Se og hør, her og nå
2. januar 2024

BOK: Wildlife av Richard Ford

Wildlife er en av Richard Fords mindre anerkjente romaner. Likevel vil jeg anbefale den på det sterkeste. Romanen er kort og sår, og skildrer et ekteskap som går i grus fra seksten år gamle Joe Brinson sitt perspektiv. Familien Brinson flytter til Great Falls i Montana i håp om at vinden skal føre med seg lykken som de har hørt at venter der. Men i stedet for lykke, fører vinden med seg brann. Det er i Great Falls, hvor prærien strekker seg så langt øyet ser, og en skogbrann herjer i vest, at ekteskapet til foreldrene til Joe faller fra hverandre. Faren til Joe melder seg til et brannmannskap for å bekjempe skogbrannen, kanskje i håp om å kunne kontrollere det ukontrollerbare. Men brannen temmes ikke, og moren til Joe begynner å ligge med en annen. Wildlife er en roman om oppløsning av kjærlighet, og en samtidig oppdagelse av hvor dypt motet og verdigheten trenger inn i oss når vi når bristepunktet.

 

ALBUM: Ingen hverdag av Valkyrien Allstars

Ingen hverdag er Valkyriens tredje albumutgivelse og kom ut i 2011. Bandet har blandet sjangre siden 2007. Og trodde du den første plata med miks av tradisjonell folkemusikk og kontemporære musikkuttrykk først kom da Valkyrien slapp albumet slutte og byne (som for øvrig også er megafett), trodde du feil. Ingen hverdag er et album hvor Valkyrien, i tillegg til å lage egne sanger, har komponert musikk til norske dikt som «Det er den draumen» av Olav H. Hauge og «Det er ingen hverdag mer» av Gunvor Hofmo. Sleit du med å vekke interessen for norske dikt på ungdomsskolen, kan du bare slappe av, lene deg tilbake og la din indre litterære interesse vekkes av gjendiktinga til Valkyrien. På Ingen hverdag følger ikke tekstene eller sangene noen bestemt mal. Albumet har derfor en blanding av lekne, sinna og såre uttrykk, samtidig som både tekst og musikk holder et ekstremt høyt nivå. Jeg vil trekke fram «Jeg Tenker På Deg» som en av de absolutt beste, og en av de mer sårbare sangene på albumet, som kanskje kan bli din nye følgesvenn inn i vinterkulda.

 

MAT: Gourmetskive med fiskekake, majones og gul løk

Ja da, det er jul og det er kjempekoselig, men la oss være ærlige: Det er ikke pinnekjøtt som står på menyen for de fleste av oss i eksamenstida. På en, to, tre, kan du likevel mekke en av de bedre gourmetskivene som finnes, nemlig skive med varm fiskekake, masse majones og gul løk. Perfekt for alle pescetarianere som fantaserer om karbonadesnitter, og perfekt for alle som bare har fem minutter å avse til middagslaginga dagen før eksamen. Jeg har da også hørt et sted at det er lurt å få i seg litt Omega 3 nå for tida, og jeg regner med at fiskekakene med minst mulig ekte fisk er stappfulle av nettopp det. Oppskrift trenger dere ikke, men jeg repeterer: Skive, varm fiskekake, majones og løk.

 

JUL: Appelsin med nellikspiker

Med jul kommer appelsiner, med jul kommer nellik, og med jul kommer selvfølgelig appelsin med nellikspiker. Jeg oppfordrer alle til å gjenopplive den gamle julekalenderen og la rotete hybelrom fylles med duften av bestemors julestri. Har du glemt den gamle tradisjonen? Stikk 24 nellikspiker inn i en appelsin, så trekker du ut en nellikspiker for hver dag som går. Appelsinkalenderen slår kanskje ikke Kondomeriet sin, men jeg vil tro det er en lettelse å vite at vi har et alternativ på lur for alle dere som ikke orker tanken på den første desembermåneden uten en legokalender spandert av mamma og pappa.