HVA ER EGENTLIG EN FEMCEL?
De snakkes lite om og da mest for tull, men om man graver dypere finnes det et stort spenn av mørke realiteter: En kvinne uten skjønnhet er en kvinne uten verdi.
22. mars 2024

Begrepet incel har fått mye medieplass i det siste, og defineres av Store Norske Leksikon som «noen, som oftest en mann, som ikke har hatt sex på lenge eller i det hele tatt, og som opplever dette som sentralt for hvem de er». Begrepet er en sammensetning av de engelske ordene involitary og celibacy, altså ‘ufrivillig sølibat’. 

Om du søker opp femcel på samme nettside, får du ingen treff. Også i skrivende stund blir incel registrert som et ord, men femcel får rød strek grunnet sin mangelfulle eksistens i en hverdagslig diskurs. Likevel har femcels i flere år ulmet som stereotyper på nettet, og ble sist skrevet om i norske medier i en artikkel i Aftenposten fra 2021 – så de finnes åpenbart. 

Ta STOFFs test under, basert på nettopp disse stereotypene, og sjekk om du er en femcel:

 


FEMCELTEST

1. Hører du på musikk som Fiona Apple, Phoebe Bridgers eller Lana Del Rey, alternativt Radiohead, The Smiths eller Pixies? (1p)

2. Leste du nærmest alle John Greens bøker som 12-åring? (1p)

3. Bruker du eyeliner eller har ansiktspiercing? (1p)

4. Kjenner du deg igjen i hovedpersonen i Fleabag? (1p)

5. Føler du deg uattraktiv? (1p)

6. Sliter du med å få intimitet på høyere nivå enn tilfeldig sex en gang i blant? (1p)

7. Er du nedbrutt fra datingappenes brutalitet? (1p)

8. Føler du deg som en taper på datingmarkedet? (1p)

9. Du har lest The Bell Jar, A Little Life eller hvilken som helst Murakami-bok? (1p)

10. Kjenner du deg igjen i Faen Kaja-albumet til Kaja Gunnufsen? (1p)

11. Har du kledd deg ut som Patrick Bateman eller Mia Wallace på halloween? (1p)

12. Tenkte du «good for her» etter at du så Midsommar eller 500 Days of Summer? (1p)

 

FASIT

1-3: Du har kanskje type og selvtillit, eller så har du lite kjennskap til kvalitetskultur. 

4-6: Du har vel bare hatt en sunn, kortvarig Tumblr-fase, som de fleste andre.

7-8: Oisann, her slapp du akkurat unna med skrekken. Det er godt:)

9-12: Ding, ding, ding! Du har noen femcel-tendenser, så les videre for å lære deg selv å bedre kjenne. 


«Skjønnhet er objektivt, og femcels er ”objektivt stygge”»

Hva er en femcel?

Når Store Norske Leksikon mangler svar, kan man alltid ty til Urban Dictionary for å bli belyst på internettfenomen. Dette er subjektive definisjoner fra andre brukere, men sammensatt får man en forklaring: En kvinne som ikke oppnår et romantisk forhold, og derfor er i ufrivillig sølibat. Femcelen avstår ufrivillig kun fra mennene hun selv begjærer, som skiller seg fra incels totale seksuelle edruskap.

I femcelenes verden er de fleste menn utelukkende ute etter et ligg, samtidig som de skikkelige mennene allerede er kapret av de aller peneste damene.

Slik som ordet incel består femcel av engelske celibacy, men også av female. Det virker kontrært til incel, men selv incel-begrepet hadde opprinnelig en mer fleksibel forklaring. Det startet i 1996 på en canadisk nettside, der en kvinne ønsket å finne andre likesinnede – dem som slet med å finne kjærlighetsrelasjoner. Kanskje den opprinnelige incel er en femcel?

