. Vårt svært positive inntrykk av Finnegans kan muligens være farget av at vi både var veldig gode i gassen og veldig gode i shuffleboard. Likevel tør vi påstå at Finnegans er et sted hvor det absolutt er verdt å ta turen.

  

Etter en vellykket kveld ute i felten tillater vi oss nå å gjøre et forsøk på vår egen definisjon av hva en brun pub egentlig er, med de følgende kriteriene: Et noe slitent interiør som fremstår uendret fra da puben åpnet, større sjanse for å få servert en ekte halvliter, og stor sannsynlighet for å finne et eller annet form for stående bordspill. En heller vid definisjon. Den viktigste fellesnevneren er likevel kanskje at det kan være en viss terskel for å skulle begi seg inn i noen av de nevnte bulene, særlig når selve dørterskelen er godt gjemt. Men ikke la dette stoppe deg. Som vår fotograf så klokt sa om et vanskelig biljardskudd: «Med litt selvtillit og flaks, kan du klare det.»