Kulturell førstehjelp
26. februar 2024

Så var det et nytt semester, og vi tar det viktigste først: Stoff slippfest finner sted på Kjuagutt 21. februar. Du har å stille opp. 

Hamsterhjulet begynner igjen å få fart på seg og med årsskiftet følger det alltid nye mål, planer, ønsker og forsetter. I den anledning har du den 21. februar en gyllen mulighet til å møte deg selv i døra på Litteraturhuset, der det skal holdes samtale om nettopp dette såkalte forventningstyranniet. Start semesteret med å ta litt grep. 

Med ny giv for livet er du nå klar for en uke med konsertbonanza. Dagen etter, den 22. februar, er du nødt til å velge mellom å se Daufødt og Fuzzycat Organ QuartetLandmark, eller NeedlepointHulen. Dagen etterpå spiller Mall Girl og Joe’s Truly også på Landmark. Eventuelt kan du vende nesa mot Nordnes og se Rammsund, «Nynorskens Rammstein», flekke av seg skjorta på Verftet.

Hver mandag har Bergen Offentlige Bibliotek gratis visning av utvalgte filmer – den såkalte Mandagsfilmen. 26. februar vises den norske filmen Sult 2020, en moderne filmatisering av Hamsuns roman fra 1890, der handlingen foregår i koronarammede Oslo. For deg som lengter tilbake til pandemiske tider. Denne gangen blir det også besøk fra filmens regissør, Jan Vardøen. 

For den filminteresserte som foretrekker ørkenlandskap framfor storbyliv har Bergen Kino dagen etterpå, den 27. februar, maraton av Dune-filmene, med eksklusiv førpremiere av Dune Part Two. Her lokkes det med rød løper og fotovegg! Dessverre har Bergen Kino ikke klart å få til regissørbesøk fra Denis Villeneuve og må dermed se seg slått i av Bergen Offentlige Bibliotek når det kommer til prestisje.

Filmkunst kan vekke eksistensiell bevissthet. Om det skulle være den sultende kunstnerens lidelse eller livet i ørkenen som er triggeren, kan du uansett søke svar på de store spørsmålene hos sosialantropolog Thomas Hylland Eriksen. Den 27. februar skal han dele sin visdom på Salem Konferansesenter med foredraget «Syv meninger med livet». 

2. og 3. mars er det Vintage Pop Up Shop på Kulturhuset Gimle. Sist gang jeg var på dette eventet bar det preg av nøye utplukkede plagg og høye priser – ikke helt loppemarkedstemning, med andre ord. Likevel kan det alltids hende du finner en litt møllspist genser som du kan prute på. Denne kan du nemlig ta med deg rett videre til reparasjonskafé på Bergen Offentlige Bibliotek, som også avholdes 2. mars. Den nyfiksede genseren tar du deretter på deg, for senere på kvelden skal du se TØFL spille på Kvarteret, og da er det stas å dukke opp i et nytt og fresht antrekk. 

Med marsmåneden følger også kvinnedagen, og da gjelder det å snarest oppdatere seg på aktuelle temaer slik at du ikke ankommer demonstrasjonstoget helt tomhendt. Den 4. mars skal det holdes debatt om det å være tjukk, normer, fordommer og holdningsendring relatert til dette, på Bergen Offentlige Bibliotek. På Litteraturhuset kan du 6. mars høre foredrag om kvinner i kunsten, og den 7. mars kan du dra til Forum Scene for å høre norsk kvinnehistorie på 90 minutter. Sånn, da var du klar til 8. mars-toget, som for øvrig starter på Torgallmenningen som vanlig. 

Fra 7. til 10. mars arrangeres Cine Latino på Bergen Kino (det rimte!), Norges eneste latinamerikanske filmfestival. I tillegg til en rekke nye filmer har du mulighet til å få med deg både panelsamtaler, musikk, fest og mer. Til slutt fortjener en så flott måned en flott avslutning, og den er å finne 15. mars i Håkonshallen, der Bergen Demenskor skal synge våren inn. Finere blir det ikke.