Ventekviss!
Venter du på jul og nytt år – med mulighetene det medbringer? Venter du på eksamensfri, eller på våren? Kanskje du venter på vennen din som alltid kommer litt for sent? La oss vente sammen med en kviss som gjør ventingen litt mer utholdelig.
2. januar 2024
 1. Hvem venter landstrykerne Vladimir og Estragon på i det mest kjente stykket av Samuel Beckett?
 2. I påvente av julaften og romjul, er vi mange som ser på julekalendere. I syvende episode av klassikeren Jul i Svingen setter Svingen-barna opp en teateroppsetning: Hva får Atif fra sin far i salen for å benytte i sitt trylletriks? 
 3. Dersom fisking er din hobby, har du nok erfaring med å vente. Tålmodighet er som kjent en dyd, også når du venter på napp fra en marulk. Fisken er også kjent under et annet navn, hvilket? 
 4. Hvor lenge må man vente før man kan (og bør) teste seg for kjønnssykdommer etter å ha hatt ubeskyttet sex? 
 5. I De tre bukkene Bruse venter trollet på bukkene etter tur. Vi venter jo alle så klart på den nye filmen Bukkene Bruse på badeland, som kommer på kino første juledag i år. Hvilken norsk artist synger den mest kjente sangen i filmen?
 6. «Vent» er imperativformen for verbet «å vente», og det er også en luftventil på engelsk. Når vi først snakker om luft: Er det billigst å varme opp tørr luft eller fuktig luft?
 7. Vent på meg er en ny bok av Santa Montefiore som kom ut i år. Her følger vi Florence rett etter andre verdenskrig. En annen kjent kvinne ved samme navn er skuespiller Florence Pugh. Hun har stemmen til karakteren Goldilocks i en ikonisk animasjonsfilm fra 2022, hvilken? 
 8. Hvor lenge må du vente før du kan “dig in” etter at du har helt kokende vann i en kopp Mr. Lee nudler med Passe piffa chilikylling-smak?
 9. Inger Hagerup har skrevet mange fiffige dikt, og «Ventedikt» er intet unntak. Hvilken by kommer den kjære dikteren vår fra? 
 10. Du har sikkert lært at advent betyr ventetid. Men hva betyr egentlig det latinske ordet adventus, som advent stammer fra?
 11. Når man spiser luftsuppe, hører venteboller såklart med på menyen. Espaboller fra Bolleland blir omtalt som verdens beste boller, og de selger som flesk. De er Norges største bakeriutsalg, men hvor mange boller selger de gjennomsnittlig i året? (slingringsmonn på 100 000 boller)
 12. Dersom du må vente i 4140 sekunder, hvor mange minutter venter du da? 
 13. Nå nærmer vi oss den mørkeste tida, og vi venter utålmodig på hver solstråle vi kan nå. Vintersolverv er dagen med færrest timer dagslys på den nordlige halvkule, og altså den aller lengste natten. Hvilken dag faller vintersolverv på i år? 
 14. Nå har sikkert vennen din kommet, så nå er det nok snakk om å vente! Hvilken størrelse på kaffen får du på Starbucks om du bestiller en Venti?

 

1-4: Du er nok høylytt utålmodig – ta deg en Espabolle!
5-8: Smør deg litt med tålmodighet, så blir du ikke helt brent.
8-12: Du er helt middelmådig på å avvente begivenhetenes gang.
12-14: I en undersøkelse fra openpschychometrics.org fra 2019 kom det frem at Iroh fra Avatar: The Last Airbender er den mest tålmodige karakteren ut av 100 stk fra film og serier – så du må være ham, da. Joffrey Baratheon fra Game of Thrones toppet forresten andre siden av listen.

 

Fasit: 1) Godot. 2) En klokke. 3) Breiflabb. 4) To uker. 5) Kjartan Lauritzen (og DJ MøMø). 6) Tørr luft er billigst å varme opp. 7) Pus med støvler: Et siste ønske. 8) Tre minutter. 9) Bergen. 10) Ankomst. 11) Cirka 2.1 millioner boller. 12) 69 minutter. 13) Fredag 22. desember. 14) Stor.