Se og hør, her og nå #68 – NRK spesial
Jeg elsker NRK. Dette er et forsøk på å dele min kjærlighet for statskanalen og løfte frem de skjulte skattene jeg har funnet i NRK-arkivet.
20. mars 2024

Dokumentarserie: Fotballkrigen (2009).

27. juni 1969 møttes El Salvador og Honduras i en avgjørende fotballkamp i Mexico City. El Salvador vant 3-2 etter ekstraomganger. Spillerne takket hverandre for kampen rolig og fredelig, men utenfor fotballbanen ble det bråk. Opptøyer brøt ut, forholdet mellom landene ble verre og etter noen uker sendte El Salvador militære styrker inn i Honduras. Krigen varte i ganske nøyaktig hundre timer og tok livet av flere tusen mennesker. 40 år senere er Bård Tufte Johansen på plass når lagene møtes til en ny, avgjørende fotballkamp. Dette er ett av seks konfliktfylte fotballoppgjør verden over som besøkes i Fotballkrigen. Den anspente stemningen formidles med humor, selv om han til tider også ser oppriktig redd ut. Med god grunn. Det er viktig å si at denne serien ikke bare er for fotballinteresserte. Den handler like mye om samhold, fellesskap og kultur som den gjør om selve fotballen og volden som omgir disse oppgjørene. Dessuten kan serien gjøre det lettere å forstå hvordan fotball kan være såpass samlende og splittende på én og samme tid.

Radioteater: Turister (2019).

Da jeg var liten hendte det at jeg var på lange bilturer med familien min, for eksempel fra Bergen til Oslo. Pappa hadde kjøpt CD-er fra NRK Radioteatret, og dermed gikk bilturene til å høre på krimhørespillet Dickie Dick Dickens og den mer barnevennlige Tordivelen flyr i skumringen. For noen år siden var jeg tilfeldigvis på en lang biltur med familien min igjen. Denne gangen var jeg ikke lenger liten – jeg kjørte faktisk bilen – og jeg fikk til og med bestemme hva vi skulle høre på. Kunne det være at NRK Radioteatret fortsatt holdt på? Jovisst! Vi prøvde oss på splitter nye Turister. Der følger man fire 19-åringer, to jenter og to gutter, på fyllatur til Tyrkia. De to guttene vil drikke seg fulle og prøve dop, mens Johanne er på jakt etter «tyrkerpikk». De menger seg selvfølgelig med feil folk, og ferieturen blir mørkere og mørkere for hver episode. Turister er spennende og troverdig, med noen ganske så ubehagelige scener. Hør på, så oppdager du kanskje en helt ny radiosjanger du ikke visste eksisterte.

 

Film: Mother (2009).

Det er lett å glemme at NRK har et eget filmutvalg, og det er ikke bare dårlige filmer de byr på heller. Bong Joon-Ho sin Oscar-vinner Parasite ligger for eksempel på NRK TV. Det gjør også den noe mindre kjente filmen hans, Mother. Den handler om en mor som er overbevist om at hennes sønn er uskyldig dømt for drapet på en jente. Når politiet ikke hører på henne, tar hun saken i egne hender. Høres ikke det ut som en skikkelig god thriller, så vet ikke jeg. Likte du også Parasite? Da må du bare sette av en kveld neste uke og se Mother.

Podkast: Mysterier i Norge: Fotballforbannelsen (2023).

En sommerkveld i 2003 kjører en hvit varebil inn på Alfheim Stadion, hjemmebanen til Tromsø IL. To menn drar en geit ut av bilen og dreper den med kniv, så det legger seg en blodpøl midt på banen. Hvorfor? Tromsø IL hadde visstnok blitt forbannet, og det var bare én eneste måte å bryte forbannelsen på: De måtte ofre en geit, midt på banen. Geiteofringen på Alfheim er en historie det har gått rykter om i Tromsø lenge, og i fjor fortalte de involverte hele historien offentlig for første gang, til NRK-podkasten «Mysterier i Norge». Historien er utrolig, i ordets rette forstand altså, men den skal visstnok være sann. 

 

Dokumentar: 20 dager i Mariupol (2023).

Det er snart to år siden Russland invaderte Ukraina. Den Oscar-nominerte 20 dager i Mariupol er en dyster påminnelse om hvor brutal krigen er for ukrainerne. Den fremhever dessuten journalisters viktige oppgave i å informere om uretten som skjer i krigen, og viser hvordan Russland forsøker å stemple de dokumenterte massedrapene som løgn og propaganda. Noen scener i denne dokumentaren er ekstremt krevende å se på, så denne er kun for deg som er klar for å se krigen i hvitøyet.