Siden sist #68
Alle disse nyheter som kom og gikk – ikke visste jeg at det var selve nyhetsbildet.
20. mars 2024

Skal vi se. Hva har skjedd siden sist? Dagsnytt atten, nytt på nytt, ymse artikler på internett, elitistiske papiraviser jeg ikke har råd til å abonnere på. En storm av hendelser siden sist, dermed er denne sammenfatningen basert på sannhet, løgn og dårlig hukommelse. For dere som tar den referansen.

Merk deg at jeg galant vil bykse over utenrikspolitiske hendelser, dyrtid og styringsrenta. Både fordi landskapet er dystert, men også fordi du helt sikkert er en oppvakt medborger som ikke trenger belærende formuleringer fra en skribent som på ingen måte har mer kunnskap enn deg selv.

Mannen som arvet tronen i Storbritannia eller dronning Elizabeths død har fått påvist kreft. Kreften dukket opp der sola aldri skinner. Prognosene ser ikke lyse ut. Har ikke stort mer å si om det.

Ivar Aasen travet landet på langs og tvers for å systematisere norske dialekter, men dette har du sikkert lært på ungdomsskolen. Uansett; han har nå blitt digitalisert. Eller, ikke Ivar Aasen som sådan, men gjenstandene hans. Blant annet underbuksen han brukte da han var på reisefot. Ja, han hadde én eneste underbukse med seg. Aasen var en sparsommelig mann, da ullunderbuksene ser ut til å være reparert med sytråd mangfoldige ganger. En rekke av språkviterens dagbøker kan vi nå lese digitalt. “Knud Knudsen er som vanleg ein gauk”, er eit døme.

Drammen kommune har en allerede lang karriere som drittby bak seg. Det er vanskelig å komme seg vekk fra det rufsete ryktet. Men nylige hendelser har fått meg til å spekulere i om drammenserne, eller enkelte politikere som driver på der, bare har bestemt seg for å forherlige det smålige. Dette resulterte i at Drammen kommune ble politianmeldt. På høy tid, spør du meg. Statsminister Gahr Støre uttalte noe slikt: “Dette er ulovlig, tror jeg”. Tro kan du gjøre i kjærka, som jeg pleier å si. Senere får jeg inn på øret at statsministeren har snudd. Tåkefyrsten står urokkelig ved sitt navn, all honnør for det.

Norske skoler har blitt utsatt for et nasjonalt mobilforbud. Riktignok er ikke forbudet obligatorisk, men en nasjonal anbefaling. Elevrådsledere i alle landets kommuner har endelig funnet en sak de virkelig brenner for, den ukrenkelige friheten til å scrolle og være navlebeskuende. Flott at ungdommen engasjerer seg. Dessuten kommenterte en politisk kommentator at kunnskapsministeren får vist handlekraft. I tillegg er tiltaket fullstendig kostnadsfritt.

Kongen har vært innlagt og sykemeldt x antall ganger, men har ingen planer om å gi seg. Han har avlagt en ed. Kronprinsen fremstår lun og folkelig i sitt vikariat for pappaen sin. Prinsesse Ingrid Aleksandra er desto mer interessant i militæruniform. Spesielt når noen i troppen blør neseblod. Prinsessen skal «ikke spesialbehandles i Forsvaret», heter det. Alt skal i trykken, selv om deres majestet ikke behandles ulikt de andre rekruttene. I den kongelige stallen åpner utstillingen av kongefamiliens private fotografier. «Kvinner og hester er det vakreste Gud har skapt», sa en deltaker i Demenskoret. Stallen er ribbet for hester, men vakre bilder av dronning Sonja skal det alltids være mulig å oppdrive.

Været har fått voldsomt med plass i nyhetsbildet. Nordlendinger har mistet hustakene sine. Bergensere har tatt frem skuffer og provisoriske måkebiler. Agder fylke har brukt opp måke-budsjettet for 2024, 2025 og 2026. Fylket ber nå om økonomisk støtte, slik at de kan finansiere forefallende arbeid på samtlige bedehus. Mye viktigere, har bergensere opplevd et jordskjelv med utslag 3.8 på Richterså skala. Noe å skrive hjem om.

Bergen kommune bedriver avgjørende politisk arbeid, som vanlig. Skal det være lov å spytte på gata og tisse i havet? Skal Festplassen omdøpes til Jon Fosses plass? Sistnevnte vil trolig ikke gå gjennom. Bergensere knuger Festplassen til sitt bryst. Det ble ramaskrik og beskyldninger om at Fosse ikke er ekte bergenser.

Espen Barth Eide tok seg tid til å besøke Kvarteret en tirsdags morgen. Riktignok var han en drøy halvtime forsinket, men til hans forsvar kom han løpende til Bergen fra både Kina og USA. Utenriksministeren svarte overraskende avbalansert på publikums bekymrede og til tider anklagende spørsmål. Eide arbeider angivelig med langsiktige løsninger “hver dag, kveld og natt”. Han fremstår troverdig. Universitetets rektor var tilstede, men uttalte seg ikke denne gangen heller.

En viss studentavis fikk intervju med Knausgård da han sneiet innom Bergens Litteraturfestival. Utelukkende fordi forfatteren romantiserer sin egen studietid i Bergen og som medlem i denne unevnelige avisa. Intervjuet var på ingen måte banebrytende. Skylden kan nok legges på Knausgårds trang til å verne om sin mystiske profil.

PS: Giske er tilbake. Vart du skræmt no?