I likhet med incel, finner man dype lommer av lore og teorier dersom man dykker under overflaten. Dersom man beveger seg videre forbi medieanbefalinger på TikTok og enkle starterpacks, slik som STOFFs femcel-test baserer seg på, kan man treffe på skadelige ideer. La oss hoppe ned i hullet sammen.

 

Den rosa pillen

På internettfora slik som Reddit kan man finne diverse teorier om femcels. Eksempelvis sier selverklærte femcels her at de har svelget «den rosa pillen», altså at de har innsett samfunnets sannhet. Teorien kommer fra filmen The Matrix, der «den røde pillen» lar deg innse et livsendrende faktum.

I dette tilfellet snakkes det om sannheten om det brutale datingmarkedet, der skjønnhet er objektivt, og femcels er «objektivt stygge». Slik som i The Matrix, er sannhetsstien et realt ormehull. På veien nedover blir det presentert et biologisk bestemt kjønnshierarki basert på visse skjønnhetskriterier. Femcels er de kvinnelige taperne nederst i hierarkiet: stygge, verdiløse og sjanseløse. En grobunn for bitterhet.

I håp om forbedring legger kvinner ut bilder av seg med forespørsel om rating, men óg hva de kan gjøre for å bli penere. Kvinner etterspør forslag til forbedringer av utseende. Alt fra sminke, hår og klær, men også kirurgiske inngrep. Disse subredditene går under ulike navn, lignende r/vindicta, som kommer fra vindictive, altså ‘hevngjerrig’. Målet er å maksimere utseende, looksmaxxing, for å jobbe seg ut av tilværelsen som femcel. Her holdes lite tilbake, og de bastante tilbakemeldingene kan være nok til å drepe en statsleder i for eksempel Russland. 

 

Attraksjonsteori eller raseteori?

Det biologisk bestemte attraksjonshierarkiet utgår fra en trinnvis skala over «objektive» skjønnhetskriterier. Noen av disse er mer harmløse enn andre, der blonde lange lokker står for eksempel høyt på skalaen, men man finner også teorier som er farlig likt raseteori. 

Dette er fysisk antropologiske teorier som omhandler kranieform, men istedenfor kortskaller og langskaller skilles det mellom hekseskaller og engleskaller. Her er de med hekseskalle dømt til en tilværelse som «objektivt stygge», og dermed en tilværelse alene. En ideologi basert på anti-håp.

En slik forklaring, utenfor egen kontroll, kan føles trøstende deterministisk, men den er også nedbrytende på en helt ny skala. Enkelte hevder at å se gore, for eksempel eksplisitte videoer av halshugginger eller tortur, fungerer som betryggelse etter møtet med «den rosa pillen». Videoene er nesten utelukkende av menn, og blir begrunnet som empatiskapende. 

Dette skiller seg drastisk fra #femcel på TikTok, der majoriteten er tulling om at man er så annerledes og spesiell, at ingen vil ha en. Eller kanskje man er så annerledes og spesiell fordi ingen vil ha en, og derfor må man kompensere med i overkant mye personlighet. 

Med eksentriske personlighetstrekk som fellesnevner gir det bakgrunn til at femcels og manic pixie dreamgirls ofte defineres relativt likt. Altså som den uoppnåelige kvinnelige karakteren med magnetisk personlighet og vilt hår, hvis eneste livsdirektiv er å lyse opp den mannlige protagonistens liv. 

I dagens «tinderifiserte» datingmarked, som ved første øyekast kan virke som mulighetenes marked, har utseende et særs fokus. Med høye krav følger også en høy risiko for avvisning. Etter nok en runde juling i appenes brutale tidsalder av dating slutter man å ta sjanser, og sier seg kanskje fornøyd i en bitter tilværelse alene. Fellesskap i denne bitterheten og sorgen kan ha skadelige følger. 

Dagens utseendefokusert datingkultur går utover alle kjønn på negativt vis, som vi ser tydelig i  fremveksten av femcel- og incelkultur. En endring er nødvendig for å ikke ende opp med et singelsamfunn gjennomsyret av bitterhet.