Norsk dating: Er jeg fortapt uten Tinder?
I Norge dater vi ikke, vi bare ligger rundt. Gjerne fulle. Handler det norske datingmarkedet bare om ligging? Og hva gjør det i så fall med oss?
17. april 2024

Denne saken starter en varm oktoberkveld i Roma på en liten bar. Jeg er nylig singel, har en aperol spritz i hånden og føler meg fin. En sykt digg fyr på min alder kommer opp til meg. Vi snakker. Han er amerikansk. Jeg er norsk. Kulturkræsjet kommer raskt. Han sier at i statene går de på date, de møtes, spiser middag og gjør det en stund før de ligger. Siviliserte er de, tross tilstandene. I Norge dater vi ikke, sier jeg. Han ser perplekst på meg. Hvordan får dere kjærester da? Vi blir fulle også ligger vi, forteller jeg freidig. Likevel, i det jeg sier dette skammer jeg meg. Fordi VI blir ikke fulle og går hjem med noen. Nordmenn, ja, mange av dem. Mine nærmeste venner, de gjør det. Men jeg gjør jo ikke det. Og jeg vil ikke være pick me her. For jeg har lyst til å ligge, eller rettere sagt; jeg har lyst til å ha lyst til å ligge. 

Så hvordan fungerer den norske datingkulturen? Og hvorfor er vi nordmenn så promiskuøse? Hva gjør det med oss? Er det like greit at jeg sliter med å la folk komme inn (😉), eller går jeg glipp av en formativ opplevelse som vil berike min kulturelle tilknytning? Og mest av alt, er jeg den eneste som ikke holder mål? Er jeg fortapt uten Tinder?

Redaktøren min sa at sex selger, derfor spurte vi podcasten Krølla Laken fra Studentradioen. De har vært snille og delt sine sex-historier gjennomgående i denne teksten for å spice den opp. Takk til dem og kos deg<3:

«En jente kommer bort til meg på Gamla og gir meg snappen sin. På vei hjem skyter jeg henne en snap, og hun blir med meg hjem. Snapjenta slenger seg naken på senga mi, og vi har sex i 30 sekunder. Da setter hun neglene i meg, og begynner å klore opp hele ryggen min. Jeg blir forfjamset og redd, og hopper ut av senga. På familiebursdag dagen etter sa jeg at jeg tryna på byen.» – Krølla Laken, Studentradioen

Norsk datingkultur, hva er du?

Hvordan fungerer norsk datingkultur egentlig? Jeg bestemmer meg for å spørre en av Norges mest sexy arenaer: studentkormiljøet.

– Innad i kormiljøet er det nok status å ligge mye, og det er det vel ellers blant studenter også, forteller David Hettasch, 22.

– Man ligger liksom før man blir kjent, føler jeg. Det kan jo være litt dumt, sier Magdalena Solveig Robertsen, 26.

– Norsk datingkultur er kortsiktig og enkel. Folk er ikke innstilt på noe mer. Man prioriterer å ha det gøy i øyeblikket, sier Vincents Benjamin Veivåg, 25. 

Han legger til at når man er vant til å ligge rundt med 100 stykker, er det kjedelig å plutselig skulle begrense seg til bare én. Det er jo klart. 

Når det kommer til studentenes egne datingerfaringer, er det litt sprikende. Hettasch var jomfru til han var 21 (først omtalt i NRK). Robertsen deltok normalt på datingmarkedet før hun fant fast følge. Veivåg var også en aktiv bidragsyter. 

Altså er liggekulturen i Norge relativt lik det jeg fortalte den stakkars amerikaneren. Selv Hettasch lå med kjæresten sin før de ble sammen. Er det virkelig så forlokkende å ligge med en full fremmed? Kanskje man heller burde gjøre det edru? Jeg spør studentene.

– Jeg har hatt et ons edru, og det var kleint, sier Veivåg

Robertsen hadde en relativ lik opplevelse, og sier at akkurat ons foretrekker hun beruset.

Faen. Jeg har hverken ons full eller edru. Må jeg til psykolog?

“Bacardikveld med en venninne. Flasken går ned og jeg finner meg en fyr. Vi har sex lenge. Såpass lenge at jeg har gått igjennom alle de filosofiske synspunktene i exphil, revurdert studievalg og sett soloppgangen. Jeg tok en sjefsavgjølelse, løy om en familiefrokost. Etter en proteinshot stjeler jeg paraplyen hans, finner nærmeste ryde og suser hjem. Faller på veien, faen. Planen var å aldri se ham igjen, men etter å ha innsett at jeg glemte både lommebok og førerkort hos ham, blir det et skamfullt møte til.» – hentet fra krølla laken 

Sliter du med monogami?

