Tre kule sexologer forteller deg hva du skal gjøre i senga
I tilfelle du skulle ha problemer med å finne det ut selv.
3. april 2024

Lene Guttulsrud:

I senga er det to ting du skal gjøre – sove og ha sex. Jeg skal her ta for meg sistnevnte, og gi noen råd for hvordan man kan ha sex. God sex.

  1. Ha lyst! Det finnes ikke én god grunn til å ha sex hvis du ikke har lyst.

  2. Spør først! Det finnes mange gøyale måter å spørre om sex på, men alfa omega er at den, eller de andre, også har lyst.

  3. Ikke prestér! Det er krevende nok å være menneske i et samfunn fullt av krav og forventinger. Sex handler om å ha det godt, ikke å være flink.

  4. Følg lysten! I forlengelse av nr. 3, prøv å legge bort kjipe tanker, og følg lysten og kroppen. Kjenn etter – hva kjennes godt og ikke?

  5. Bruk fantasien! Sex er så mye mer enn penetrerende sex.

  6. Ikke hard, eller ikke våt? Null stress, det skjer med alle iblant. Ta heller en pause.

  7. Ingen å ha sex med? Onanér! Onani er godt for kropp og sinn, og en ypperlig måte å kose seg på alene.

Konklusjon: Seksualiteten er din – bruk den, nyt den! Hvis du har lyst:)

 

Tore Holte Follestad:

Eg vaks opp i ein dal på Sunnmøre. Ingen snakka eller fortalde noko om kva ein kunne gjere i senga anna enn å sove. Vart ein sjuk, var forventinga at ein skulle halde senga til ein vart frisk. Etter kvart som eg vart eldre, forstod eg av meg sjølv at senga kunne brukast til andre ting enn soving og å verte frisk, men det var det ingen som snakka om.  

Det er mange som tek kontakt med meg for å finne ut av kva som skal skje i senga. Fellestrekket er at dei har vakse opp utan at nokon har snakka med dei om kva som skal skje i ei seng og dei har heller ikkje lært seg til å spørje, eller bli spurt, om kva som kan skje.  

Kva vil du gjere i senga? Med kven? Når? Og treng det eigentleg å vere i ei seng? Kan det like gjerne skje på kjøkenbenken, sofaen, dusjen eller verandaen? Ingen er tankelesar, du må vite og du må fortelje.  

 

Siv Gamnes:

Sex er en flott måte å utforske intimitet, lyst og glede på, men det kan også fremkalle usikkerhet. For alle vil være en god elsker. Her er noen tips for å få mest mulig ut av sexlivet ditt:

Åpenhet: Snakk sammen om hva dere liker og ikke liker – ønsker, preferanser og grenser.

Forspill: Ta dere tid! Forspill kan foregå over mange timer, med flørting, små hentydninger og ulik berøring.

Nysgjerrighet: Vær åpen for å utforske ulike stillinger, berøringer og leker. Følg gjerne intuisjonen – den vet hva kroppen trenger for å føle nytelse.

Prestasjon: Husk at sex ikke er noe du skal prestere, men noe du skal nyte. Om du er nervøs eller usikker – fokus på å ha det gøy og bli komfortabel sammen først.

Grenser: All sex skal være samtykkende. Vær alltid oppmerksom på partner og stopp hvis de sier nei eller virker ukomfortable.

Trygghet: Kjenner du ikke din sexpartner godt – bruk kondom! Så slipper du engstelsen for seksuelt overførbar infeksjon eller graviditet i ettertid.

Til sist: Ha det gøy! Sex skal være en morsom og lystbetont opplevelse. Slapp av, vær til stede i øyeblikket, pust med magen og bare nyt!