Siden Sist
Herrelandslaget har ikke kvalifisert seg til EM, og du har ikke kvalifisert deg til Debatten. Det er en måned siden vår forrige utgave kom ut, og mye har skjedd siden den gang. Dette er vår oppsummering av hva som har skjedd siden sist.
2. januar 2024

INNENRIKS

Trøbbel i Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM). Justisdepartementet melder til pressen at direktør Sofie Nystrøm går av fordi NSM har inngått en ulovlig låneavtale på 200 millioner kroner. Hva disse pengene skal ha blitt brukt til, har vi ikke helt klart for oss, men vi regner med at det gikk til en god sak.

Flertall på Stortinget for utvinning på havbunnen. Regjeringspartiene har med støtte fra Høyre og FrP sikret støtte for å utvinne mineraler på et 281 000 kvadratmeter stort område i Barents- og Grønlandshavet. Miljødirektoratet er bekymret for forslaget, og sier vi ikke har nok kunnskap til å gjøre dette på en forsvarlig måte. Vi derimot, ser bekymret på en svekket polarisering i det norske politiske landskapet.

Det spøkte for regjeringens presentasjon av statsbudsjettet for 2024. Dette skulle komme på en mandag, men da resten av landets arbeidsføre (studenter utelukket) tok helg på fredag ettermiddag, hadde regjeringspartiene og SV enda ikke blitt enige. De fikk til slutt skrapt sammen noen greier, og rakk fristen. Det var da enda godt, for her kan de ikke ta konten neste semester.

Storslagent drama også i fotballens verden, da Eliteserien ble avsluttet søndag 3. desember. I siste runde risikerte fire lag å rykke ned til Obos-ligaen. I årets Eliteserie ble det spilt 480 kamper, fordelt på 30 runder. Det at noen orker å følge med på alt dette, er et like stort mysterium som å prøve å finne ut av hvordan det gikk på søndag. Vi har hvertfall gitt opp.

En annen som måtte gi opp er Jon Fosse. Etter at han hadde holdt sin nobelforelesning i Stockholm, var det så mange som ville ha autografen hans at han til slutt ble geleidet ut i snøværet. Som vanlig kom snøen overraskende på den norske befolkningen, også i år. Vi stiller oss undrende til dette. Folk som kjører ut i snøvær uten piggdekk, burde forøvrig også gi opp. Fy skam.

 

UTENRIKS

Snøen har også ankommet kontinentet, hvor det på Tysklands togstrekninger blir ekstra mange forsinkelser, da det i tillegg er togførerstreik. Passasjerer må belage seg på lange ventetider eller manglende avganger, mens fagforeningens uttalelse er at det «aldri passer med streik, fordi det alltid vil gå ut over kundene.» I det minste kan man trøste seg med at det blir hvit jul i Oktoberfestens hjemland.

Midlertidig våpenhvile mellom Hamas og Israel. Helt på tampen av november måned inngikk partene noen dagers stans i krigshandlinger, men det kom ikke i nærheten av nok nødhjelp inn i Gaza. Eksperter sier at dødstallene overgår all moderne krigføring. FN rapporterer på sine hjemmesider at Hamas-krigere drepte 1200 personer da de stormet inn i Israel. Israels militære reaksjon har ført til minst 16 000 drepte palestinere.

Protestmarkeringer i Italia. Litt over en uke før hun skulle uteksaminere seg i november ble Giulia Cecchettin (22) drept, trolig av sin ekskjæreste. Så langt i år har 106 kvinner blitt drept i landet, majoriteten av dem av partnere eller tidligere partnere. Til sammenligning er 182 kvinner (og 20 menn) blitt drept av partneren sin i Norge siden år 2000. Vi venter i spenning på hva landets første kvinnelige statsminister, Giorgia Meloni, kommer til å gjøre med saken.

Helt på tampen vil vi nevne at fredsprisen for 2023 ble delt ut til Narges Mohammadi, som vant den for hennes kamp mot undertrykking av kvinner i Iran. Nobelkomiteen overrakte prisen til barna hennes, som også talte på hennes vegne søndag 10. desember, da prisvinneren sitter fengslet. FNs klimakonferanse i Dubai ble åpnet 30. november og varte til 12. desember. Vi håper Støre har kost seg blant skyskraperne, og at regjeringen ikke føler seg inspirert til å bygge like høyt her hjemme.