Tre kule folk forteller deg hva du skal gjøre
Dersom du skulle ha problemer med å finne det ut selv.
2. januar 2024

Luna Palmer (Jenny Sandmo Ellefsen)

Kunsthistoriker og dragartist

Foto: Celina Christoffersen for Oslo Drag Festival

Det er to ting som henger sammen, selv om du kanskje ikke tror de gjør det. Den første er å være åpen for nye inntrykk. Den andre er å stole på din egen stemme.

Både dagjobben min som kunstformidler, og nattjobben min som dragartist, handler om disse to tingene.

Å hjelpe folk med å dra ut mening fra kunst handler som regel om å få dem til å innse at de allerede har mange av verktøyene de trenger for å tolke det de ser, og å gi dem et trygt rom til å stille spørsmål og si meningene sine høyt.

Etter dragshows møter jeg alltid folk som aldri har sett drag før. De tar en sjanse og gjør noe nytt. Veldig ofte møter jeg unge folk som vil prøve seg i drag selv, men som er usikre på om de har lov, eller er skeive nok, eller gode nok.

Du er velkommen, og du er god nok.

Så ta en sjanse på noe nytt! Det trenger ikke være drag, men det er veldig gøy altså.

 

Cecilie Kvamme

Kaptein på Brann

Foto: Brann

Vis at du bryr deg. Send en melding til en det er lenge siden du har snakket med, si hei til dine medelever, eller gi et smil til en fremmed. Det koster så lite for deg, men kan bety så mye for noen andre. 

Tiden går veldig fort. Faktisk fortere og fortere for hvert år som går. Husk å ha det gøy og nyte tiden mellom forelesninger og eksamener. Bruk tiden din på det DU vil bruke tiden din på. 

Livet går opp og ned. Det er helt normalt. Men jeg tenker at enten så går det bra eller så går det over. Og oppturene er enda større når de kommer etter en nedtur. 

PS: Det nærmer seg jul, en høytid som for noen kan være ekstra krevende. Vis at du bryr deg.

 

Richard Max

Gitarist i Gangar

Foto: Chris Caspersen

Vær din egen bestevenn. Stå litt på utsiden av deg selv og se hva du kan tilrettelegge for deg som den gode vennen du er! Ikke la uvanene dine definere deg, det ville du aldri gjort med dine nærmeste heller. Gi deg selv litt rom og bygg på styrkene dine.

Denne tiden er avgjørende for hva slags fremtid du byr på deg selv. Vi kan ikke vite nøyaktig hvordan den ser ut, men vi kan antyde hvilken kvalitet livet vil få basert på handlingene vi gjør i dag. Finn de aktivitetene og folkene som får fram de beste kvalitetene i deg, slik at fremtidens utfordringer blir mer overkommelig takket være dine styrkede evner.

Feir dine seiere. Noen seire kan virke små og trivielle, men det er verdt å markere. Det er alle disse små og store seirene som resulterer i din bragd. Mange bekker små gjør en stor å. Noen dager er tøffe, og da må du være sterk. Knytt nevene og hold ut til neste. Du er fantastisk og rå, vis verden hva du er i stand til!