Jeg tør ikke å spørre psykologiprofessor Per-Einar Binder (56) om hvorvidt jeg er psykisk hemmet som ikke greier å komme meg opp på hesten. Jeg har tross alt bedt om et intervju, ikke en terapitime.

Er jeg problemet eller er norsk datingkultur bare sært? Er det sånn i andre land og hvordan har det oppstått?

Binder forteller at den norske datingkulturen kan ha en sammenheng med at vi befinner oss i det europeiske alkoholbeltet. 

– Når man møtes og det er høy grad av alkoholpåvirkning, ruller ballen fort.

Han forteller at dette sikkert ikke gjelder majoriteten av unge, men en stor gruppe. Alkoholkulturen i Norge er helt klart en bidragsyter til dagens liggekultur. Når det gjelder hvem som deltar mest, forteller han at dette ofte avhenger av en variabel som heter sosioseksualitet. Høy grad av sosioseksualitet indikerer et sterkt behov for seksuell variasjon (ons).  De som derimot har en lav sosioseksuell score, er såkalte naturlig monogame.

Jeg innser at jeg kanskje ikke er psykisk syk. Jeg er naturlig monogam! 

– For noen er det vanskelig å ha lav sosioseksualitet. Man tror gjerne at man må ligge rundt for å få et forhold, og det er ikke naturlig for dem, forteller Binder videre, og jeg føler meg sett.

Nå er jeg følsom, og det er litt uproft. Samtalen går fort til tindrifiseringen av datingmarkedet. Det har heldigvis Binder en del tanker om. 

– Tinder passer godt for de som scorer høyt på sosioseksualitet, som er fornøyd med korttidsforhold. Resten kan oppleve det som utfordrende. 

Han peker videre på de to måtene forhold oppstår. De forholdene som kommer fra Tinder og fra byen vil basere seg ca 95% på utseende. Ved forhold som oppstår av å kjenne hverandre lengre enn 9 måneder, vil utseende bety ca 5%. Færre forhold skjer på sistnevnte måte, og det fører til at folk som kanskje ville havnet i et forhold før i tiden, ikke lenger gjør det. 

– Tinder lærer deg opp til hvordan du skal føle og tenke. Man får en distansert stil, som en slags overlevelsesstrategi, og det tror jeg ikke er så sunt for folk. Det er viktig å få lov til å vise hvem man virkelig er, forteller Binder.

Når det kommer til selve sexen, tror Binder at det har endret seg. 

– Sex blir for noen en måte å inngå et forhold.

Han forteller videre at sex for de aller fleste er best i forhold, og da spesielt de som er dype. Han er bekymret for at slike dype forhold vil være vanskeligere å danne. 

– Man trenger å vise at man setter pris på personen, og har en felles sårbarhet, for å danne en dyp relasjon. Når forhold og sex skal gå fort, prøver man ofte å være kul på en distansert måte. 

«Jeg er på vei hjem fra nach med en kjekk fyr for å se på “western-film”. I mitt hode er det et kodeord, og jeg gleder meg til et digg ligg. Men neida, han insisterer på å se hele den to timer lange dritkjedelige filmen. Enden på visa er at han suger til å kline, og pikken får han ikke opp.» – Krølla Laken, Studentradioen

På tide å flagge ut?

Etter å ha selvdiagnosert meg som naturlig monogam begynner jeg å lure på om Norges datingscene ikke er noe for meg. Drit i kulturarven, skal jeg flagge ut? Herregud, hvis jeg føler meg så lost, hvordan har Erasmusstudentene her det? De må jo være skrekkslagne. Eller er det kanskje ikke så sykt forskjellig? Er hele Europa like fuktig og promiskuøs? Jeg får tak i to italienere og en greker. De er lite imponerte over den norske datingscenen.

– Man ser menn på klubber bare gå opp til jenter. Hvis jenta sier nei, går de til neste, sier Eleftheria Ntavoni, 22  år fra Hellas .

Matilde Mangialardo, 21 år fra Italia, er enig. I hennes kultur er man mer tilbakeholden når man går ut. 

– I Norge går man bare ut for å ligge, det er ikke vanlig hos oss. Selv om det bare er ons, vil man kjenne personligheten deres, forklarer hun.

– Det virker som dere trenger å være fulle for å snakke med nye folk, forteller Giulia Perelli, 22 år fra Italia. Det tror hun fører til en mer aggressiv sjekkekultur, enn de er vant til.

– Her er guttene altfor touchy på klubben, det er de ikke i Italia, fortsetter Perelli, og legger til at det hele virker upersonlig. Hun lurer på når følelsene kommer.

Ntavoni legger til at hookup-kultur er vanlig i Hellas, men det er mest menn som gjør det.

– Her virker det som alle er med, kvinner og menn, og de er drita når de gjør det.

Jeg blir sjokkert over hva jeg hører. Ja, vi er kanskje litt sære, men såpass! Som en gravende  journalist og god landsmann spør jeg hvor de har opplevd dette. Svaret sjokkerte ikke: Heidis og Biblioteket bar.

“Jeg var på halloween-fest, og hadde kledd meg ut som fe. Jeg så altfor bra ut til å dra hjem da festen var over, så jeg stakk til en ny flamme som bodde på hotell. Når jeg kommer er kompisen hans der. Jeg er raus, så det ender i trekant. Sexen varer og rekker, og til slutt er det morgen. Jeg takker for meg, og prøver å finne veien ut av hotellet. Dette viste seg å være vanskelig, så jeg trykker på hotellalarmen og setter himmel og jord i bevegelse. Resepsjonisten eskorterte meg til slutt ut i det sexy fe-kostymet mitt.” – Krølla Laken, Studentradioen

Ensom, full og dårlig kvinnesyn

Da jeg gikk fra Erasmus-studentene hadde jeg mange tanker, men mest av alt overrasket det meg at mennene her i et av verdens mest likestilte land er mer slibrige på byen enn i Italia. Kanskje all alkoholen og liggingen påvirker oss mentalt. Selv jeg som ikke tar del i denne kulturen, merker jeg at den påvirker meg og. De norske studentene sier det samme.

Hettasch, som mistet dommen da han var 21, sa at han ofte følte seg utenfor siden han ikke lå rundt. Og Veivåg, som har vært en stor spiller, sa at han og gutta følte seg deppa av all ligginga. Han nevnte også noe som kan forklare det Erasmus-studentene opplevde. 

– De periodene da jeg lå mye rundt, påvirket det også kvinnesynet mitt negativt. Da tenkte jeg bare på sex når jeg snakket med kvinner, forteller Veivåg 25.

Om kulturen vår er så skadelig som jeg nå får det til å høres ut som, vet jeg ikke. Helt ærlig er det sikkert ikke så ille. Selv psykologiprofessor Binder kunne ikke si noe klart på om det er bra eller dårlig for vår mentale helse, men en ting er klart for Binder:

– Alkoholdelen er jeg uansett skeptisk til. Man burde være bevisst når man skal avgjøre om man skal ha sex med noen.

Jeg nevnte for ham at studentene vi intervjuet hadde bedre opplevelser av ons når de drakk kontra edru. Binder tror det kan være fordi de blir konfrontert med hvor rart det er å ligge med en man ikke kjenner. Kanskje er sex blitt unaturlig bagatellisert?

Han legger til at dating er et relativt nytt fenomen i Norge. Konseptet kom for å effektivisere det å komme i et forhold. 

– Paradoksalt nok er det færre som er sammen nå enn tidligere.

Norsk dating for dummies

Dating har blitt et slags profiterbart produkt, og sex et middel heller enn en gevinst. Jeg tror det kan være mye bra i det. Det gjør oss kanskje mer åpne om seksualitet, og i det lange løp vil det kanskje forbedre sexlivet vårt. Samtidig har det aldri vært flere single. Jeg tror datingapper kan være syndebukken. Tinder har bidratt til å kapitalisere kjærlighet, det kalles datingmarkedet av en grunn. Kanskje det derfor er et større fokus på å ligge rundt nå. Muligheten for at det alltid er noe bedre på lur gjør at terskelen for å slå seg til ro med noen blir høyere. Kanskje er det bra? Når det kommer til meg selv, tror jeg at jeg er litt føkked (vel uføkked) hvis jeg ikke får opp alkohollysten min og laster ned tinder. Samtidig føler jeg ikke at det er verdt det, det virker ensomt. Jeg har tross alt lav sosioseksualitet. Burde kanskje latt han kjekke amerikaneren ta meg med ut på middag.